25 Νοεμβρίου 2014

«ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη



Στρατηγικό σχέδιο με τον τίτλο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ», το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των συνανθρώπων μας που διαβιούν με ακατάλληλες συνθήκες βιώνοντας την πιο ακραία μορφή ένδειας, απορίας και κοινωνικού αποκλεισμού, προετοίμασε καταθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο από το Σώμα και έτσι η Περιφέρεια προχωρά στην πρόταση που υπεβλήθη για χρηματοδότηση από το Υπουργείο, ως συντονιστής εταίρος μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος «το Σχέδιο έχει ως στόχο την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αποτελεί μείζον ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας και η αντιμετώπισή του, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, που όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, πολλαπλασιάζει τις διαστάσεις του φαινομένου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις».
Έπειτα από τις επαφές που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπεβλήθη η σχετική πρόταση και πριν περίπου δέκα ημέρες και με την ολοκλήρωση της ποιοτικής αξιολόγησης των Αιτήσεων Χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν από Φορείς στο Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην Πρόσκληση του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», ανακοινώθηκε ο προσωρινός πίνακας  των εγκεκριμένων Αιτήσεων Χρηματοδότησης, με σειρά κατάταξης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην ορθολογική επιλογή και στον ρεαλιστικό χαρακτήρα των δράσεων του Σχεδίου με στόχο την μεγιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, επιλέχθηκε ανάμεσα στους Δικαιούχους των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους με συνολικό προϋπολογισμό έργου 215.500 ευρώ.
Με την οριστική έγκριση της πρότασης θα συναφθεί προγραμματική συμφωνία, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του αρμόδιου Υπουργείου. Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης υποβάλλεται στην Αρχή Διαχείρισης του προγράμματος η σχετική βεβαίωση έναρξης του προγράμματος κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα.
Για την υλοποίηση των ενεργειών του Σχεδίου «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΔΕ σε συνεργασία με την Ι.Μ. Πατρών θα ξεκινήσει άμεσα την προσέγγιση των αστέγων για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Υποστηρικτικά στην διαχείριση του προγράμματος θα συνδράμει και το τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Με το Σχέδιο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» στοχεύουμε στην υποστήριξη των αστέγων καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες  βιοπορισμού (σίτιση, εξασφάλιση στέγης, δαπάνες ΔΕΚΟ, οικοσυσκευή, έξοδα μετακίνησης, κ.λπ.), αλλά και σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» υποστήριξε ο κ. Χαροκόπος και κατέληξε: «Τα οφέλη από το Σχέδιο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» είναι αυταπόδεικτα για την σωματική και ψυχική υγεία αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση των συμμετεχόντων αλλά και για την κοινωνία στο σύνολο της. Τέλος τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα αποτελέσουν τον πιλότο για τις αντίστοιχες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου