3 Μαρτίου 2016

Ο Ν. Μωραΐτης στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Δρυμό

Περιοδεία πραγματοποίησε την Τετάρτη 2/3 ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στις αρχαιολογικές ανασκαφικές εργασίες στον νότιο τομέα του συνδετήριου δρόμου Ιονίας οδού με το Άκτιο στην περιοχή Δρυμός Βόνιτσας. 
Είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους οι οποίοι του εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και το προβληματισμό τους για τις χαμηλές αμοιβές, που το 50 % του μεροκάματου το ξοδεύουν σε έξοδα για τις μετακινήσεις τους και ζητάνε να δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω μεταφοράς από το Αγρίνιο καθώς καθημερινά μετακινούνται 30 εργαζόμενοι στο χώρο των ανασκαφών που είναι μια απόσταση 120 χιλιομέτρων, τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας όπου εργαζόμενοι με βαριά χειρωνακτική εργασία σκάβοντας όλη μέρα κάτω αντίξοες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα) τους έκοψαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και τους έβαλαν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ως υπάλληλοι γραφείου καθώς και ότι είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες.

Ο θεσμός των Βαρέα και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αναγνώριζε ότι σε αυτούς τους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε γρήγορη και πολλαπλάσια επιβάρυνση της υγείας τους και γι” αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν – απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες και η επιβάρυνση της υγείας τους.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στους εργαζόμενους ότι αυτή η πρακτική αποτελεί απαράδεκτο διαχωρισμό των εργαζομένων και δείχνει τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να τσακίσει και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ενάντια στα βαρέα και ανθυγιεινά προς όφελος των εργοδοτών. Ως γνωστό, ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ” ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης. Η συγκυβέρνησης όχι μόνο δεν καταργεί κανέναν από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο νομιμοποιεί τη μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, τις εργασιακές σχέσεις–λάστιχο, αλλά αντίθετα τα επεκτείνει. Αποδείχτηκε ο καλύτερος «εκτελεστής της διαθήκης» τους. Επιλέχθηκε να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Κλείνοντας επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους μέσα από το σωματείο τους κόντρα στη μοιρολατρία, στις αυταπάτες, στην τρομοκρατία και στην αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης – Ε.Ε. και κομμάτων του ευρώμονόοδρομου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου