16 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε ο τελευταίος Γενικός Ψεκασμός Δακοκτονίας 2015

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γενικός ψεκασμός δακοκτονίας 2015, ο οποίος και έγινε συνολικά σε 23 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες  των Δήμων Πατρέων και Αιγιάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κ.λπ.), όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ή δεν γίνονται ψεκασμοί, καθώς και ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και το μέγεθος του ελαιοκάρπου ευνοούν τις προσβολές από το έντομο Δάκος της Ελιάς.
Ιδιαίτερα επισημαίνονται και τα ακόλουθα:
α) για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται πιστά το κείμενο της ετικέτας του και σε καμία περίπτωση δεν νοείται απόκλιση από αυτό.
β) η ευεργετική επίδραση των χαλκούχων σκευασμάτων στην ελαιοπαραγωγή (προληπτική καταπολέμηση κυκλοκονίου, έλεγχο καρκίνωσης της ελιάς, αυγοαπωθητικές ιδιότητες κ.α).
Για τους λόγους αυτούς και επειδή:
α) πλησιάζει η περίοδος της ελαιοσυλλογής,
β) σε ορισμένους ελαιώνες είναι πιθανό να υπάρχουν γόνιμα νύγματα του εντόμου (ακανόνιστες – σπηλαιώδεις στοές και ζωντανές προνύμφες),
πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει ψεκασμός καλύψεως.
Εφιστάται η προσοχή των ελαιοπαραγωγών τόσο για το σκεύασμα που θα επιλέξουν και θα χρησιμοποιήσουν στον ψεκασμό όσο και για την τήρηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στο χρόνο ψεκασμού και την ελαιοσυλλογή (χρόνος αναμονής).
Το ποσοστό των γόνιμων δειγμάτων, για να αποφασιστεί ψεκασμός, εξαρτάται από το ύψος της παραγωγής αλλά και από το την κατηγορία των ελιών (ελαιοποιήσιμες η επιτραπέζιες).
Για την εποχή κατάλληλα σκευάσματα είναι εκείνα που περιέχουν δραστικές ουσίες ντιμεθοέιτ, θιακλοπρίντ, πυρεθρινοειδή, σπόρια του μύκητα Bauveria basiana ή άλλες. Επίσης, όταν έχουμε χαμηλούς δακοπληθυσμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δακοπαγίδες.
Η χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά και η μη τήρηση του χρόνου αναμονής (PHI) έχει αποτέλεσμα να παραμένουν στον ελαιόκαρπο και φυσικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων.
Η διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται κυρώσεις για τον παραγωγό.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 2613613723 και 2613613718.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου