21 Ιανουαρίου 2016

Με μεγάλη λαμπρότητα η γιορτή του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 19 & 20 του Γενάρη 2016, και με καιρό χιονιά στο χωριό Κωνωπίνα του κεντρικού Ξηρομέρου, που ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός στο πανέμορφο και απέριττο Βυζαντινό εκκλησάκι, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ Ζαβογιάννη  Νικοδήμου, Βλάχου Γεωργίου, Παπασπύρου Χρυσοβαλάντη, Αθανασόπουλου Θεοδοσίου και του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου.      Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.
Ακολούθως, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του αξιαγάπητου  Γυναικείου Τμήματος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ευλογημένη από τον ιερέα του χωριού κ. Δημήτριο Χαμαλέτσο.
Στο σύντομο καλωσόρισμά τους,  οι Πρόεδροι: του Συλλόγου κ. Βασίλης Σκούρτας, και της Τοπικής Κοινότητας κ. Χρήστος Τίγκας,  ευχαρίστησαν τους παρισταμένους που τίμησαν  με την παρουσία τους τον εορτασμό, της μοναδικής εκκλησίας του Αγίου Ευθυμίου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και το χωριό μας και τους ευχήθηκαν να έχουν την προστασία  του Αγίου και καλή διασκέδαση.
Στη συνέχεια  εκ μέρους του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας η πρεσβυτέρα κα Καλλιόπη Σαλάπα-Μπανάκα, προσέφερε  δώρα στον Σύλλογο  Κωνωπινιωτών και στον εφημέριο του χωριού.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας Ιωάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Στούπας  Θεόδωρος.
Ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζωμα που παράθεσαν οι  διοργανωτές, στους πιστούς που προσήλθαν να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου, όπου προσφέρθηκαν εν αφθονία Ξηρομερίτικος  σουβλιμάς, συνοδευόμενος με  σπληνάντερο, χωριάτικο ψωμί και τυρί, παραδοσιακές  πίτες κλπ εδέσματα του τόπου μας.
Η βραδιά συνεχίστηκε με πανέμορφο Ξηρομερίτικο γλέντι,  και ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις, με την παρουσία του βασιλιά του κλαρίνου Κώστα Αριστόπουλου και των κορυφαίων τραγουδοποιών του τόπου μας, Νίκου Βλαχοδήμου και Βαγγελιώς Χρηστιά, που τους πλαισίωναν στο κλαρίνο και στη κιθάρα, τα   ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα  αστεράκια  Σπύρος και Ταξιάρχης Βλαχοδήμος  και  υπό τους ήχους μουσικής του εκπληκτικού - πασίγνωστου Αθηναίου DJ  Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ανέβασαν κατακόρυφα το κέφι με τους χορευτές να συνεπαίρνουν τους παρισταμένους και να  παρασύρονται όλοι μαζί σε μια μαγευτική και απολαυστική βραδιά μέχρι τα ξημερώματα.
Την επόμενη, ημέρα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου του χωριού πατήρ κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τις Κωνωπινιώτισσες και ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του χωριού.
Παρέστησαν τιμώντας τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Λύτρας Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ.κ. Στούπας Θεόδωρος, Τσάκαλης Νίκος, Πανταζή Παναγιώτα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης κ. Παντελής Αποστολάκης, ο Διοικητής του Α.Τ.Κατούνας κ. Κόκκιος Δημήτριος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κας Αθηνάς Βέμη – Καρέλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ» και Δημοτική Σύμβουλος κα Αφροδίτη Μπουμπούλη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας: κ.κ. Πάνος Σαλοδημήτρης, Σωτήρης Προδρομίτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας  κ. Χρήστος Χασακής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου κ. Σταχτιάρης  Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Γιώργος Ντέμος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρύφου κ. Ηλίας  Παππάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου κ. Δημήτρης Τραυλοστάθης, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Κουτσονικόλας και σύσσωμο το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας, ο Λυκειάρχης Κατούνας κ. Νταλαπέρας Απόστολος, ο Υποδ/ντής του Λυκείου κ. Βαρέλης Βασίλειος, ο γνωστός τραγουδοποιός Βασίλης Παπαδογιώργος,  η Πρόεδρος του Συλλόγουυ Γυναικών Κατούνας κα Αριάδνη Χαλιμούδρα, η Πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Κατούνας κα Παναγιώτα Καραμπούλη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνος Καλογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αγρινίου (Ένωση) ο κ. Γιάννης Τσιώλος  και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κατούνας κ. Θωμάς Κουδούνας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, την Τοπική Κοινότητα Κωνωπίνας σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ήταν υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.










































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου