12 Σεπτεμβρίου 2011

«ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» ΚΑΤΟΥΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011

Πρώτη φορά η φωτιά έφτασε τόσο κοντά στην Κατούνα, τρεις μέρες δεν μπορούσαμε καν να αναπνεύσουμε. Η περιοχή της Βελαώρας κάηκε ολοσχερώς από άκρη σ’ άκρη. 

Ίσως πρώτη φορά τέτοια καταστροφή. Στο πέρασμα της η φωτιά έκαψε χιλιάδες βελανιδιές και άλλα δένδρα, αλλά και χιλιάδες ελιές που αποτελούν το μόνο εισόδημα σε πολλούς συγχωριανούς. Εκτός αυτού έκαψε αιγοπρόβατα στάνες και αποθήκες που ήταν γεμάτες για τον χειμώνα. Ότι κινούνταν ψόφησε κι ότι ανέπνεε πνίγηκε στους καπνούς. 
Η φωτιά έσβηνε όταν έφτανε στην νέο δρόμο που κατασκευάζεται "Αμβρακίας –Ακτίου" στις παρυφές του βουνού. Ενώ στη περιοχή Λουτράκι έσβηνε στη Θάλασσα. Ο δυνατός αέρας την έφερε από την περιοχή της Στάνου που και εκεί υπήρξαν τεράστιες ζημιές αλλά και στο Σπάρτο. 
Πυροσβεστικά αεροπλάνα κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια όπως και οχήματα της πυροσβεστικής και ένα του Δήμου, επίσης πολλές υδροφόρες της εταιρίας που κατασκευάζει την οδό. Γεγονός είναι πως η καταστροφή ήρθε μέσα σε λίγες ώρες και η Κατούνα μαύρισε ακόμα περισσότερο απ’ ότι ήταν από τα προβλήματα που την μαστίζουν τελευταίως. 
Οι άνθρωποι του Δήμου προσπαθούσαν αλλά οι πολλαπλές φωτιές σε διάφορα σημεία του δήμου δεν άφηναν να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε ένα σημείο. (Τα καλά του Καλλικράτη) αφού συγχρόνως είχαν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές σε Πλαγιά-Περατιά Θύρρειο κλπ.
Η Πολιτεία ας κάνει το ελάχιστο χρέος της και ας κηρύξει την περιοχή πυρόπληκτη.





Βαγγέλης Κουτιβής
ΑΠΟ ΜΕΔΕΩΝ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου