9 Μαρτίου 2015

Η Έξυπνη Εξειδίκευση «πυλώνας» ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα - Συνολικά 209 προτάσεις ύψους άνω των 300.000.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Πατρών και 38 προτάσεις από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Μέσα από δυόμιση χρόνια διαβούλευσης και διαρκών συζητήσεων, οι οποίες και συνεχίζονται, διαμορφώθηκε η δεύτερη έκδοση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπεβλήθη προς έγκριση στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών υποβλήθηκαν 209 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 316,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ υποβλήθηκαν 38 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 153,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά από τη διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς υποβλήθηκαν 1.254 προτάσεις έργων και δράσεων από 37 φορείς συνολικού προϋπολογισμού 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η εκπόνηση της RIS3 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε από μηδενική βάση με συστηματική διαδικασία από κάτω προς τα επάνω (bottom up) και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις και καθοδήγηση της Ε.Ε.
Για το σκοπό αυτό έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις, ημερίδες, workshops και αναπτυξιακό συνέδριο, ενώ συμπληρώθηκαν πάρα πολλά ερωτηματολόγια με προτάσεις, ιδέες και παρατηρήσεις από όλους τους φορείς της Περιφέρειας (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Επιμελητήρια, Κοινωνικούς Φορείς, ΟΤΑ κλπ).
Η RIS3 αποτυπώνει και αναδεικνύει συγκεκριμένους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και αριστεία με έμφαση στη σύνδεση καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Η RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν αποτελεί πηγή χρηματοδότησης για καμία δράση που περιγράφονται σε αυτήν και ειδικότερα για δράσεις ερευνητικής δραστηριότητας των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων. Προτείνει δυνητικές πηγές χρηματοδότησης των δράσεων που περιγράφονται και οι οποίες μπορούν να είναι το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, το Εθνικό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, το ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2014-2020, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, HORIZON 2020, ιδιωτική χρηματοδότηση κ.α.
Οι τρεις κάθετοι τομείς προτεραιότητας της RIS3 Δυτικής Ελλάδας διαμορφώθηκαν μέσα από τη μέχρι σήμερα συνεχή διαβούλευση που έγινε με τους φορείς, χαρακτηρίζουν το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειάς μας και είναι:
1.            Ο πρωτογενής τομέας με έμφαση στα προϊόντα και υπηρεσίες της αγρο-βιοδιατροφής
2.            Ο Πολιτισμός και Τουρισμός με έμφαση στο υψηλό δυναμικό της Περιφέρειας και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης
3.            Μικρο-ηλεκτρονική και Υλικά.

Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας: «Η εκπόνηση και ολοκλήρωση της RIS3 αποτελεί για την Περιφέρεια ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο προετοιμασίας για την έναρξη υλοποίησης του νέου ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020. Όλες οι ενέργειες προετοιμασίας, διαβούλευσης και τελικού σχεδιασμού ήταν πλήρως ανοικτές στην ενημέρωση και γνώση όλων των συμμετεχόντων φορέων» και κατέληξε λέγοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Περιφέρειας ήταν από τους σημαντικότερους φορείς συνεργασίας και διαβούλευσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρέχοντας υψηλού επιπέδου προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της Περιφερειακή ανάπτυξης και την ευημερία των πολιτών σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας αυτής προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Η διαβούλευση συνεχίζεται». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου