15 Ιουνίου 2011

Λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Βαρβάρου Τρύφου στις 22 και 23 Ιουνίου 2011


Η Ιερά μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τρύφου, προσκαλούν όλους τους πιστούς στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου Τρύφου στις 22 και 23 Ιουνίου 2011 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 19:00 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. 
Πέμπτη 23 Ιουνίου το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
Μετά Τιμής
Διά το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον
Ο Πρόεδρος Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης





Σύντομη βιογραφία του Αγίου Βαρβάρου του εν Τρύφω Αιτωλοακαρνανίας
Η μνήμη του εορτάζεται 23 Ιουνίου
Ο Άγιος Βάρβαρος έζησε το 820-829 μ.χ. επί της Βασιλείας του Μιχαήλ Τραυλού. Ήταν μέλος πειρατικής συμμορίας Αράβων, από την χώρα των Άφρων, οι οποίοι έκαναν επιδρομές στα μέρη της Ακαρνανίας. Μετά από σκληρή μάχη στο χωριό Καραϊσκάκη Άστακου εναντίον τών Άκαρνάνων ό μόνος πού σώθηκε ήταν ό Βάρβαρος. Από τότε κατέφυγε στα βουνά του Τρύφου και ζούσε ως ληστής. Κάποια μέρα, ενώ ο ιερέας λειτουργούσε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο όρος Νύσσα, αξιώνεται Θείας και Ουρανίου αποκαλύψεως. Η Χάρις του Θεού έκανε το μεγάλο θαύμα της μεταστροφής του! Πιστεύει στον Χριστό και βαπτίζεται. Κείρεται μοναχός και ασκείται στην έρημο με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή και σωφροσύνη. Κυνηγοί από την Πρέβεζα περιπλανώμενοι στο όρος για θηράματα συναντούν τον Βάρβαρο, τον οποίο εκλαμβάνουν ως άγριο θήραμα και τον θανατώνουν. Με ιερή συγκίνηση πριν παραδώσει την αγία του ψυχή στον αγαπημένο του Ιησού αναφωνεί: «Μνήσθητί μου Κύριε, εν τη Bασιλεία Σου». Πνέοντας τα λοίσθια ψιθύρισε με δυσκολία: «Πίε, Βάρβαρε, ποτήριον αίμα οίον κεκέρακας». Πιές, Βάρβαρε, ποτήρι με αίμα, Όμοιο με αυτό που και συ πρόσφερες σε άλλους.
Το Ιερό λείψανό του ενταφιάζεται στο σημείο που βρίσκονται τα λουτρά του Τρύφου. Στο μέρος αυτό έχει κτιστεί Ναός προς τιμή του. Μετά από θαύμα, που έκανε ο Άγιος σε Αξιωματικό από την Βενετία, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Ό Άγιος Βάρβαρος είναι μυροβλήτης, θαυματουργός και ιαματικός.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιουνίου.
Αρχιμ. Παύλου Ντανά, Ιεροκήρυκος



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου