28 Ιουνίου 2011

Πλήρης διάλυση του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με την προσαρμογή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. 

Η αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία του λαού. Αυτή η πολιτική... αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και τους ασθενείς σαν πελάτες. 
Αυτή η πολιτική δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό της στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που έχει περιέλθει σε πλήρη διάλυση, οδηγείται σε κλείσιμο, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός παθολόγος ειδικότητα βασική που στηρίζεται ολόκληρη η λειτουργία μιας μονάδας υγείας. Οι άλλες ειδικότητες γιατρών είναι πολυτέλεια για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι περίπου 25.000 και τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.
Οι ελλείψεις δεν είναι μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που δυσκολεύουν παραπέρα τη λειτουργία του Κ.Υ. Τις περισσότερες φορές δεν δουλεύει το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό και το ΚΥ έχει ασθενοφόρο μόνο για μια βάρδια.Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το αεροδρόμιο του Ακτίου και ο δρόμος καρμανιόλα που οδηγεί στην Λευκάδα όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση. Έχουν ξεψυχήσει άνθρωποι στην άσφαλτο αβοήθητοι στο δρόμο καρμανιόλα Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Άκτιο - Λευκάδα από έλλειψη ασθενοφόρου.
Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει το Κ.Υ. με αγροτικούς γιατρούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χωρίς ειδικότητα, χωρίς να μπορεί να γίνει αυτό. Το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι να κλείνει αγροτικά ιατρεία και να αφήνει χωρίς την παραμικρή υπηρεσία υγείας κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους.Ήδη αγροτικά ιατρεία όπως το αγροτικό ιατρείο του τοπικού διαμερίσματος Παλιαμπέλων έχει μείνει χωρίς γιατρό με τεράστια ταλαιπωρία για τους 1.000 περίπου κατοίκους. Σε λίγες μέρες κλείνει και το αγροτικό ιατρείο του διαμερίσματος Θυρρείου με τον ίδιο αριθμό κατοίκων που απέχει από το Κ.Υ. Βόνιτσας πάνω από 25 χλμ. και υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο συγκοινωνίας την ημέρα. Σοβαρά προβλήματα έχουν και τα άλλα αγροτικά ιατρεία της περιοχής.
Γιατρός του ΙΚΑ υπάρχει μόνο για 2 ώρες την ημέρα και η ταλαιπωρία περίπου 2.500 εργαζομένων είναι αφάνταστη. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα. Πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας σπρώχνοντας μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας . Ο νέος «υγειονομικός χάρτης» με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις υπηρεσιών υγείας θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ καλεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής να παλέψουν για ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο Κ.Υ. Βόνιτσας, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υποδομών, καθώς και την κάλυψη με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς όλων των αγροτικών ιατρείων;
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Μπάμπης Χαραλάμπους

ΑΠΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου