21 Αυγούστου 2013

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ!!!

Ένα από τα σημαντικά έργα που συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό στην Πόλη της Βόνιτσας είναι η Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Βόνιτσας και δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου. Η αξία του έργου είναι 1.310.000 (ιστορικό κέντρο και πολιτιστικό κέντρο-ΛΑΙΣ).Το έργο είναι ένα από τα έργα του ΕΣΠΑ που δίνονται για την ανάπλαση των Πόλεων των Δήμων. Για το έργο έχει γίνει αποδοχή πίστωσης και έγκριση μελέτης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει δημοπράτηση και πιστεύουμε όλοι ότι το έργο θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες. 

Το έργο περιλαμβάνει την παραλία της Βόνιτσας από το Ηρώο μέχρι τον παραλιακό δρόμο που περνά από το Δημαρχείο και καταλήγει στην Μαρίνα (αλλαγή φωτισμού και διαμόρφωση χώρων για τα παραλιακά μαγαζιά),την διαμόρφωση της πλατείας Βόνιτσας (θα περάσει δρόμος που θα κόψει την πλατεία σε ένα μεγάλο κομμάτι και σε ένα μικρό). Τον δρόμο μπροστά από την εκκλησία , προς την πλατεία Νυχτερίδας (Οδός Δημητρίου Ράγκου), προς το Δημαρχείο (οδός Δεληγιώργη) και τον δρόμο της οδού Αγίου Σπυρίδωνα και τον δρόμο μπροστά στο ΛΑΙΣ. 
Επίσης περιλαμβάνει ανάπλαση της πλατείας Νυχτερίδας και διαμόρφωση του δρόμου από την Πλατεία Νυχτερίδας προς τον κεντρικό δρόμο (προς το φαρμακείο της Αναστασίας-πιάτσα ταξί). 
Πραγματικά μεγάλο έργο που αν προσεχθεί και γίνει σωστή διαχείριση από τον Δήμο , θα αλλάξει τελείως το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία της Βόνιτσας. Το αναφέρω αυτό γιατί σε πολλά έργα που έχει τρέξει η νέα Δημοτική Αρχή, υπάρχουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και την ποιότητα ζωής του, που οφείλονται στην κακή διαχείριση των έργων από τον Δήμο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης ακάθαρτων λυμάτων στην Βόνιτσα. Στο έργο αυτό όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο ,θα μπορούσε να γίνονται παράλληλα και οι συνδέσεις με τα κτίρια και η αποχέτευση σήμερα να λειτουργεί. Αντί για αυτό ,επιλέχτηκε από την Δημοτική Αρχή ,η κατασκευή των συνδέσεων σε δύο φάσεις με δύο ξεχωριστές εργολαβίες που εκτός ότι αύξησαν το κόστος αυξάνουν και την ταλαιπωρία των πολιτών. Συγκεκριμένα ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κεντρικού αγωγού και της πρώτης φάσης των συνδέσεων με τα κτίρια, και έχουν γίνει οι αποκαταστάσεις των δρόμων σε πολύ μεγάλο μέρος από τις καταστροφές που έγιναν από αυτά τα έργα, από Σεπτέμβριο θα ξανά σκάβονται οι ίδιοι δρόμοι για την κατασκευή της δεύτερης φάσης των συνδέσεων. Πραγματικά ακατανόητα πράγματα. 
Μετά από αυτή την μικρή παρένθεση , επανέρχομαι στο νέο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου όπου υπάρχει μια μεγάλη παγίδα , ένα μεγάλο αγκάθι που μπορεί να αποβεί ακριβό και μοιραίο για αυτό το μεγάλο έργο. 
Στο Ιστορικό Κέντρο έχουν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική αρχή εργασίες και αναπλάσεις. Έχει εκτελεστεί το έργο ανάπλασης Ιστορικού Κέντρου προϋπολογισμού περίπου 8ΟΟ.ΟΟΟ€ το αρχικό με μια προσαύξηση που δεν θα ξεπερνούσε το 35% της αρχικής αξίας και οφείλονταν στην κατασκευή αναπλάσεων περισσότερων δρόμων απ’ ότι προέβλεπε η αρχική μελέτη. Να διευκρινίσουμε ότι το έργο αυτό δεν περιελάμβανε μέσα την πλατεία της Βόνιτσας. Σε αυτό το έργο υπήρχε η διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα (συμπεριλάμβανε τους παραπάνω δρόμους που υπάρχουν και στο νέο έργο). Επίσης δρόμοι πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα(το δρόμο που βγαίνει στην Μαρίνα πίσω από το Κάστρο). Επίσης δρόμοι που βρίσκονται στην Μπούχαλη (μια περιοχή που η νέα Δημοτική αρχή την έχει ξεχάσει) ,γύρω και μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων . Οι δρόμοι αυτοί είναι πλέον πλακόστρωτοι. Το επιπλέον του έργου είναι ότι η μελέτη περιελάμβανε και όμβρια και πεζοδρόμια ,για όλους τους δρόμους που γινόταν πλακόστρωση. Το έργο αυτό στο Ιστορικό Κέντρο της Βόνιτσας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αφού εκκρεμούν οι τελικές επιμετρήσεις ( οι έλεγχοι για την ορθότητα του έργου) και η οριστική παραλαβή του έργου. Για την ιστορία να πούμε το πρόβλημα υπήρχε στην αντιδικία του εργολάβου του έργου με τον Δήμο, ως προς τις τελικές επιμετρήσεις και κατά συνέπεια για το κόστος του έργου. Συγκεκριμένα ο εργολάβος με την προτεινόμενη συμπληρωματική σύμβαση ζητούσε για τις ήδη εκτελεσθείσες εργασίες συνολικά το ποσό των 1.105.000€. Μετά από ελέγχους της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου (κατόπιν εντολής του τότε Δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη) υπήρχε μια μεγάλη απόκλιση κατά τα λεγόμενα της τεχνικής υπηρεσίας . Το ποσό που θα έπρεπε να πληρωθεί ήταν περίπου 850.000. 
Από στοιχεία του Δήμου έως σήμερα έχουν πληρωθεί 732.000. Σημειώνουμε εδώ ότι από πληροφορίες που έχουμε οι απαιτήσεις του εργολάβου είναι το ποσό των 1.105.000€ για τις εργασίες που είχε ήδη εκτελέσει έως τότε.  
Να τονίσουμε εδώ ότι η πρώην Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανακτορίου και προσωπικά ο κύριος Γεώργιος Αποστολάκης παρότι το πλακόστρωτο σε κάποιους από τους γύρω δρόμους από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ξηλώθηκε και φτιάχτηκε πάλι δύο φορές ,αρνήθηκε να παραλάβει το έργο γιατί δεν πληρούσε τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις που ήθελε η Δημοτική Αρχή και κατά επέκταση οι πολίτες . Ο κύριος Αποστολάκης δεν σκέφτηκε και δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος του έργου. Παραδέχθηκε τα λάθη που είχαν γίνει στο έργο και δεν παρέλαβε το έργο από την στιγμή που δεν πληρούσε τα προαπαιτούμενα που αναφέραμε. 
Ο τότε Δήμος Ανακτορίου από ότι λέει και φαίνεται στην υπαρ.αριθμ 199/2010 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου , είχε έρθει σε συμφωνία με τον ανάδοχο να πληρωθεί το ποσό των 1.030.000 ευρώ με τις εξής προϋποθέσεις: 
1.Να αντικατασταθεί ο κυβόλιθος από φυσικό γρανίτη χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τον Δήμο, που υπάρχει γύρω από τον Άγιο Σπυρίδωνα και ταλαιπωρούσε τον κόσμο που περπατούσε πάνω σε αυτόν , από κυβόλιθο τσιμέντου. ‘Ήδη ο εργολάβος είχε ξεκινήσει την αποκατάσταση από τον δρόμου από το πρώην ταχυδρομείο μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και το στενό της πρώην Εθνικής τράπεζας προς την πλατεία Νυχτερίδας 
2.Να κατασκευαστούν αγωγοί όμβριων, να τοποθετηθεί φωτισμός και να γίνει ανάπλαση με πλακόστρωση με κυβόλιθο τσιμέντου της πλατείας Νυχτερίδας καθώς και του δρόμου έως το φαρμακείο της Αναστασίας –Πιάτσα Ταξί. 
Αν γίνονταν όλα αυτά που αναφέρονται στην υπ’αριθμ. 199/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το έργο θα παραδινόταν και ο εργολάβος θα πληρωνόταν. 
Η διαδικασία αυτή σταμάτησε αφού η νέα Δημοτική Αρχή , παρότι είχε ενημερωθεί πλήρως από τον τότε Δήμαρχο Ανακτορίου κύριο Αποστολάκη Γεώργιο ,από ότι φαίνεται αγνόησε την παραπάνω απόφαση που αναφέραμε του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανακτορίου , αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί τελικές επιμετρήσεις (δηλαδή έλεγχοι ) και δεν έχει παραλειφθεί το έργο από τον Δήμο. Δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να κλείσει το έργο. 
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στην Πάλαιρο υπήρχε έντονή συζήτηση και ερώτηση από τον πρώην Δήμαρχο Ανακτορίου Γεώργιου Αποστολάκη για το τι γίνεται με το έργο του Ιστορικού Κέντρου που βρίσκεται σε εξέλιξη και γιατί δεν έχει κλείσει . Επίσης ποιο είναι το τελικό κόστος του έργου και ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν να πληρωθεί ο εργολάβος χωρίς να κάνει τις εργασίες που έχει συμφωνήσει βάση των λεγομένων στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του κύριου Γεώργιου Αποστολάκη και την προαναφερθείσας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Από ενημέρωση που έχουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο αν και ρωτήθηκαν έντονα και ο Δήμαρχος κύριος Σολδάτος Νικόλαος και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος κύριος Κομποτιάτης για το ποιες ενέργειες έγιναν για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου στο παραπάνω έργο , συστηματικά απέφυγαν να απαντήσουν. 
Δηλαδή γίνεται μια μελέτη και προγραμματίζεται να γίνει ένα έργο χωρίς να κλείσει το προηγούμενο που βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα αρχίσει το νέο. Είναι απίστευτο να συμβαίνει αυτό από την στιγμή που θα μπορούσε ο προηγούμενος εργολάβος να έχει τελειώσει το έργο στα συγκεκριμένα σημεία και τα χρήματα για το νέο έργο να διατεθούν σε άλλα σημεία του Ιστορικού Κέντρου και της παραλίας. Πραγματικά ο κίνδυνος είναι μεγάλος από χρήματα του Δήμου να πληρώσουμε ένα έργο από χρήματα του Δήμου και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 
Για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παλαίρου ο Σύμβουλος κύριος Δημήτριος Βίτσας (υπάλληλος του ελεγκτικού συνεδρίου Πρέβεζας) ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει κίνδυνος ο εργολάβος του πρώτου έργου να πληρωθεί όλο το ποσό παρόλο που δεν έχει εκτελέσει τις συμφωνηθέντες εργασίες αφού όλες οι αποφάσεις που έρχονται στο ελεγκτικό Συνέδριο σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι υπέρ του εργολάβου». 
Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε πριν ξεκινήσει οτιδήποτε να ενεργήσει , έτσι ώστε να κλείσει το προηγούμενο έργο. Θα έπρεπε να συμβαδίσει με την απόφαση της πρώην Δημοτικής Αρχής που αποσκοπούσε στην ολοκλήρωση του έργου και την σωστή παράδοση στους πολίτες και την κοινωνία. 
Σήμερα σχεδιάζεται ένα παρόμοιο έργο χωρίς να έχει κλείσει το προηγούμενο. Η νέα Δημοτική Αρχή δυστυχώς αντί να κοιτά και να ελέγχει τα τόσα σοβαρά ζητήματα , ασχολείται με τις εκλογές και υπόσχεται βιολογικό καθαρισμό στο Μοναστηράκι ενόψει προεκλογικής περιόδου. 
Μεγάλη ένταση υπήρχε και στο θέμα της ανακατασκευής του κινηματογράφου ΛΑΙΣ ,αφού τέθηκε ερώτημα πάλι από τον κύριο Αποστολάκη γιατί δεν αγοράστηκε το κτήριο από την ΕΤΑΔ Α.Ε. (το κόστος της αγοράς είναι περίπου 100.000) που ανήκει . Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος το έργο να γίνει και μετά να έρθει η ΕΤΑΔ και να το πουλήσει και να το παραχωρήσει οπουδήποτε. Από την στιγμή που γίνει το έργο και δεν έχει αγοραστεί ή παραχωρηθεί το οικόπεδο στον Δήμο, η ΕΤΑΔ στο γενικό χαμό και την εκμετάλλευση του κράτους μπορεί να το αξιοποιήσει όπως θέλει η ΕΤΑΔ!!!!!!! 
Ο Δήμος όπως αναφέραμε κάνει μια επένδυση 690.000 € σε ένα κτήριο που δεν είναι δικό του. 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμος ενημέρωσε τον Απρίλιο του 2013 ,με έγγραφο του στην ΚΕΔ (Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία έχει καταργηθεί από τον Δεκέμβριο του 2011 και έχει απορροφηθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. ) για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης του 2000 που είχε γίνει από την ΚΕΔ στον Δήμο επί Δημαρχίας του αείμνηστου Άγγελου Αποστολάκη. 
Είναι αδιανόητο ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι ενημερωμένη ότι τον Απρίλιο του 2013 έχει καταργηθεί η ΚΕΔ. Είναι αδιανόητο να στέλνει επιστολές στην ΚΕΔ για το θέμα τον Απρίλιο του 2013 και η ΚΕΔ να έχει καταργηθεί από το 2011 περίπου. Μάλλον θυμάται ότι δεν λειτουργεί περιστασιακά και όποτε την βολεύει. Κατά τ’ αλλά η Δημοτική Αρχή θέλει να μας πείσει ότι ενήργησε ώστε να μην περάσουν η Σάλτινη και η Κουκουμίτσα στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ τον Απρίλιο του 2013 δεν γνώριζε καν σε ποια Υπηρεσία υπάγονταν. 
Δηλαδή σχεδιάζεται ένα έργο σε ένα χώρο που δεν ανήκει ακόμη στον Δήμο ύψους 690.000€ με κίνδυνο στις εποχές που ζούμε να μην το εκμεταλλευτείς ποτέ ο Δήμος και να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ όπως η Σάλτινη και η Κουκουμίτσα. Δεν λέμε ότι δεν θα περάσει στον Δήμο αλλά αυτό που κάνει η Δημοτική αρχή σε αυτό το θέμα και σε όλα τα μεγάλα έργα είναι αδιανόητο . Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλη και πρέπει να είναι ποιο προσεκτική σε τόσο σοβαρά θέματα. Ο Δήμος ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ θέλει ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα των θεμάτων και να μπορεί να τα λύνει προς όφελος των πολιτών και του Δήμου .Η ανάπτυξη περνά από σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις και προτάσεις . 
Για την Βόνιτσα φαίνεται ότι χάνεται από τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής η Σάλτινη και η Κουκουμίτσα. Πάει να χαθεί και να χρυσοπληρωθεί και η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου αν δεν ενεργήσει άμεσα και σωστά η Δημοτική αρχή. Επιτέλους κάνετε κάτι για την Βόνιτσα προτού καταντήσει αυτός ο υπέροχος τόπος , έρημος τόπος. 
Όλοι θέλουμε να ξεκινήσει και να γίνει το έργο . Το ίδιο και σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας . Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στην Πάλαιρο τάχθηκε υπέρ της άποψης του κυρίου Αποστολάκη. Πρώτα θα ξεκαθαριστεί η υπόθεση με το παλιό έργο και η εκκρεμότητα με τον εργολάβο για το Ιστορικό Κέντρο και μετά θα αρχίσει το έργο. Επαναλαμβάνω είναι ανήκουστο να πληρωθεί το ίδιο έργο δύο φορές. Επίσης με τον κύριο Αποστολάκη συμφώνησε πάλι η αντιπολίτευση με το θέμα του ΛΑΙΣ . Πρώτα θα αγορασθεί και μετά θα ξεκινήσουν όποιες ενέργειες. 
Ας αντιληφθούν κάποιοι ότι τα έργα αυτά θέλουν προσοχή και πράξεις που να ωφελούν τα συμφέροντα του Δήμο και των πολιτών. 

TO ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛ 6947448311.

ΑΠΟ AMVRAKIKOSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου