23 Μαΐου 2013

Ν. Μωραΐτης: Κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει πληγέντες παραγωγούς της Κ. Μακεδονίας (VIDEO)

Την άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς φρούτων της Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή. 

Οι παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω παγετού που έπληξε την περιοχή στην αρχή της άνοιξης, ωστόσο τα καταστροφικά αποτελέσματα φάνηκαν αργότερα με την πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕΝίκος Μωραΐτης προσκόμισε μάλιστα στη βουλή στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό. 
Ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε πως και ο ίδιος θα επιθυμούσε την αποζημίωση των παραγωγών, αλλά δεν οφείλονται σε παγετό και ο ΕΛΓΑ «δε μπορεί να βαφτίζει το κρέας ψάρι» και παρέπεμψε τους αγρότες στα ΠΣΕΑ. 
Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους αγρότες να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει τις ζημιές στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. 
Οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν το χαράτσι του ΟΣΔΙΕ 
Απαντώντας στο Ν. Μωραΐτη για το θέμα του χαρατσιού του ΟΣΔΙΕ, ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη, ότι «οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας». 
Πρόσθεσε επίσης πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο. 
Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες 
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός του μήνα θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες για τους οποίους δεν παρατηρείται υπέρβαση εσόδων από τα παραστατικά σε σχέση με την κανονική αξία της παραγωγής. 
Για όσους παρατηρηθούν αποκλείσεις θα γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη των ελέγχων, ο οποίος έλεγχος σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου