29 Οκτωβρίου 2012

Δραστηριότ​ητες Κέντρου Νεότητας Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άρχισαν στις Ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας οι Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές


Από το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Οκτωβρίου 2012 άρχισαν να λειτουργούν οι παιδικές και νεανικές συντροφιές, τα γνωστά «κατηχητικά σχολεία», στις διάφορες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ειδικά στις μέρες της πολυδιάστατης κρίσης που η ελληνική κοινωνία διανύει, η Εκκλησία μας επιμένει να προβάλλει στους ανθρώπους -και πριν απ’ όλους, στους νέους μας- τη μοναδική αδιάψευστη Ελπίδα, που για την Εκκλησία είναι Πρόσωπο: ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Προσκαλεί, λοιπόν, μικρούς και μεγάλους να Τον γνωρίσουν και να σχετισθούν μαζί Του ήδη από τα πρώτα παιδικά τους βήματα, δίνοντας νόημα και σκοπό στην ύπαρξή τους.
 


 
Ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος, που προσφέρεται με ανυπόκριτη έγνοια για το παιδί και το νέο, σε συνδυασμό με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες των νεανικών ομάδων της τοπικής μας Εκκλησίας (εκδρομές, πρωταθλήματα, προβολές, διαγωνισμοί κ.ά.) δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα στις συντροφιές αυτές και συνιστούν σημεία επαφής του διαχρονικού μηνύματος της Εκκλησίας με το νέο άνθρωπο.
Τέτοιες ομάδες λειτουργούν για νέους όλων των ηλικιών, από τα μικρά παιδιά κιόλας της προσχολικής ηλικίας. Τα μικρά αυτά βλαστάρια στο ιερό γεώργιο του Θεού βοηθιούνται με παιχνίδι πολύ και ξεκούραστες αφηγήσεις να πάρουν τα πρώτα –πρώτα πνευματικά μηνύματα, ωφέλιμα για όλη τους τη ζωή, και να βαδίσουν ευχάριστα στον χώρο της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Θεόφιλος, λόγω των υποχρεώσεών του ως μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο, δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει στους Αγιασμούς της ενάρξεως της Κυριακής, 7 Οκτωβρίου, αλλά εξέφρασε την πατρική αγάπη, το ενδιαφέρον και τις ευχές του προς τα παιδιά και τους γονείς με το σχετικό μήνυμά του, που επισυνάπτεται.
 


 
Τέλεσε όμως:
-Την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 τον Αγιασμό της Έναρξης των Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών στις Ενορίες Αγίου Γεωργίου Σπαρτοχωρίου και Αγίων Αποστόλων Κατωμερίου, στο πλαίσιο της ποιμαντικής του επίσκεψης στο Μεγανήσι, και
-Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 τον Αγιασμό της έναρξης στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Λυγιάς για τα παιδιά της Ενορίας Κατούνας –Λυγιάς.
Απόλαυσε ο ίδιος τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια των παιδιών μας, συζήτησε εγκάρδια με τα παιδιά και μοίρασε αναμνηστικές ευλογίες και γλυκίσματα, αλλά κι εκείνα χάρηκαν τη στοργική παρουσία του Επισκόπου τους. 
 
Συνάντηση εργασίας Σεβασμιωτάτου και Διευθυντών των Σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Συνεργασία Εκκλησίας και Σχολείου για την υπέρβαση της κρίσης»
 
Ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου και με τη συνεργασία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των αρμόδιων Σχολικών Συμβούλων του Νομού μας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 15 Οκτωβρίου 2012 στο παλαιό Μητροπολιτικό Μέγαρο στην πόλη της Λευκάδας συνάντηση συνεργασίας με τους Διευθυντές όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λευκάδος, με δεδομένη και την υπ’ αριθμ.: 33904/Γ2/27.03.2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία προτείνονται τέτοιου είδους συνεργασίες για το καλό των παιδιών μας. 
Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχήθηκε σε όλους ο Θεός να τους φωτίζει στην επιτέλεση του πολύτιμου παιδαγωγικού έργου τους, επεσήμανε ότι «υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους, αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν το στοιχειώδες «κολατσιό» για το διάλειμμα του σχολείου ή να τους βοηθήσουν στη μελέτη των μαθημάτων τους, χωρίς να μπορούν παράλληλα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των ιδιωτικών φροντιστηρίων» και κατέστησε σαφές ότι «το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας έχουν τη διάθεση να συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών με τη συνεργασία της Σχολικής Κοινότητας». 
 


 
Εξειδικεύοντας τον προβληματισμό του, κατέθεσε επιγραμματικά τις προτάσεις του πάνω στα εξής σημεία:
Ενίσχυση απόρων οικογενειών από «Οίκο Αγάπης» του Γ.Φ.Τ. της Ι. Μητροπόλεως
Συνεργασία σχολείων στη συλλογή τροφίμων προ των εορτών για διανομή
«Κανένα παιδί χωρίς φαγητό!»
Ενισχυτική διδασκαλία με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών
Καλύτερη προετοιμασία Εκκλησίας και Σχολείου για το σχολικό εκκλησιασμό
Υποδειγματικές Θ. Λειτουργίες για σχολικές ομάδες
Έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών για Θεία Κοινωνία στο σχολικό εκκλησιασμό
Γνωριμία με τα εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου μας, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν ήδη εκπονηθεί
«Σχέδια εργασίας» (projects) με αφορμές από τα εκκλησιαστικά μας μνημεία
Σχολικές εκδρομές στις Κατασκηνώσεις μας
Ενημέρωση μαθητών για τη συμμετοχή τους στα Κατηχητικά Σχολεία
«Διάλογοι Γονέων»
Ορισμός κληρικών ως υπευθύνων για τη συνεργασία με κάθε σχολείο
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και ήδη από τις επόμενες ημέρες υπήρξε εντατικοποίηση της συνεργασίας της τοπικής Εκκλησίας με σχολικές κοινότητες για εκπαιδευτικές δράσεις και τη βοήθεια προς μαθητές καιν οικογένειες που χρήζουν ποικίλης στήριξης.
Συμμετείχαν στη συνάντηση ενεργά ο Διευθυντής Π.Ε. Λευκάδος κ. Φώτιος Σάντας, ο Διευθυντής Δ.Ε. κ. Μιλτιάδης Γκαμπρέλας, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Παρασκευή Κοψιδά –Βρεττού, η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. κ. Βασιλική Κιτσάκη, με χαιρετισμό της η Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών κ. Ελένη Κοσμετάτου και οι περισσότεροι Διευθυντές των Σχολείων του Νομού Λευκάδος. 
 


 
Πραγματοποιήθηκε η 1η Σύναξη των «Διαλόγων Γονέων»
Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 6.30 μ.μ. στο παλαιό Μητροπολιτικό Μέγαρο (πρώην Ν.Ε.Λ.Ε. – οδ. Μεγανησίου 5, έναντι Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, πλησίον Κεντρικής Πλατείας) πραγματοποιήθηκε πρώτη, για φέτος, συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων», με ομιλήτρια την κ. Βασιλική Κιτσάκη, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θέμα: «Για μια ευτυχισμένη οικογένεια». 
Η έμπειρη ομιλήτρια με την ευφράδεια του λόγου της και την υποστήριξη ηλεκτρονικής προβολής αναφέρθηκε στις έννοιες «συνοχή» και «προσαρμοστικότητα», τις οποίες προσέγγισε μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα μιας έρευνας με ερωτηματολόγια σε δείγμα 90 οικογενειών ως παράγοντες καθοριστικούς για την ισορροπημένη ή μη λειτουργία του οικογενειακού πλαισίου.
Η οικογενειακή συνοχή καταδεικνύει την τάση για οικογενειακή και συναισθηματική συνύπαρξη ή απομάκρυνση και αναλογικά με τον βαθμό τήρησής της οι οικογένειες χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες, χωρισμένες, συνδεδεμένες και συγκεχυμένες. 
Η οικογενειακή προσαρμοστικότητα καταμετρά την ευελιξία του οικογενειακού πλαισίου να αναπλαισιώνει την λειτουργία του καθώς και τις υφιστάμενες σχέσεις και τους ρόλους των μελών του ιδιαίτερα όταν η αλλαγή αυτή προέρχεται από αιτίες αγχογόνες και αναγκαστικές που δεν επελέγησαν από το ίδιο το οικογενειακό πλαίσιο κατά δική του επιθυμία και βούληση. Κατά τη διαδικασία της προσαρμοστικότητας της οικογένειας σε νέα δεδομένα τα οικογενειακά σχήματα αποδεικνύονται δομημένα, χειριστικά, ευέλικτα και χαοτικά.
 


 
Η ύπαρξη ή μη παθογένειας στο οικογενειακό περιβάλλον και ειδικότερα η ανάπτυξη της δέουσας οικογενειακής συνοχής και οικογενειακής προσαρμοστικότητας, όπως καταδεικνύεται ερευνητικά, ευθύνεται για πλήθος αποκλινόντων συμπεριφορών των παιδιών όπως και για πολλές διαταραχές στη συμπεριφορά και στο συναίσθήμά τους.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού η εισήγηση έδωσε την αφορμή για πολλές προεκτάσεις.
Στη διάρκεια της ομιλίας, σε άλλο χώρο του ίδιου κτιρίου, υπήρχε δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και έτσι μπόρεσαν οι γονείς να συμμετάσχουν απερίσπαστοι στο διάλογο.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, Εφημέριο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών και θέμα: «Αντλώντας εφόδια για την κοινή πορεία των συζύγων από την ακολουθία του Αρραβώνα και το μυστήριο του Γάμου». 









 
Πληροφορίες:
Κέντρο Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης
Ταχ. Διεύθυνση: Γραφεία Ι. Μητροπόλεως - οδ. Αναπαύσεως 4 - 311 00 Λευκάδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450 22415 (εσωτ.: 22,23)
Ε-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr
Λευκάδα, 25 Οκτωβρίου 2012

Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου