14 Μαΐου 2011

Δεσμεύτηκε η περιουσία της ΕΑΣ Βόνιτσας


Της Νανάς Θεοδωροπούλου 
1.700.000 ευρώ οι οφειλές στο ΙΚΑ!
Χρεοκοπία που δυσχεραίνει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Έντονα προβληματίζει τους Βονιτσάνους η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ισχυρότερος πυλώνας της τοπικής οικονομίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας.

Ειδικότερα αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο έχει προκαλέσει το  χρέος  του  1,5 εκ. ευρώ, περίπου, που έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας και το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την προοπτική της. 
Στους κόλπους της ΕΑΣ και ευρύτερα στον αγροτικό κόσμο  ακούγονταν διάφορες εκτιμήσεις αλλά και επικρίσεις για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο υπέρογκο αυτό "φέσι", με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει  σε αδιέξοδο. Ο κατά καιρούς τρόπος διοίκησης της έχει τεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων και σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΣ Βόνιστας εμφανίζεται να μην έχει πληρώσει εισφορές από το 2000.
Το ποσό της κύριας ασφαλιστικής εισφοράς ανέρχεται στα 1.100.000 ευρώ περίπου ενώ  600.000 ευρώ προέρχονται από τα πρόστιμα και προσαυξήσεις. «Οφειλές υπήρχαν και από την προηγούμενη διοίκηση. Όταν εγώ ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2003 προσπάθησα να τις εξοφλήσω αλλά έχασα τη ρύθμιση και δυστυχώς σήμερα φτάσαμε εδώ, αλλά το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από υπεραξίες» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας  Ζώης Καλύβας.
Έτσι το ΙΚΑ Λευκάδος τον περασμένο μήνα προχώρησε σε κατάσχεση «εις χείρας τρίτων» αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας για ποσό 1.700.000 ευρώ.
Έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά ακίνητα της ΕΑΣ  δηλαδή οικόπεδα εντός σχεδίου στην Βόνιτσα, τα ξηραντήρια που εκτείνονται σε  μία έκταση 12 στρεμμάτων και 10 στέμματα με αποθήκες ζωοτροφών και λιπασμάτων. Μάλιστα η κατάσχεση αφορά και τα φυσικά πρόσωπα που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο 2000-2011 διατέλεσαν σε ηγετική θέση στην ΕΑΣ. «Έχουν δεσμεύσει τον τραπεζικό μου λογαριασμό  και κινδυνεύω να χάσω τα χρήματα μου» τονίζει ο πρόεδρος. 
Ο κ. Καλύβας σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με τους αρμοδίους του ΙΚΑ Λευκάδας προκειμένου να ενταχθεί σε νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές. Το δυσάρεστο πάντως είναι πως φαντάζει δύσκολο να μπορέσει να εξοφληθεί το ποσό αυτό,  έτσι η μόνη λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι το ΙΚΑ να αποδεσμεύσει τα ακίνητα, κάποια εξ αυτών να πουληθούν για να μπορέσουν να καλύψουν το δυσβάσταχτο χρέος.

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου