16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΑΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΓΕΚ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο Βόνιτσας της Κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε & ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. που κατασκευάζει την οδό Αμβρακία-Άκτιο. 

Συμπληρώθηκαν ήδη τεσσεράμισι μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε τα μεροκάματά τους, ούτε το επίδομα αδείας. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ στη Βόνιτσα, που κατασκευάζει την παρα-Ιόνια οδό -τμήμα της οδού Αμβρακία-Άκτιο μήκους 42 χιλιομέτρων- δουλεύουν εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου πάνω από 100 εργάτες. «Τα γραμμάτια τρέχουν, τα ενοίκια είναι απλήρωτα (σ.σ. αρκετοί εργαζόμενοι κατάγονται από άλλες περιοχές και είναι αναγκασμένοι να μένουν σε ενοίκιο), μόλις χθες πέταξαν έξω από το σπίτι συνάδελφο γιατί δεν είχε να το πληρώσει, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν λεφτά να βάλουν βενζίνη για να ‘ρθουν στη δουλειά, τα σχολεία άνοιξαν, όλα τα έξοδα τρέχουν… Κάναμε υπομονή ένα, δύο, τρεις μήνες τώρα, δεν πάει άλλο» δήλωσε εργαζόμενος στο εργοτάξιο. 
Στο ίδιο μήκος κύματος όσα είπαν και άλλοι εργαζόμενοι: «… και στα 3 εργοτάξια της κοινοπραξίας επικρατούν ίδιες συνθήκες, αν μας ακούν οι συνάδελφοι να έρθουν κι αυτοί μαζί μας. Δεν θα γίνουμε όμηροι του κάθε Μαρούλη, πέντε μήνες είμαστε τώρα απλήρωτοι, τράπεζες, ενοίκια, που να τα βγάλεις πέρα». Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας «μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των οφειλομένων και αυτών του χρόνου επισχέσεως», αλλά και στη δημιουργία εργοταξιακού Σωματείου, με την ενεργή στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας και της ταξικής Ομοσπονδίας των Οικοδόμων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους. Σήμερα εκλέχτηκε και η προσωρινή επταμελής Διοικούσα Επιτροπή, μέχρι να αναγνωριστεί το Σωματείο από το Πρωτοδικείο και να προκηρυχτούν εκλογές. 
Κοινή ήταν η θέληση των εργαζομένων να παραμείνουν ενωμένοι απευθύνοντας συνάμα κάλεσμα στους συναδέλφους τους στα άλλα δύο εργοτάξια της κοινοπραξίας για συμμετοχή στον αγώνα τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν πάλι σήμερα αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Νίκο Σταματέλο, το μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Δημήτρης Βλάχος, το ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του κομμουνιστικού Κόμματος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην φοβηθούν, να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. 
«Ζητάτε τα μεροκάματά σας» τόνισε ο Μωραΐτης, «σας βάζουν, πολλούς από εσάς και δουλεύετε με 1.000 €, χωρίς να πληρώνεστε τις υπερωρίες, καταστρατηγούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». «Τώρα είναι 7 και κάτι που πιάνετε δουλειά» συνέχισε, «όταν έγινε το θανατηφόρο ατύχημα στην Βόνιτσα η ώρα ήταν 6 παρά τέταρτο το απόγευμα, για βάλτε να δείτε πόσες ώρες, μέσα στον ήλιο, είναι επόμενο να γίνονται τέτοια ατυχήματα». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Σταματέλος εξέφρασε την άμεση συμπαράσταση του Κέντρου και κάθε δυνατή βοήθεια στους εργαζόμενους. «Μη φοβάστε απολύσεις» τόνισε, «θα είμαστε εδώ, δεν επιτρέπεται η εργοδοσία να φέρει κανέναν στη θέση σας, είναι υποχρεωμένη με την επίσχεση εργασίας να μην δώσει τη θέση σας σε κανένα». Είπε ακόμη ότι -σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννης Κουτσούκος κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης του βουλευτή Νίκου Μωραΐτη- πέρα από την επίσχεση, θα κινηθεί παράλληλα η διαδικασία του ν. 3669, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να προσφύγουν στην εποπτεύουσα Αρχή του έργου, η οποία και οφείλει να καλέσει εντός δεκαπενθημέρου την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

ΑΠΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου