9 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ του ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΡΟ

Η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των νέων Σκλαβαίνων και προς τη Βόνιτσα, στη θέση Κληματάκι στη Πάλαιρο είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων , κυρίως σε ελαιόδεντρα, χορτολιβαδικές εκτάσεις και του φυσικού περιβάλλοντος. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες και με ηρωισμό κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, καθώς με ελλιπή μέσα και τεχνικό εξοπλισμό έθεσαν και την ίδια τους της ζωή σε κίνδυνο. Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα και ένα ελικόπτερο Ericsson. Από της πρώτη στιγμή κλιμάκιο της ΚΟ Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη βουλευτή του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με την Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας βρέθηκε στη περιοχή. 

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Σε ό,τι αφορά κατ' αρχάς το έμψυχο υλικό υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας, αφού υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων στο πυροσβεστικό σώμα: Μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εποχικοί. Προβλήματα υπάρχουν και στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στα αυτοκίνητα κι όλα αυτά. Αλλού είναι απαρχαιωμένος ο στόλος, με πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα, αλλού δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε ελαστικά. Είναι σοβαρά προβλήματα. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Η Κομματική Οργάνωση Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, τα χωράφια που καλλιεργούν όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:

Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Να δοθούν κονδύλια και προσωπικό άμεσα, ώστε η Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Για να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και η επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού που επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.α.).

Άμεση και δραστική χρηματοδότηση.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.

Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.

Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κεντρικής εξουσίας.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πυρκαγιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου