4 Μαρτίου 2014

Θεατρική παράσταση, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, για την στήριξη του Ογκολογικού Ξενώνα «Η Ελπίδα»

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας στο πλαίσιο της συνεργασίας τους συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαρτίου και ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», τη θεατρική παράσταση George Dandin του Μολιέρου.


Τα έσοδα από την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση θα δοθούν στο Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχωρήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ευχαρίστησε προσωπικά τόσο την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νανά Πατρώνη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θ. Αμπαζή όσο και όλους τους συντελεστές, για την πρωτοβουλία που έλαβαν ώστε να δώσουν τη συγκεκριμένη παράσταση για την ενίσχυση του Ογκολογικού Ξενώνα.
«Ο σκοπός μας είναι διπλός. Να αναδείξουμε τη σημασία της προσφοράς του Ογκολογικού Ξενώνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον κόσμο που το έχει ανάγκη, αλλά και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από την κοινωνία να συμμετέχει στην οικονομική στήριξη για τη λειτουργία του. Όταν ξεκίνησε όχι μόνο ως ιδέα αλλά όταν εντάχθηκε το έργο του Ογκολογικού στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, υπήρξε η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετέχει στην οικονομική στήριξη κατά 50%, κάτι το οποίο ξεχάστηκε. Έτσι όλο το οικονομικό βάρος το σηκώνει η Περιφέρεια και οι πολίτες της που πραγματικά συνεισφέρουν» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «η παράσταση της ερχόμενης Παρασκευής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη συμμετοχή των πολιτών, έχουμε ανάγκη την οικονομική τους στήριξη. Θέλουμε τον Ογκολογικό Ξενώνα να τον αγαπήσει η πόλη και η Περιφέρεια, έτσι ώστε όλοι να έχουμε μια δομή προσφοράς και αλληλεγγύης και να την παρέχουμε στον κόσμο που τον έχει ανάγκη».
H πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Νανά Πατρώνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής, δήλωσαν ότι το θέατρο θα είναι αρωγός σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα κοντά στους συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Επίσης σχολίασαν πως το ΔΗΠΕΘΕ θα είναι ανοικτό σε κάθε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων, αλλά και άλλους φορείς που προάγουν και υποστηρίζουν τον πολιτισμό και την ευημερία των πολιτών.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα», Μαρία Δαφάλια- Μασσαρά σημείωσε: «Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ που αποφάσισε να αποδείξει στην πράξη, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την συμπαράστασή του στο ανθρωπιστικό έργο του Ξενώνα (Ελπίδα) και δεδομένου ότι το θέατρο από τη φιλοσοφία του έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, η πράξη αυτή απευθυνόμενη στους πολίτες, έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής μας συνείδησης, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα και οι συνάνθρωποί μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Εθελοντές Στήριξης των Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», Γιώργος Παπανικολάου επεσήμανε: «Αυτή η παράσταση θα είναι στήριξη σε ένα Ίδρυμα «κόσμημα». Ένα Ίδρυμα που δίνει πραγματικά ελπίδα, όπως λέει και το όνομά του, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη. Θέλουμε την κοινωνία δίπλα μας, κοντά στον ξενώνα. Πρόκειται για μία δομή που εξυπηρετεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που αναζητούν τη γαλήνη». Κλείνοντας ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη όσο και τους συντελεστές λέγοντας πως «θα είμαστε δίπλα τους όπως και αυτοί στέκονται δίπλα μας σε αυτό το φιλανθρωπικό έργο. Ένα έργο ζωής και ελπίδας».

Η παράσταση George Dandin του Μολιέρου
Το θέμα του απατημένου συζύγου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σατανική κοινωνική μηχανή, απασχολεί τον κωμωδιογράφο της γαλλικής κλασικής δραματουργίας, Μολιέρο , στο έργο του: George Dandin.  
Τα πρόσωπα του έργου αποτελούν φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σ' ένα συνεχώς κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων.. Το έργο αν και συνδέεται με την παράδοση της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής φάρσας, η διασκέδαση συνυπάρχει με τη δριμεία κριτική. Ο συγγραφέας, ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, φέρνει στην επιφάνεια με λεπτότητα και θεατρική δεξιοτεχνία τα ελαττώματα και τις μικροπρέπειες των ανθρώπων.
Η ανάγκη της αποδοχής διαφορετικών συμπεριφορών και αντιλήψεων για τη ζωή με στόχο την επιβίωση σε μία νέα τάξη πραγμάτων φανερώνει στο έργο τη δυσκολία των ανθρώπων να ξεφύγουν από το εγώ τους, ακόμη κι όταν αυτό είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος,
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικό-Κοστούμια: Γιώργος Μαραζιώτης
Κίνηση: Μάρω Γαλάνη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός ενδυματολόγου:Μαρία Βασιλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη:Ειρήνη Γκότση & Σόνια Ράπτη

Παίζουν:
Διονύσης Βούλτσος, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Σοφία Σεϊρλή, Στέλιος Σοφός, Ανδριάνα Χαλκίδη.
Βιόλα: Φώτης Παπαντωνίου.

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 16 Μαρτίου 2014.
Κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου:2610273613

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου