13 Αυγούστου 2014

"Με τη ματιά ενός πεντάχρονου" - Εκδήλωση στην Πάλαιρο
Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας
διεθνής τίτλος «Moses Educational Establishments»
 Κυριακή 17/8/2014 ώρα 9 μμ
Παραλία Παλαίρου

Υποστήριξη εκδήλωσης: ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, Πολίτες της Ζαβέρδας.

 Βόνιτσα, Παραδείσι και Ζαβέρδα 1829-1834:
«Μέσα από τη ματιά ενός πεντάχρονου….»

     Τα Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας (εκπαιδευτικός οργανισμός Κ.Ε.Σ., που ανήκει στις δομές του Υπουργείου Παιδείας) με τον διεθνή τίτλο Moses Educational Establishments, θα παρουσιάσει με πολυμέσα την εργασία "Με τη ματιά ενός πεντάχρονου". 
       Πρόκειται για την κοινωνική ζωή της Βόνιτσας, του Παραδείσι και της Ζαβέρτας, από το 1829 εως το 1834, μέσα από την διήγηση που την συντάσσει (σε μεγάλη ηλικία), ο Σπυρίδων Μόστρας, αρχιναυπηγός του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου.
     Το 1829 ο Σπυρίδων Μόστρας πεντάχρονος έρχεται στη Βόνιτσα, ως φιλοξενούμενος του θείου του, ο οποίος από το 1829 ήταν πολιτικός διοικητής, της μόλις απελευθερωμένης Βόνιτσας.
   Το 1831 εξάχρονο πλέον παιδί μετακομίζει στη Ζαβέρδα, στη πόλη την οποία ο πατέρας του τοποθετείται ως πολιτικός διοικητής.
     Το παιδί γίνεται νέος, σπουδάζει στα καλλίτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, γίνεται σημαντικός παράγοντας της διοικητικής και στρατιωτικής ζωής της Ελλάδας. Γέρος πια αποφασίζει να καταχωρίσει σε γραπτά όλες τις αναμνήσεις του, μεταξύ των οποίων και τα χρόνια από το 1829 μέχρι και το 1834, που έζησε στη Βόνιτσα, στο Παραδείσι και τη Ζαβέρδα.

    Η εργασία θα παρουσιαστεί από 19 σπουδαστές (οι περισσότεροι από την Πάλαιρο)  στη παραλία της Παλαίρου, την περίοδο του Αυγούστου.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ και κάτοικοι της Παλαίρου, τους οποίους ευχαριστούμε για την πολύμηνη συνεργασία τους.


     Για την υπόθεση της εργασίας, παραθέτουμε λίγα λόγια από την εισαγωγή και την πρώτη σχεδίαση της αφίσας για την εκδήλωση.

"εισαγωγή
 φάρα (οικογένεια) Μόστρα, διακρίθηκε για τους αγώνες τους στην επανάσταση του 1821.
-Όντας «γραμματιζούμενοι», με την σύσταση του νεοελληνικού κράτους, τοποθετούνται πολιτικοί διοικητές σε σημαντικές πόλεις.
 Μιχαήλ στη Βόνιτσα, ο Κων/νος στο Ναύπλιο, ο Αναγνώστης στην Αταλάντη.
-Μια αδελφή τους, την Παρασκευή, την νυμφεύεται ο Δημήτριος Αθανασίου και αποκτούν 2 κορίτσια και 2 αγόρια.
-Ο πιο μικρός γιός, ο Σπυρίδων, είναι ο αφηγητής των παιδικών του χρόνων, μια ιστορία που μας παρουσιάζει την άγνωστη κοινωνική ζωή της Βόνιτσας, του Παραδείσι και της Ζαβέρτας, στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου