17 Αυγούστου 2014

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Εκδήλωση «Το Χρονικό των Τόκκο», την Δευτέρα 18 Αυγούστου, στην Παραλία της Βόνιτσας

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
Παραλία Βόνιτσας: Δευτέρα 18/8/2014 ώρα 9.00 μμ
«Το Χρονικό των Τόκκο»
Η αποκορύφωση στην ιστορία του Κάστρου της Βόνιτσας
Μέσα από τους στίχους του χρονικού και με την βοήθεια των πολυμέσων, θα ξαναζωντανέψουμε γεγονότα, μάχες, πολιορκίες του απόρθητου κάστρου καθώς και την μοναδική στην παγκόσμια ιστορία «Έφιππο συνθήκη».
Οι παρεμβάσεις του Πάπα για την Βόνιτσα, οι Ιωαννίτες ιππότες της Μάλτας, οι Μπόυα Σπάτα της Αρτας, ο Μπουαλντεμόντι των Ιωαννίνων, τα κάστρα της Βόνιτσας, του Βαρνάκου και του Αετού, ο μέγας Μάγιστρος των ιπποτών της Μάλτας, Ο Χερέδια, ο Κάρολος Α’ των Τόκκο, η Βασίλισσα του κάστρου Φραγκίστα …, είναι μερικά στοιχεία της παρουσίασης, στα γεγονότα από το 1372 μχ - 1411 μχ, με κέντρο όλων των γεγονότων, το κάστρο της Βόνιτσας.

Σημείωση:
Πρίν την έναρξη της εκδήλωσης «Το χρονικό των Τοκκο» θα προβληθεί το βίντεο από το γ’ συνέδριο Πανεπιστημιακών λαογράφων, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
Εκεί οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κος Νικόλας Βερνίκος και η Κα Σοφία Δασκαλοπούλου, παρουσίασαν την εργασία μικρών σπουδαστών της περιοχής Βόνιτσας, μια συγκλονιστική προσπάθεια για την αναβίωση της συλλογικής μνήμης.

Μετά το τέλος της προβολής του βίντεο θα παραδοθούν στους μικρούς μαθητές αντίγραφα της εργασίας όπως αυτή κατατέθηκε στο Γ’ συνέδριο Πανεπιστημιακών Λαογράφων.



Πιστεύουμε πως «μέσα από αυτή την εργασία προκλήθηκε το ενδιαφέρον στην κοινωνία της Βόνιτσας, οι μικροί μαθητές μπολιάστηκαν με το μικρόβιο της έρευνας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες ένοιωσαν υπερήφανοι για αυτή την πρώτη επίσημη επαφή με τα εγγόνια.
Η ιστορία επαληθεύτηκε. Η Βόνιτσα, η πόλη των 18 εθνοτήτων, διατηρεί ακόμα και σήμερα τις ίδιες ονομασίες για τους τόπους, για τις συνήθειες, για τα προικώα αντικείμενα, τα εργαλεία συγύρισης ενός σπιτιού. Η πόλη αυτή που βρέθηκε για αιώνες στα σύνορα κάθε εθνότητας που την διοικούσε, κράτησε την ταυτότητά της και αφομοίωνε τις ομάδες των νέων κατοίκων που βρίσκονταν εκεί είτε για να προστατευτούν είτε για να δραστηριοποιηθούν στο εμπόριο.


Η πόλη της Βόνιτσας και οι κάτοικοί της κράτησαν για αιώνες αναλλοίωτα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου