25 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας συνεδρίασε σήμερα, 23 Μαΐου 2013, και συζήτησε τις τελευταίες απογοητευτικές εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο. Διαπιστώθηκαν οι συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την αγωνιστική υποστήριξη των επαπειλούμενων δικαιωμάτων μας και αναζητήθηκαν ευθύνες. 
Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεκαετίες πρακτικών κομματικής χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος και παραταξιακών διενέξεων απομάκρυναν μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας από τις πολιτικές διαδικασίες και υπονόμευσαν την ενότητα και τη μαχητικότητα του κλάδου. Μετά την πρόσφατη κατάφωρη επίθεση που δεχθήκαμε από την Κυβέρνηση, η συνδικαλιστική μας ηγεσία επέδειξε διάθεση αγωνιστικής ομοψυχίας και κάλεσε τον κλάδο σε συσπείρωση και αγώνα.  Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκε υπερψηφίζοντας σε τοπικό επίπεδο την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ως έσχατο μέσο πολιτικής διαμαρτυρίας. Δυστυχώς, με το δεδομένο της κυβερνητικής επιστράτευσης και παρότι η απόφαση για απεργία υπερψηφίστηκε από το 92% των ΕΛΜΕ της χώρας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ υπαναχώρησε, αποπροσανατόλισε τον κλάδο και, με απλά λόγια, έστειλε τον κόσμο στα σπίτια του. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί την ηγεσία της Ομοσπονδίας να αναλάβει τις ευθύνες της για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο αδιέξοδο και για το γεγονός ότι κατάφερε να μεθοδεύσει η ίδια την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών του κλάδου που υπηρετεί, ειδικά μάλιστα οι παρατάξεις που ψήφισαν υπέρ της απεργίας ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Χωρίς σαφές εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιστράτευσης, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ίδιοι «τους όρους και τις προϋποθέσεις» διάλυσης της νομιμοποιητικής μας βάσης. Και το ΠΑΜΕ όμως καλείται να αναλάβει τις δικές του ευθύνες αφού, δρώντας διασπαστικά και αντίθετα με την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με τη στάση του έδωσε ουσιαστικά χείρα βοήθειας στη Κυβέρνηση. 
Παράλληλα όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας αναγνωρίζει τις ευθύνες που του αναλογούν όσον αφορά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία δεν καταφέραμε να εξετάσουμε πληρέστερα και συνετότερα την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί, ώστε να συγκροτήσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης. Έχουμε μάθει, με λίγα λόγια, περισσότερο να ρητορεύουμε αντιπαραταξιακά και λιγότερο να εξαντλούμε την ουσία των πραγμάτων. Η κατάσταση αυτή συνιστά πρόσκομμα για τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε. 
Συνάδελφοι, παρά τις κατηφείς διαπιστώσεις, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σθένος και επιμονή, διότι οι περιστάσεις μόνο σε δυσχερέστερες μπορεί να εξελιχθούν. Μπροστά μας διαμορφώνονται Συμπληγάδες, με πρώτη την ισχύουσα κατάσταση επιστράτευσης. Ενόψει των νέων αγώνων, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους συναδέλφους να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι. 
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 
Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας 
Γιώργος Καραμητσόπουλος        Γιώργος Μπέστιας  
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡIΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου είχε την Παρασκευή 24 Μαΐου το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ και πήραν μέρος ο πρόεδρος Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο αντιπρόεδρος Στάθης Πίτσας και το μέλος του ΔΣ Χάρης Ταμπάκης. 
Το ΔΣ ενημέρωσε αναλυτικά τη βουλευτή για τα σημαντικότερα θέματα που είναι: 
Η αύξηση του ωραρίου, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι νέες συγχωνεύσεις που έρχονται και η ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης θα έχουν ως αποτέλεσμα:
Α. 10000 αναπληρωτές εκπ/κοί να βρεθούν από το Σεπτέμβρη δίχως δουλειά με τραγικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειες τους.  
Β. Πάνω από 5000 μόνιμοι θα βρεθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. 
Γ. Υπερσυγκέντρωση μαθητών σε σχολικά συγκροτήματα γίγαντες στο Αγρίνιο που καλούνται να στοιβάξουν εκατοντάδες μαθητές παραπάνω από τις προδιαγραφές τους.
Δ. Εκπαιδευτικοί να γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο σε όλο το Νομό για συμπλήρωση ωραρίου.
Η φασιστικής νοοτροπίας διάταξη της επιστράτευσης συνεχίζει να ισχύει για τους εκπ/κούς παρά την αναστολή της απεργίας. Ζητάμε την άμεση κατάργηση της.
Εφαρμόζοντας το νέο πειθαρχικό δίκαιο συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να θέτουν σε αργία συναδέλφους με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας ακόμα και για συμμετοχή σε διαδήλωση. Ζητάμε να αλλάξει ο νόμος γιατί οδηγεί σε αποφάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές.
Η φετινή σχολική χρονιά τελείωσε με τεράστια κενά εκπ/κών. Μόνο στη περιοχή της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας είχαμε 1200 ώρες διδασκαλίας χαμένες κάθε εβδομάδα λόγω των ελλείψεων. Αιτία η μείωση συνολικά των εκπ/κών λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και των ελάχιστων προσλήψεων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν σε ειδικότητες μουσικής, ειδικής αγωγής, τεχνικών μαθημάτων που φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να απαξιώσει περαιτέρω.
Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την μισθολογική και βαθμολογική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20 και ΤΕ01 η οποία προωθείται μέσα από αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου 4024/11. Ζητήσαμε να τεθεί το θέμα στη Βουλή.
Τέλος εκφράσαμε την αντίθεση μας για το επίπεδο και τη σύνθεση των θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων που για μια ακόμη φορά ήταν πολύ μακριά από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου το οποίο θα έπρεπε να είναι ο οδηγός για την επιλογή τους. Αντιθέτως αυτό που πέτυχαν ήταν να εντείνουν τον πανικό και το φόβο μαθητών και γονέων ώστε να τρέξουν άμεσα να εγγραφούν στα φροντιστήρια. Άραγε ενδιαφέρει κανέναν στο Υπουργείο ότι κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ενισχυτικά μαθήματα. Πως διασφαλίζεται άραγε η ισότητα ευκαιριών, που το σχολείο θα έπρεπε να προσφέρει σε κάθε μαθητή;


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καραμητσόπουλος    Γιώργος Μπέστιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου