20 Απριλίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 Θέμα: Άμεσα μέτρα για να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η δακοκτονία και με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο για να είναι αποτελεσματική.

Τεράστια θα είναι τα προβλήματα για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού στις περισσότερες περιοχές η δακοκτονία έχει για μια ακόμα χρονιά «πετσοκομμένα» κονδύλια, κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί ή να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση, που την καθιστά αναποτελεσματική με συνέπεια την καταστροφή και υποβάθμιση της παραγωγής και με επιπτώσεις στο εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών.
Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς στις περισσότερες περιοχές και τα προβλήματα οξυμμένα, εργατοαγρότες που δούλεψαν στη δακοκτονία δεν πληρώθηκαν (π.χ. Λέσβος). Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
n  Στην περιφέρεια Κρήτης το κονδύλι για τη δακοκτονία είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρσι.
n  Στο νησί της Θάσου της ΠΕ Καβάλας, οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δα­κο­κτονία την περασμένη χρονιά δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς. Οι ελαιο­­παραγωγοί εξαιτίας της προσβολής από δάκο, έχασαν το 70-80% της παραγωγής.
n  Στο Νομό Φθιώτιδας που παράγει πάνω από το 50% τη βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα, από το 2009 μέχρι το 2013, η διαδικασία της δακοκτονίας γίνεται με ιδιαίτερα πλημμελή τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υφίσταται καν. Αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής όσο και η κατακόρυφη ποιοτική υποβάθμιση της ελιάς είτε είναι βρώσιμη, είτε ελαιοποιήσιμη
n  Στο νομό Λέσβου η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου για τη δακοκτονία μειώθηκε σταδιακά φτάνοντας το 1,1 εκατ από 2,7 εκατομ που ήταν το 2009, όταν το κόστος έχει ανέβει. Αλλά και ο φετινός προγραμματισμός του πρώτου ψεκασμού στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει τέλη Ιούλη, δηλ. όταν θα είναι πολύ αργά για την προστασία της παραγωγής, η ανάθεσή της σε εργολάβους και η μη υλοποίησή της από την Περιφέρεια έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα.
Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί που το εισόδημα τους συρρικνώνεται από την σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από φέτος επιπλέον είναι ληστρική η φορολογία για την αγροτιά και ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Η δακοκτονία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι έχει υψηλό κόστος, καθίσταται δε αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1)    Να αυξηθούν οι πόροι για τη δακοκτονία και να γίνεται από την κάθε Περιφέρεια όπως γινόταν παλαιότερα

2)     Να προχωρήσουν τα προγράμματα δακοκτονίας χωρίς καθυστέρηση, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη-αρχές Ιούνη) καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 Θέμα: Να καταργηθούν τώρα οι φορολογικές ληστρικές διατάξεις για την αγροτιά.

    Οι άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και πυροδότησε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το 2014, θα πρέπει να καταργηθούν τώρα, άμεσα από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης τις είχαν καταδικάσει και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για κατάργηση: 1) της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση  αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ 2) του ΕΝΦΙΑ «στο χωράφι, τη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας..», 3) του τέλους επιτηδεύματος γιατί δεν αποτελεί «παραγωγική αγροτική δραστηριότητα».
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης αναγνωρίζοντας τη φορολογική καταλήστευση της αγροτιάς, είχε δεσμευτεί για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα συμπεριλάμβανε τα παραπάνω στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ωστόσο δεν το έκανε.
  Η κοροϊδία της αγροτιάς, τόσο από τη ΝΔ που απέρριψε ως κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων και άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται, αφού υλοποιεί ότι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.
Η φορολογία εισοδήματος 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55%, η φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες (γιατί αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση και μερική αναπλήρωση από καταστροφή παραγωγής), η φορολογία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμήριο ακόμη και η κύρια κατοικία) αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες και άλλα πρωτόγνωρα, εφευρετικά και άδικα φορομπηχτικά μέτρα, οδηγούν σε καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα συνεχίζουν να ισχύουν πολλά παλιά χαράτσια (ΟΓΑ-ΕΛΓΑ-ΟΣΔΕ κ.α), να ετοιμάζονται νέα (άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων, για ΚΤΕΟ, πιστοποίηση ψεκαστικών, γεωτρήσεις κ.ά) και να γίνονται παρακρατήσεις έναντι χρεών για ΕNΦΙΑ-ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ-ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ-τράπεζες κ.λ.π. πνίγοντας κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες στην ένδεια.
 Όλα αυτά αποτελούν εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΕ για συγκέντρωση παραγωγής στους λίγους και οικονομική μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ που προβλέπει τη σταδιακή μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στην καταστροφή .
  Συνεπώς είναι δίκαιο το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς, για αφορολόγητο 20.000 € και 5.000 € για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 € .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1. Να υπάρξει αφορολόγητο 20.000 € και 5.000 € για κάθε παιδί κατάργηση τη0ς προκαταβολής φόρου 55%, αλλά και των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 € .
2. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η διάταξη του νόμου που προβλέπει την φορολόγηση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου