23 Ιουνίου 2012

«ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ» Ένα βιβλίο - ταξίδι γνώσης και ανάμνησης.

Ένα βιβλίο- ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και από την ζωντανή ανάμνηση μέχρι τον ΝΟΣΤΟ. 

 Ένα ταξίδι που αρχίζει από τα χρόνια πρό του Τρωικού πολέμου και φτάνει στα σημερινά χρόνια. Μια, εύκολη στην κατανόηση, παρουσίαση του προβλήματος «Ομηρική Ιθάκη», το πώς δημιουργήθηκε το ζήτημα του εντοπισμού της Ομηρικής Ιθάκης, τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, και τα εδάφια της Οδύσσειας που δημιουργούν τις θέσεις ή αντιθέσεις των θεωριών. 
Όλα τα ανωτέρω χωρίς «φίλτρα» ή σκοπιμότητες, φέρνουν τον αναγνώστη στην παλαιά εποχή, τον τροφοδοτούν με όλες τις νέες σκέψεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί «που είναι η Ομηρική Ιθάκη». 
Με απλό τρόπο αλλά και με ευθύνη παρουσιάζονται σχεδόν οι περισσότερες από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, με τα κύρια σημεία τους, τις αντιρρήσεις των άλλων θεωριών, αλλά και τις απαντήσεις επί των αντιρρήσεων. 
Σε δεύτερο επίπεδο, η εργασία, μέσα από νοσταλγικές ανθρώπινες στιγμές, που όλοι έχουμε ζήσει, φέρνει σε παράλληλο πλάνο την συναισθηματική «Ομηρική Ιθάκη», τον «Νόστο» κάθε ανθρώπινης ανάμνησης. Οι σελίδες στα δεξιά του βιβλίου είναι με Ελληνική γραφή, ενώ στα αριστερά υπάρχει η αντίστοιχη στα Αγγλικά (μετάφραση Σπύρος του Μιχαήλ Παπακώστας). 
Μέσα σε 240 έγχρωμες σελίδες ο αναγνώστης ζεί σε μια άλλη εποχή, ταξιδεύει πάνω από τις θεωρίες, ακουμπά στο πρόβλημα της «Ομηρικής Ιθάκης», κατανοεί τα σημεία τριβής των θεωριών, χωρίς να γίνει υπέρμαχος ή ενάντιος κάποιας θεωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου