24 Οκτωβρίου 2011

Εκατό χρόνια από την εκταφή του Φίλιππου Τρόϊα στην Πάλαιρο (Φιλέλληνας, Γαριβαλδινός ήρωας) - project

Giuseppe Garibaldi
Τα Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και περιβάλλοντος «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» αναγγέλλουν για την περίοδο 14-17 Αυγούστου 2012 σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες τον Φιλέλληνα Φίλιππο Τρόϊα. 
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου δύο ομάδες, (Project Garivaldi, Team 1 & 2), από σπουδαστές των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας, άρχισαν την έρευνα, έχοντας σαν πρώτο στοιχείο ένα απόσπασμα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» του έτους 1912. Η πληροφορία είχε εντοπιστεί από τις ομάδες σπουδαστών, που την προσεχή περίοδο θα παρουσιάσουν το Project «Γεγονότα των ετών 1935-1936-1937, περιοχής Βόνιτσας μέσα από την αποδελτίωση τοπικής εφημερίδας.» 
Το απόσπασμα ανέφερε ότι στις 11 - 12 Αυγούστου 1912 στην Ζαβέρδα, η Ελληνική Κυβέρνηση πραγματοποίησε εκταφή των οστών του Γαριβαλδινού ήρωα και Φιλέλληνα, Φίλιππου Τρόϊα. Η τελετή έγινε με επισημότητα, που για την εποχή μπορεί να αντικατόπτριζε την απονομή τιμών σε επίπεδο αρχηγού κράτους. 
Η ομάδα σπουδαστών, Project Garivaldi, Team 1 , ανέλαβε την επικοινωνία με email και αναζήτηση πληροφοριών από το Πολεμικό Ναυτικό, επειδή η μεταφορά των οστών έγινε με συνοδεία πολεμικών πλοίων. Αναζητήθηκαν ημερολόγια πλοίων και τυχόν καταγραφές σε ημερήσιες διατάξεις. 
Η ομάδα σπουδαστών Project Garivaldi, Team 2, ανέλαβε την επικοινωνία με τις εφημερίδες της Πάτρας, για να αναζητήσει τυχόν πληροφορίες για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ είχε ένδειξη ότι ο ανταποκριτής που σύνταξε το άρθρο, είχε έδρα στην Πάτρα. 
Παρά τα συνεχή email δεν υπήρχε κάποια δυνατότητα άντλησης πληροφοριών από την Πάτρα. Σε αυτό το σημείο ενεργοποιήθηκε ο σύλλογος ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ. 
Ο Πρόεδρος του συλλόγου, ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος, είχε προσωπικές επαφές με το Μουσείο Τύπου Πάτρας και σε συνεργασία με υπεύθυνη υπάλληλο συντήρησης της εφαρμογής μηχανογραφικής υποστήριξης Μουσείου Τύπου Πάτρας, μια αξιόλογη και με εργονομική αντίληψη υπάλληλο, αντλήθηκαν τα φύλλα της τότε ημερήσιας εφημερίδας «Νεολόγος». Η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ με την γνώση της ύπαρξης αυτού του σοβαρού Οργανισμού προχώρησε άμεσα σε παραχώρηση όλων των παλαιών εφημερίδων που έχει στην κατοχή του. 
Από τα σχετικά άρθρα τεκμηριώνεται ότι ο Φιλέλληνας Γαριβαλδινός Φίλιππος Τρόϊα, έπεσε στην μάχη του Γρίμποβου το 1897, σε ηλικία 20 ετών. Είχε έλθει με άλλους Γαριβαλδινούς, για να βοηθήσουν τους Έλληνες στις μάχες κατά των Τούρκων. Οι πληροφορίες των εφημερίδων είναι συγκλονιστικές και αφορούν όχι μόνο τα γεγονότα και οι με κάθε τρόπο αποδόσεις τιμής κατά την εκταφή, αλλά και το πρωτόκολλο παράδοσης των οστών του Τρόϊα, στην Ιταλική αντιπροσωπεία. 
Το θέμα για έρευνα είναι πλέον «τι σχέση είχε ο Τρόϊα με την Ζαβέρδα, πως έφτασε εκεί;» Το αντικείμενο της έρευνας θα αποδοθεί στο Project Garivaldi, Team 3. Ταυτόχρονα θα αποδοθεί έργο έρευνας στο Project Garivaldi, Team 4, που θα προσπαθήσει να εντοπίσει όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στα άρθρα των εφημερίδων της Πάτρας. Για το σκοπό αυτό θα αρχίσουν οι συνεντεύξεις με ηλικιωμένους κατοίκους της Παλαίρου. 
Τέλος άμεσα θα δημιουργηθεί και το Project Garivaldi, Team 5, που αρχικά με email και μετά μέσα από επίσημα κανάλια επικοινωνίας, θα έλθει σε επαφή με τους απόγονους των Γαριβαλδινών ή με συλλόγους, με σκοπό να τιμήσουμε όλοι μαζί (Έλληνες και Ιταλοί) τα εκατό χρόνια από την εκταφή του Φίλιππου Τρόϊα και μαζί με αυτόν, όλους του Γαριβαλδινούς που ήλθαν στην Ελλάδα, που έγιναν δεκτοί με επιφημίες από τον λαό μας, που πολέμησαν για κοινά ιδανικά, που ένοιωσαν ένα με την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. 
Τιμή στον φιλέλληνα Φίλιππο Τρόϊα, που για αρκετά χρόνια το σώμα του αναπαύονταν στα ιερά για αυτόν χώματα της Ελλάδας, στην τότε Ζαβέρδα και σήμερα πόλη της Παλαίρου. 
Παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες του άρθρου, να μεταφέρουν την ενημέρωση σε όσα άλλα Blogs μπορούνε , με σκοπό ο κάθε αναγνώστης που έχει πληροφορίες για την εργασία-μελέτη να βοηθήσει με τις γνώσεις του. 

Κεντρικό email αποδοχής μηνυμάτων Stilianosd@hol.gr

Ευχαριστούμε
Οι σπουδαστές των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου