30 Μαΐου 2013

Η αναπροσαρμογή του μισθώματος για την Κορπή, έφερε μπελάδες!!

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ 
Από αμέλεια της Περιφέρειας ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας βρέθηκε σε δύσκολη θέση και η Nestle ζητά πίσω 528.000 €. Στο ΣτΕ προσέφυγε, και δικαιώθηκε, η εταιρία Nestle ζητώντας μείωση κατά 10% του μισθώματος που έδινε στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, μετά την αύξηση που είχε επιβάλλει ο πρώην δήμος Ανακτορίου. 

Πιο συγκεκριμένα το 2007 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανακτορίου, είχε προτείνει, με απόφαση του, προς τον Γ.Γ. της Περιφέρειας αύξηση κατά 50% του δικαιώματος που ίσχυε σε ότι αφορά στην τιμή ανά λίτρο του νερού που αντλεί η Nestle από τις πηγές «Κορπή». 
Να διευκρινιστεί ότι υπάρχει διαφορετική τιμή στο νερό που εμφιαλώνεται και διαφορετική σε εκείνο που αναμιγνύεται με χυμούς. 
Η απόφαση στάλθηκε στο Γ.Γ., ο οποίος όμως δεν την απέστειλε για δημοσίευση στο ΦΕΚ, ως κανονιστική απόφαση αναπροσαρμογής των τελών, πράγμα που έδωσε την αφορμή στη Nestle να πατήσει πάνω σε αυτό και να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας μείωση του μισθώματος κατά 10%. Η εταιρία επικαλέστηκε τυπικούς λόγους, ωστόσο δικαιώθηκε και ζητά πίσω 520.000 ευρώ περίπου που αφορούν στα χρήματα που έδωσε επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια. 
Ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, βέβαια, δεν έχει καμία δυνατότητα επιστροφής ενός τέτοιου ποσού, από τη στιγμή μάλιστα που οι παραλείψεις δεν ήταν δική του ευθύνη. 
Τα χρήματα αυτά από τη στιγμή που μπήκαν στα ταμεία του δήμου, τόσο του πρώην δήμου Ανακτορίου, όσο και του σημερινού Ακτίου - Βόνιτσας, έχουν επενδυθεί ήδη σε διάφορα έργα και υποχρεώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι, σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν για να επιστραφούν. 
Όταν το θέμα έγινε γνωστό στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας πέρυσι το καλοκαίρι, η δημοτική αρχή έκανε επαφές με την εταιρία, συζητήθηκε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο και φάνηκε ότι βρέθηκε μια συνεναιτική λύση για μείωση κατά 10% του τέλους που είχε επιβληθεί. 
Αυτή η απόφαση όμως του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το σκεπτικό ότι η εταιρία δεν κατέθεσε τις θέσεις της στο δημοτικό συμβούλιο. 
Κατά την άποψη του δημάρχου Ν. Σολδάτου, θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση πλέον μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του δήμου και της εταιρίας, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, διότι και ο δήμος έχει ανάγκη την ύπαρξη της εταιρίας στην περιοχή, καθότι μπαίνουν αρκετά έσοδα στα ταμεία του, αλλά και η εταιρία, αν δεν έχει καλή συνεργασία με το δήμο, δεν μπορεί να επιβιώσει. 
Αυτό που επισημαίνει ο κ. Σολδάτος είναι ότι μέχρι τώρα οι σχέσεις μεταξύ δήμου και εταιρίας είναι πολύ καλές και μάλιστα στα 20 χρόνια λειτουργίας της δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα.

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου