5 Απριλίου 2012

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Το εργοστάσιο της γλυκόριζας στην Ενετική Βόνιτσα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
MOSES EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS 
PROJECT: Το εργοστάσιο της γλυκόριζας στην Ενετική Βόνιτσα 
Ενότητα: Τα κανάλια της Ενετικής Βόνιτσας 

3η Ομάδα Εργασίας: Πατσούρας Αποστόλης, Οδυσσέας Γερονικολός, Εντι Πουρίτσε, Νίκος Μπαλάσκας, Δημήτρης Καραγιώργος, Λέτσος Αντώνης. 
Αντικείμενο εργασίας: Ο εντοπισμός των καναλιών στην Ενετική Βόνιτσα,χαρακτηριστικά κάθε καναλιού ώστε να προσδιοριστεί η θέση του εργοστασίου της γλυκόριζας. 


Περίληψη ενότητας: 
Στη Βόνιτσα μετά την 1η Ενετική κυριαρχία (1684) και μέχρι το 1714, οι Ενετοί άνοιξαν τεράστιους σε μήκος και πλάτος αύλακες, για να εκμεταλλευτούν τα νερά, αλλά και να μειώσουν σε έκταση τις ελώδεις περιοχές. 
Οι αύλακες είχαν την μορφή καναλιών με μπουκόπορτες ώστε να υπάρχειελεγμένη ροή των νερών. Μάλιστα στα κανάλια που είχαν μεγάλες ροές, οι μπουκόπορτες ήταν ανά μικρά διαστήματα. 
Σύμφωνα με τους χάρτες της δεύτερης κατάληψης της Βόνιτσας (1717),από τα πολυεθνικά στρατεύματα της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας,έχουμε 6 κανάλια, από τους πρόποδες του Αμαδερού μέχρι και τους πρόποδες του Αχείμαστου. 


Η ακρίβεια που έχουν οι χάρτες είναι εκπληκτική. 
Εντοπίσαμε όλα τα κανάλια και με βάση τα χαρακτηριστικά τους, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το εργοστάσιο της γλυκόριζας πρέπει να είχε εγκατασταθεί στην ροή του 5ου καναλιού (μέτρημα από τον Αμαδερό προς τον Αχείμαστο). 
Η σκέψη επιβεβαιώθηκε από τον Κο Νικόλα Βερνίκο, καθηγητή τουΠανεπιστημίου του Αιγαίου, ο οποίος με βάσει τα νοτάρια έγγραφα του 18ουαιώνα, έχει εντοπίσει ακριβώς τις θέσεις των νερόμυλων στην διαδρομή του 5ου καναλιού. 


Η θέση του νερόμυλου, του εργοστασίου, εντοπίζεται πλέον κοντά στηνπατρογονική οικία του Αρχιμανδίτη Κου Γεώργιου Δέλλα, ενώ οι εγκαταστάσεις που έβραζε ο χυμός για να γίνει λουκούμι, εντοπίζονται περίπου εκεί που παλαιά ήταν το καφενείο Γκουμάνη, σήμερα η οικία Μπάζιου. 
Στην ενότητα «Κανάλια της Ενετικής Βόνιτσας» εξετάστηκε και η διαδρομή του 7ου καναλιού, που τεχνικά κατασκεύασαν οι Ενετοί, στην δεύτερη περίοδο κατάκτησης (1717-1797). Πρόκειται για την μεταφορά των νερών που πηγάζουν στους πρόποδες του Αχείμαστου, μέσω ενός καναλιού, στον χώρο μπροστά από τον δυτικό προμαχώνα, ώστε να δημιουργηθούν τάφροι προστασίας. 


Με αυτή την κατασκευή, τα νερά του 6ου καναλιού, ενώνονταν με το 7οκανάλι και έπεφταν στο λιμάνι της Borgo Serato, λιμάνι που ήταν στο τέλος του δυτικού προμαχώνα.
Αναλυτικά η εργασία θα δοθεί τυπωμένη σε φυλλάδιο, κατά την διάρκεια της παρουσίασης «Το εργοστάσιο της γλυκόριζας στην Ενετική Βόνιτσα».

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου