13 Σεπτεμβρίου 2011

Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας. Αγώνας δρόμου για την ένταξη έργων

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ 
Έτοιμες μελέτες για το ΟΠΑΑΧ. Προσπάθεια για την επαναλειτουργία της Λουτροπηγής Τρύφου. Πανέτοιμος είναι ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας για ένταξη έργων στο ΟΠΑΑΧ, όπου περιλαμβάνονται όλοι οι πρώην δήμοι, πλην της δημοτικής κοινότητας Βόνιτσας. 

Υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες, που απαιτούν μόνο επικυροποίηση, για ασφαλτοστρώσεις στην πυρόπληκτη περιοχή του Αετού, και έργα που αφορούν περιπατητικά μονοπάτια και διαδρομές σε περιοχές του πρώην δήμου Μεδεώνος. Ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν και ιστορικά κέντρα, εφόσον υπάρχει μια συνολική θεώρηση για ολόκληρο τον οικισμό. Ένα τέτοιο έργο αφορά τοιστορικό κέντρο Παλαίρου, για το οποίο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Αυτό που απαιτείται είναι κάποιες τροποποιήσεις σε ότι αφορά τα αριθμητικά μεγέθη, αλλά και σε ότι αφορά την εικόνα του οικισμού συνολικά, ανεξάρτητα από το ποιο τμήμα του προβλέπεται να δεχτεί παρεμβάσεις. Πρέπει δηλαδή να παρουσιάζει μια ομοιόμορφη εικόνα για να εγκριθεί έργο παρέμβασης. 
Στην περιοχή του Αετού για την βελτίωση των αγροτικών δρόμων προς τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει τις 600.000 ευρώ. Επίσης υπάρχουν μελέτες για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων σχεδόν σε ολόκληρο το δήμο, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι προτάσεις θα υποβληθούν και θα αξιολογηθούν. 
Σε ότι αφορά τα περιπατητικά μονοπάτια του πρώην δήμου Μεδεώνος, πρόκειται για φυσικές διαδρομές όπου ήδη υπάρχει έργο κατασκευασμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή κοντά στα Λουτρά Τρύφου, προκειμένου να συνδυαστούν με την περιοχή της Λουτροπηγής. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τις 400.000 ευρώ. 

Λουτρά Τρύφου: Από του χρόνου σε λειτουργία 
Ωστόσο όμως τα Λουτρά του Τρύφου ακόμα παραμένουν σε καθεστώς αναμονής και μάλιστα κατά τη φετινή χρονιά δεν λειτούργησαν, λόγω του ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς. Ήδη έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και η έκδοση ΦΕΚ, προκειμένου την επόμενη χρονιά να τεθούν και πάλι σε λειτουργία. Η διακοπή της λειτουργίας τους σήμανε απώλεια εσόδων για το δήμο, αλλά κυρίως είχε επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία μειώθηκε αισθητά. 
Η αδράνεια της δημοτικής αρχής του πρώην δήμου Μεδεώνος να κάνει την προσαρμογή της επιχείρησης σε μονομετοχική Α.Ε., έδεσε τα χέρια της νυν, με αποτέλεσμα να την αναγκάσει να πάρει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για εκκαθάριση και λύση. Τώρα πλέον ο δήμος βρίσκεται σε αναμονή για το αν το προϊόν της εκκαθάρισης θα πάει στο δήμο ή στην μοναδική Ανώνυμη Εταιρία. Το πιθανότερο είναι να περάσει στην δικαιοδοσία του δήμου ως περιουσιακό τους στοιχείο, ώστε να το διαχειρίζεται και να το λειτουργεί. 

ΑΠΟ ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου