Όταν κάποιος τολμά καταφέρνει τα πάντα. Όταν κάποιος σκέφτεται ότι η επιχείρηση που θα κάνει θα πρέπει να έχει ως βασικό της κίνητρο την ποιότητα τότε σίγουρα βάζει πολύ υψηλά στάνταρ και εξασφαλίζει την γενικότερη αποδοχή. Όλα αυτά απαιτούν γνώσεις, θέληση και υπομονή όταν μάλιστα αυτό που φτιάχνεις αφορά μονάδα κρέατος και θέλεις να πείσεις την αγορά ότι έχεις μοναδικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Ο Νίκος Προδρομίτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία των επιχειρηματιών. Ρισκάρισε γιατί ήταν σίγουρος ότι όταν επενδύεις στην ποιότητα σπάνια χάνεις. Για την ακρίβεια , ποτέ δεν χάνεις. Και έτσι δημιουργήθηκε η «Φάρμα Προδρομίτη», εδώ δίπλα μας. Στα «ανέγγιχτα» Ακαρνανικά όρη.Και δεν άργησε να έρθει και η καταξίωση.
Τα φετινά βραβεία τους «Γαστρονόμου», κορυφαία στη χώρα μας, είχαν έτοιμη τη διάκριση για την «Φάρμα Προδρομίτη». Το βραβείο Παραγωγής Κρέατος απενεμήθη στον Νίκο Προδρομίτη για τη βιολογική φάρμα Προδρομίτη.
Συναντήσαμε τον Νίκο Προδρομίτη στη Λευκάδα, μας μίλησε για την δημιουργία της Φάρμας, πως ξεκίνησε, και πως τελικά έφτασε μέχρι το βραβείο του Γαστρονόμου.
«Το κρέας της Φάρμας προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στα αγροκτήματα της οικογένειας Προδρομίτη στα «ανέγγιχτα» Ακαρνανικά όρη. Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένες ζωοτροφές βιολογικής γεωργίας και στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της περιοχής. Μετά την σφαγή τους μεταφέρονται αυθημερόν σε εγκεκριμένο εργαστήριο όπου γίνεται, κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής, ο τεμαχισμός και συσκευασία. Όλα τα στάδια από την φάρμα μέχρι το ράφι ελέγχονται από το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών προϊόντων Βιο Ελλάς.»
Πως ξεκινήσατε την επιχείρηση με το βιολογικό κρέας;
Το 1998 γνώρισα τον Ηλία Ροντογιάννη ιδιοκτήτη της BioHellas, ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οργανισμός που πιστοποιεί τα βιολογικά προϊόντα.
Στην αρχή ξεκίνησα με κάποιους συνεταίρους με τα τυροκομικά προϊόντα, την Τυροκομική Βόνιτσας.
Όταν όμως επιστρέψαμε με την γυναίκα μου από Αθήνα αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας και να ασχοληθούμε με τα βιολογικά προϊόντα. Ήμουν ο πρώτος το 1998 – 2000 , που πούλησα βιολογικό κρέας στην Ελλάδα, χωρίς καν να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Ο πρώτος μας πελάτης να φανταστείτε ήταν από την Κρήτη, στα Χανιά.
Το 2007 αρχίζουμε να τυποποιούμε το προϊόν μας. Πήραμε τότε ένα πρώτο βραβείο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την καθαρότητα και όχι μόνο του κρέατος. Τότε εμείς κάναμε κάτι καινοτόμο αντί για αέρια όπως συνηθίζουν, βάζαμε ρίγανη. Συνεργαζόμουν και με ειδικούς αλλά κι με το πανεπιστήμιο στην Αθήνα, οι οποίοι έβλεπαν ότι είναι ένα προϊόν πολύ ποιοτικό και έπρεπε να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα.
Εσείς έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό με τα βιολογικά προϊόντα;
Όχι, τα έχω όλα μάθει εμπειρικά. Βασικά οικονομολόγος είχα σπουδάσει, όμως λόγω της δουλειάς μου στο τυροκομείο πάντα ήμουν μέσα στην αγορά και έβλεπα τι ζητάει ο καταναλωτής. Νομίζω ότι ήταν ένα προϊόν που έλειπε από την αγορά. Στην αγορά από το 2012 και καταφέραμε να είμαστε leader. Στο βιολογικό κρέας στην Αθήνα, έχουμε το 80 % της αγοράς. Δίνουμε σε καταστήματα, έχουμε διανομή στην Αθήνα. Είναι αρκετά γνωστή η Φάρμα Προδρομίτη στην πρωτεύουσα.
Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ότι μια μονάδα οργανωμένη εδώ στην περιοχή, και πρέπει να στείλει το προϊόν της στην Αθήνα , να το τυποποιήσει και να κάνει και την διανομή. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Μιλήστε μας για το βιολογικό κρέας που παράγετε;
Οι ζωοτροφές είναι μόνο βιολογικές και παράγονται χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, προσθετικά.
Τα ζώα της βιολογικής κτηνοτροφίας μεγαλώνουν χωρίς ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιβιοτικά, ζωικά υποπροϊόντα, μεταλλαγμένους σπόρους.
‘ Όλα τα ζώα έχουν πρόσβαση σε βοσκότοπους, σε υπαίθριους χώρους άσκησης ή ελεύθερης κίνησης.
Μια κάθετη μονάδα εκτροφής βιολογικών μοσχαριών και χοιρινών, όπου ακολουθούνται με σεβασμό όλοι οι κανόνες για την ευζωία των ζώων.
Πως φτάσατε στο βραβείο του Γαστρονόμου;
Κάποια στιγμή ήρθε η κ. Καλλιόπη Πατέρα από τον Γαστρονόμο, κάθισε κάποιες μέρες μαζί μας για να δει την Φάρμα. Ενθουσιάστηκε, της άρεσε πολύ και μετά με ενημέρωσαν ότι η φάρμα μας επιλέχθηκε για την βράβευση. Μαζί με εμάς επέλεξαν το Ρύζι Αχελώου, Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, Μακαρόνια Μέλισσα και άλλους πολλούς.
Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πως η δουλειά σου αναγνωρίζεται. Ήταν φανταστικά. Πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Ήταν πάρα πολλοί σεφ, γευσιγνώστες. Μια πολύ σημαντική εμπειρία.
Στην τοπική αγορά προμηθεύετε, την Βόνιτσα, την Λευκάδα;
Δυστυχώς όχι, δεν δίνω καθόλου εδώ. Τα ζώα σφάζονται εδώ, τυποποιούνται και διανέμονται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον εδώ, ίσως δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία. Στα μελλοντικά μας σχέδια βέβαια είναι κι αυτό. Έχω στο μυαλό μου πολλά σχέδια, αλλά είναι τόσο αβέβαιο το οικονομικό περιβάλλον. Ήθελα να κάνω το δικό μου συσκευαστήριο αλλά λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα είμαι πολύ προσεκτικός. Βέβαια δεν θέλω να μείνω στάσιμος, πρέπει κάτι να κάνουμε.
Θα προσπαθήσω τουλάχιστον για ένα μαγαζί στην Λευκάδα να μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα μας.
Στα βραβεία του Γαστρονόμου, κάνατε ίσως κάποιες επαφές.
Πολλές και ίσως και μελλοντικές συνεργασίες. Για παράδειγμα ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου με συνεχάρη και μου είπε ότι σκέφτεται να κάνει κάτι σε σχέση με το κρέας και θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα μας.
Δύσκολοι καιροί. Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη δουλειά σας;
Αυτό πράγματι ήθελα να σας το πω κι εγώ, και μου έκανε εντύπωση είναι ότι αν και υπάρχει κρίση ο κόσμος προτιμά το βιολογικό κρέας, δεν είδαμε μεγάλη πτώση.
Πολύς κόσμος όμως θεωρεί τα βιολογικά προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά.
Επιτρέψτε μου να πω κάτι για αυτόν τον «μύθο». Για παράδειγμα όταν κάποιος αγοράζει ένα κιλό βιολογικό κρέας για να φάει η οικογένεια του και δίνει είκοσι ευρώ και παίρνει και δύο λίτρα από κάποιο αναψυκτικό, που του κάνει και κακό- δίνει πέντε ευρώ. Εξηγήστε το… Εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι ακριβό. Με είκοσι ευρώ τρώει υγιεινά μια οικογένεια και στο ίδιο τραπέζι μπορεί να δίνουν πέντε ευρώ για να ξεδιψάσουν με κάτι όχι και τόσο υγιεινό.
Σας βλέπω με πολύ και αγάπη για αυτό που κάνετε, όπως επίσης και όρεξη για εξέλιξη μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η Ελλάδα και η οικονομία της δεινοπαθεί, μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που όμως εξελίσσεται.
Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι το βιολογικό κρέας ήταν η δεύτερη δουλειά μου και τώρα έχει γίνει πρώτη. Εδώ θα ήθελα να σας πω αυτό που ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στα βραβεία και με εντυπωσίασε. Είπε «Είναι φοβερό αυτό που γίνεται, συγχαρητήρια σε όλους τους παραγωγούς. Είναι ελπίδα να παράγουμε προϊόντα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι να μην φύγουμε από εδώ και τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Γιατί; Οι Έλληνες είμαστε πολύ καλοί στο να παράγουμε πράγματα αλλά δεν ξέρουμε να τα πουλάμε. Δεν υπερτερεί σε τίποτα ο Ιταλός ούτε από ήλιο, ούτε από κλίμα , ούτε από προϊόντα. Απλά ξέρει να πουλάει το προϊόν του, κάτι που δεν ξέρουμε εμείς. Δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε οι συνεργασίες στην Ελλάδα ή κάποιοι συνεταιρισμοί. Γιατί στην χώρα μας λειτουργεί πρώτα το «εγώ» και έτσι πάμε πίσω.»
Υπάρχει κρατική βοήθεια;
Όχι, καθόλου. Να σας δώσω να καταλάβετε λίγο καλύτερα. Τα βιολογικά προϊόντα παίρνουν κάποιες επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές γίνονται υπό την μορφή 5ετους σύμβασης.
Δηλαδή κάνεις μια σύμβαση, λες ότι έχεις, αυτά τα ζώα , αυτά τα κτήματα και σου αναλογούν κάποια χρήματα. Την πρώτη πενταετία πήραμε κάποια χρήματα,έχουμε κάνει από το 2013 καινούρια σύμβαση και δεν έχουμε πάρει κάποια επιδότηση ακόμη. Και πρέπει να καταλάβετε ότι η επιδότηση αυτή θα είναι για ναβελτιώσουμε το κοπάδι, να κάνουμε ένα συσκευαστήριο, να υπάρξει μια εξέλιξη και δεν υπάρχει λόγω της πολιτικής κατάστασης αυτή τη στιγμή. Εγώ βέβαια δεν περιμένω να ζήσω από τις επιδοτήσεις. Κάνω εμπόριο ωστόσο αυτές οι επιδοτήσεις θα βοηθήσουν για να εξελίξω την παραγωγή μου. Το παλεύουμε όμως με γνώμονα μόνο την ποιότητα και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.
Από http://lefkadapress.gr/
http://www.agriniotimes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου