19 Ιουλίου 2014

Η Πάλαιρος σωσίβιο για τον τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία

Η μοναδική περιοχή που σημειώνει τουριστική αύξηση κάθε χρόνο είναι αυτή της Παλαίρου. Φέτος η αύξηση αγγίζει το 10% με 12%. Στα περσινά επίπεδα η τουριστική κίνηση στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία. Νέο κεφάλαιο για τον τουρισμό αποτελεί πλέον η λίμνη Τριχωνίδα, ενώ φέτος τόνωση αναμένεται να προσφέρει ο εορτασμός των 300 χρόνων από την γέννηση του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.
Στα περσινά επίπεδα κινείται και φέτος ο τουρισμός σε ολόκληρη την Αιτωλ/νία με την μόνη περιοχή, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει αύξηση να είναι αυτή της Παλαίρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της Αιτωλ/νίας κ. Χρήστο Κωστακόπουλο, φέτος η αύξηση που παρουσιάζεται στα τουριστικά καταλύματα της Παλαίρου και της πέριξ περιοχής, σε σύγκριση με πέρσι, αγγίζει το 10% με 12%, λόγω του «εισερχόμενου» τουρισμού.
Τα οργανωμένα τουριστικά καταλύματα στην περιοχή αυτή δουλεύουν κυρίως με Άγγλους, Γερμανούς κ.λ.π. Ο λόγος που η εν λόγω περιοχή έχει τόση μεγάλη επισκεψιμότητα είναι διότι διαθέτει μεγάλες οργανωμένες μονάδες με πολλές κλίνες, συνεπώς απευθύνονται σε μεγάλα γκρουπ, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Αιτωλ/νία, η οποία απευθύνεται σε μεμονωμένους τουρίστες – πολίτες.
Στη Ναύπακτο και στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές της, σύμφωνα με τον κ. Κωστακόπουλο, η τουριστική κίνηση φέτος κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, ενώ η ορεινή Ναυπακτία παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 30% απ’ ότι άλλες χρονιές.
Σε όλη την Αιτωλ/νία οι τιμές των καταλυμάτων είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αφού ένα μονόκλινο κοστίζει 25 ευρώ και τα δίκλινα κυμαίνονται μεταξύ 35 ευρώ και 40 ευρώ, ενώ υπάρχει και διαθεσιμότητα.
Νέο κεφάλαιο στον τουρισμό φαίνεται να ανοίγει στην Αιτωλ/νία από την στιγμή που οι παραλίμνιοι οικισμοί της Τριχωνίδας εντάχθηκαν στον Βιολογικό Καθαρισμό. Εύκολα πλέον μπορεί η περιοχή αυτή να προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι θα μπορέσουν να χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες γύρω από τη λίμνη, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή σε τουριστικό επίπεδο, δεδομένου ότι η Αιτωλ/νία έχει τεράστιες δυνατότητες στον θρησκευτικό τουρισμό και δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή αποτελεί μόνο έναν κλάδο του γενικού τουρισμού.
Φέτος, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει και ο «τουρισμός του Σαββατοκύριακου», ο οποίο αφορά κυρίως κατοίκους του Αγρινίου που εκδράμουν από το κλεινόν άστυ του Αγρινίου προς την Πάλαιρο, την Βόνιτσα, τον Μύτικα και τη Ναύπακτο, κλείνοντας δωμάτια σε τουριστικά καταλύματα, χωρίς όμως το ποσοστό αυτό των εκδρομέων να είναι μετρήσιμο, αφού πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό.
Ανάσα στον τουρισμό ίσως δώσουν τα δεκαήμερα πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που θα γίνουν φέτος σε αρκετούς δήμους της Αιτωλ/νίας για τα 300 χρόνια από την γέννηση του Κοσμά του Αιτωλού. Συγκεκριμένα, ο δήμος Θέρμου από 17 έως 27 Αυγούστου έχει προγραμματίσει πολιτιστικές εκδηλώσεις παράλληλα με τις θρησκευτικές, οι οποίες αναμένεται να δώσουν «ώθηση» στην περιοχή, αφού η προσέλκυση του κόσμου από την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο αναμένεται να είναι μεγάλη.

Kων/νος Χονδρός
Από Εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου