19 Μαρτίου 2014

Απ. Κατσιφάρας: Βασικές προτεραιότητες η χρηστή διακυβέρνηση, η διαφάνεια και ο σεβασμός στον πολίτη

«Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές είναι πιο κοντά στους πολίτες από ό,τι η Κεντρική Κυβέρνηση και οι λοιποί δημόσιοι οργανισμοί και για αυτό η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει των καταλύτη για μια αλλαγή προς τα μπρος. Εμείς, ως αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξαρχής θέσαμε τα θέματα χρηστής διακυβέρνησης, διαφάνειας και σεβασμού του πολίτη, ως βασικές προτεραιότητες».


Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της ομιλίας του στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αγορά Αργύρη με την Συνήγορο του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής και πολίτες για την αποστολή και το έργο της ανεξάρτητης αρχής.
«Χρησιμοποιούμε συστηματικά τη μέθοδο της δημόσιας διαβούλευσης για μείζονα ζητήματα και την προετοιμασία των πολιτικών μας, όχι μόνο γιατί είναι τυπική υποχρέωσή μας, αλλά γιατί αποτελεί μια ξεκάθαρη και συνειδητή πολιτική επιλογή προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό μας βοηθά στο να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που βελτιώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας, αξιοποιούν την ικανότητα των πολιτών και ενισχύουν την συμμετοχή» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δέσμευση που είχε κάνει από την αρχή που ανέλαβε την αιρετή Περιφέρεια και αφορά στην διαφάνεια και στη δημοσιοποίηση κάθε δράσης ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες. Δημοσιοποίηση κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, την ιστοσελίδα (www.pde.gov.gr), το facebook, το twitter, το youtube, ενώ υπάρχει άμεση απάντηση σε κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης μίλησε και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό να μειωθούν οι επιπτώσεις που απορρέουν για το Δημόσιο σε όρους διαφθοράς και διοικητικού κόστους.
«Προχωρήσαμε σε απλούστευση των διαδικασιών, μειώνοντας τα βήματα που απαιτούνται από την υποβολή μέχρι και την ολοκλήρωση μιας επένδυσης. Δημιουργήσαμε υπηρεσίες μιας στάσης για την αποφυγή των πολλαπλών επισκέψεων του επενδυτή σε διάφορες υπηρεσίες. Συγκροτήθηκε μητρώο ελεγκτών από υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καθιερώθηκε η διαδικασία τυχαίας και αμερόληπτης κλήρωσης των μελών των οργάνων ελέγχου. Δημιουργήθηκε και τυποποιήθηκε η διαδικασία πληρωμής των επιχειρήσεων. Επικεντρώσαμε στην αποτελεσματικότερη ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών, μέσω της δημιουργία οδηγών για τα απαιτούμενα βήματα και δικαιολογητικά, μέσω της προβολής των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η ηλεκτρονική Υπηρεσία Ενημέρωσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι εφάμιλλη αντίστοιχων προσπαθειών Υπουργείων που έχει λάβει τα εύσημα από όλους τους εμπλεκόμενους» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε:
«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Υπηρεσιών μας έγινε κωδικοποίηση των διαδικασιών, της νομοθεσίας και των εντύπων και υπάρχουν πλέον αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε αφενός να έχουμε τη έκδοση ενιαίων σχετικών αποφάσεων, και αφετέρου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση και η συναλλαγή με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέσα από την αναζήτηση γνωστών και καθορισμένων εκ των προτέρων δικαιολογητικών. Έτσι επιτυγχάνεται η εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση, ο ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών και των αιτημάτων τους, η διαφάνεια και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση που παρέχουμε στους πολίτες».
Κλείνοντας, ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια θωράκισης της διαφάνειας, μείωσης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης του διαλόγου με τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Η γνώμη σας, γνώση μας». Πρόκειται για μία Υπηρεσία Υποδοχής Προτάσεων για τη Διαφάνεια, μέσω της οποία πολίτες και φορείς μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, που συμβάλλουν στη διαφάνεια και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Σε ότι αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τις ελάχιστες της χώρας, εκπόνησε Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά για την περίοδο 2014-2020, που αφορά, σε πρώτη φάση την εξάλειψη της εξαθλίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και σε δεύτερη φάση την ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες, ενώ τέλος ανέλαβε δράση και σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται εντονότερα στην ελληνική κοινωνία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα αυτά, που προκαλούν κοινωνική ένταση και απειλούν την δημοκρατική μας παράδοση, ενώ προχώρησε σε σύσταση ομάδας εργασίας από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία εκπονεί Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, που θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικό δίκτυο κατά των φαινομένων αυτών, κώδικα καλών πρακτικών και δεοντολογίας, διαδικασία αναφοράς ρατσιστικής αντιμετώπισης, κλπ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου