6 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Μακρυπίδη για τα Αχυρά

«Να υπάρξει τώρα Κυβερνητική απόφαση για άμεση χρηματοδότηση και έγκαιρη ολοκλήρωση του Φράγματος των Αχυρών.», ζητά από τρεις Υπουργούς, ο βουλευτής. 

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης πήρε την πρωτοβουλία στην σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πρόοδο του Φράγματος των Αχυρών και απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ιωάννη Ραγκούση, Περιφ.Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη. 
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζητάει από τους Υπουργούς να υπάρξει άμεση συνάντηση με τους Βουλευτές του Νομού και τον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας κ.Απόστολο Κατσιφάρα (στον οποίο κοινοποιήθηκε η επιστολή) προκειμένου να ληφθεί Κυβερνητική απόφαση και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του και από κοινού, για την ολοκλήρωση του Φράγματος και την επέκταση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων. 


Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Ανδρέα Μακρυπίδη έχει ως εξής: 
"κοι.Υπουργοί, 
Το εγγειοβελτιωτικό έργο της κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών Μεδεώνος Αιτωλοακαρνανίας και των αρδευτικών δικτύων του κεντρικού Ξηρομέρου είναι ένα έργο πνοής που αναμένεται να θέσει όλη την περιοχή σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. 
Με το Φράγμα των Αχυρών θα αρδευτούν συνολικά 26.000 στρ. και θα ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή με τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργειών, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα εξασφαλισθεί η πλήρης και μακροχρόνια υδροδότηση μιας μεγάλης περιοχής με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. 
Η πρόοδος του έργου, που έχει ξεκινήσει πριν δεκαπέντε (15) χρόνια, βρίσκεται σήμερα, για μια ακόμη φορά, σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει, εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές και ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς την ανάδοχο εταιρεία. 
Οι καθυστερήσεις του έργου οφείλονται αποκλειστικά στην ελλιπή χρηματοδότηση αφού πλέον εκλείπουν οι άλλοι λόγοι που εμπόδιζαν την περάτωση του έργου, μετά και την πρόσφατη δημοπράτηση της εκτέλεσης του υποχρεωτικού αναδασμού των συγκεκριμένων περιοχών του Κεντρικού Ξηρομέρου από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. 
Έτσι, το συγκεκριμένο έργο πνοής βρίσκεται πλέον εκτός χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης (καλοκαίρι 2011) και μπροστά στον κίνδυνο οριστικής διακοπής των εργασιών, ενδεχόμενο με σοβαρές παρενέργειες για ολόκληρη την περιοχή και τον Νομό Αιτ/νίας που δίνει αγώνα επιβίωσης για να βρει αναπτυξιακό πρότυπο στον Τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και να υπερβεί γρήγορα το μεταβατικό στάδιο της μονοκαλλιέργειας (του καπνού), επιτυγχάνοντας την πολυκαλλιέργεια. 
κοι.Υπουργοί 
Η ολοκλήρωση του Φράγματος των Αχυρών, ενός οράματος γενιών της περιοχής που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, αποτελεί ένα διαχρονικό «χρέος» των Κυβερνήσεων απέναντι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τους πολίτες του.  
Για να αποκτήσει η περιοχή το μέλλον που της αξίζει και για να μην καταδικαστεί σε συνεχή μαρασμό, οφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Στις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και δημοσιονομικής στενότητας και για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στη χρηματοδότηση του πολύπαθου αυτού έργου, απαιτείται συντονισμένη δράση και αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τριών (3) συναρμόδιων Υπουργείων (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων – Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). 
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες για συγχρηματοδότηση τόσο της πρώτης φάσης (Φράγμα & Αρδευτικό Δίκτυο 7.500 στρ.) όσο και της δεύτερης φάσης του έργου (δίκτυο 18.600 στρεμμάτων) υπερβαίνοντας πιθανές γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιορισμούς. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να καταβληθεί εκ μέρους σας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι όπως: • Μέσω του ΕΣΠΑ και των άλλων πόρων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του αντικειμένου της Ύδρευσης που περιλαμβάνει το έργο του Φράγματος των Αχυρών. Είναι απαραίτητο, στο Νομό Αιτ/νίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που η απορρόφηση του ΕΣΠΑ υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες περιοχές, να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ένα έργο όπως το Φράγμα Αχυρών (αλλά και άλλες αντίστοιχες ώριμες μελέτες), που θα ενισχύσει τον Υδροφόρο Ορίζοντα και θα εξασφαλίσει την πλήρη και μακροχρόνια Υδροδότηση του Ξηρόμερου, που έχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Ταυτόχρονα, Θα συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του σύγχρονου εργοστασίου Εμφιάλωσης νερού «ΚΟΡΠΗ», εξασφαλίζοντας τις υπερ-πολύτιμες θέσεις εργασίας για τη συγκεκριμένη περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. 
• Μέσω της ένταξης του Φράγματος των Αχυρών στην αναθεώρηση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως άλλα αντίστοιχα έργα κατα το παρελθόν. Με το έργο του Φράγματος των Αχυρών, ενισχύεται η αγροτική παραγωγή με την αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργειών (π.χ. δενδροκαλλιέργειες, ροδιές, δαμασκηνιές κ.λ.π) που θα παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Επίσης, θα ευνοηθεί και θα αναβαθμιστεί ο Κτηνοτροφικός Τομέας μέσα από μείωση του κόστους από φτηνές ζωοτροφές (από τριφύλλι, καλαμπόκι κ.λ.π) που θα παράγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, αλλά και άλλες συνέργειες με τον αγροτικό τομέα. 
• Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, όπου το Φράγμα Αχυρών θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα, τόσο λόγω της σημασίας του έργου, όσο και των δεκαετιών που εκκρεμεί η ολοκλήρωση του. Η παρέλευση δεκαπενταετίας από την έναρξη των εργασιών και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση του έργου δεν ποιούν τιμή για το Κράτος, την Πολιτεία, την κοινωνία και πάνω απ’όλα τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχαν την ευθύνη κατασκευής του έργου για δέκα τουλάχιστον χρόνια. 
Στην κατεύθυνση αυτή και για την επίτευξη της καλύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας προτείνω το αμέσως προσεχές διάστημα να προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή των τριών (3) συναρμόδιων Υπουργών, των Βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με θέμα την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου και την δέσμευση για το οριστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
Αναμένω την θετική ανταπόκριση σας στην ανωτέρω πρόταση.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μακρυπίδης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας"

ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου