24 Ιουνίου 2013

Εορτασμός Αγίου Βάρβαρου του Πενταπολίτου στην Τρύφου Ξηρομέρου

Και φέτος η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 22-23 Ιουνίου τίμησε την μνήμη του τοπικού Αγίου Βαρβάρου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον τόπο όπου ασκήτεψε και εκοιμήθη ο Άγιος, πλησίον του χωριού Τρύφος Ξηρομέρου. 

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 22 Ιουνίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε και ομίλησε επικαίρως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίαςκ.Κοσμα αναφερόμενος στον βίο και ειδικότερα στη μετάνοια του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, μίλησε προς τον ευσεβή λαό και μεταξύ των άλλων είπε. Ο Άγιος Βάρβαρος δεν ήταν από την παιδική του ηλικία χριστιανός. Ήταν πειρατής, εγκληματίας. Η ζωή του, η δράση του, υπηρετούσε το κακό, την αρπαγή, την κλοπή, την φθορά, την εγκληματικότητα. Φόβος και τρόμος των ανθρώπων ήταν. Και όμως έγινε άγιος, διαφορετικός άνθρωπος. Έγινε πράος, ταπεινός, απλός, καθαρός, άγιος, άγγελος, άνθρωπος της προσφοράς, της βοηθείας, της θυσίας, της αγάπης. Πως έγινε αυτό; Η γνωριμία του, η ζωντανή, η ζεστή, η ειλικρινής, η προσωπική με το Χριστό, τον μεταμόρφωσε, τον έκανε άγιο άνθρωπο θυσίας και αγάπης. Σήμερα που το έγκλημα απλώθηκε τόσο πολύ, ας συνδέσουμε κάθε ψυχή και την ψυχή μας με τον Χριστό. Μόνο έτσι θα σωθούμε. 
Το πρωί της εορτής 23 Ιουνίου –που φέτος ήταν Κυριακή της Πεντηκοστής-τελέσθηκε Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος και στην συνέχεια τελέσθηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας μετά το πέρας του οποίου, ακολούθησε σύντομη λιτανευτική πομπή ως τον τάφο του Αγίου και τελέσθηκε Αρτοκλασία. Πλήθος πιστών από κάθε γεωγραφικό σημείο της Ιεράς Μητροπόλεως προσέτρεξαν και φέτος να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Βαρβάρου και να πάρουν την χάρη και την ευλογία του. 
Ο Όσιος Βάρβαρος ανήκε, σύμφωνα με το Συναξάρι του, σε ληστρική ομάδα Αράβων, η οποία επέδραμε στη νότια Ήπειρο και την Αιτωλία επί του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Τραυλού (820–829 μ.Χ.). Σε κάποια σύγκρουση οι σύντροφοί του φονεύθηκαν και επέζησε μόνον ο Βάρβαρος. Περιπλανώμενος στην περιοχή, εισήλθε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο όρος Νύσ¬σα, όπου λειτουργούσε ένας ευλαβής ιερέας. Εκεί αξιώθηκε θείου οράματος που τον συγκλόνισε και τον έκανε να αλλάξει τη ζωή του και να βαπτιστεί. Έζησε με αυστηρή άσκηση. Κάποια νύχτα ένας κυνηγός τον φόνευσε κατά λάθος, νομίζοντας ότι είναι θηρίο. 
Ο Άγιος Βάρβαρος ετάφη στον τόπο της ασκήσεώς του και ο Θεὸς τον αντιδόξασε αμέσως με σημεία και θαύματα, καθὼς και με ροὴ Μύρου απὸ το μνήμα του. Οι κάτοικοι του χωριού Τρύφου Ξηρομέρου έκτισαν Ναό προς τιμήν του Αγίου. Το 1878 έγινε η ανακάλυψη του απηρχαιωμένου ναού, ο οποίος ήταν κτισμένος από ογκώδεις λίθους και με πολλή τέχνη λαξευμένος. Ο Ναός που σώζεται μέχρι σήμερα είναι μεταγενέστερος, απλός, αλλά και μικρός. Όραμα αλλά και στόχος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑ είναι να κτιστεί σύντομα περικαλλής Ιερός Ναός αντάξιος του Αγίου στον τόπο αυτόν της κοιμήσεως του Αγίου. 







ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου