10 Μαΐου 2011

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

Ήδη έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος όμως οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους, εν αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους. Ξεκίνησε η κατασκευή του ΧΥΤΑ Παλαίρου, χωρίς όμως τη συναίνεση των κατοίκων, που είχαν προβάλει σθεναρές αντιστάσεις στο ενδεχόμενο κατασκευής του, στο σημείο το οποίο επελέγη για τη χωροθέτησή του.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε πριν από ένα μήνα και ξεκίνησε τις χωματουργικές εργασίες. Οι κάτοικοι εξακολουθούν όμως να έχουν την ίδια άποψη και να υποστηρίζουν τα ίδια όπως και τότε, που η νομαρχία δημοπρατούσε το έργο, που είχαν συγκεντρωθεί στο διοικητήριο και είχαν αποτρέψει τη διαδικασία δημοπράτησης. Παρά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους, τελικά δεν πέτυχαν να ακυρώσουν το έργο, που θεωρούν ότι θα βλάψει το περιβάλλον και κυρίως τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, λόγω της θέσης του. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε αίτημα ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων και αναμένεται η συζήτηση, που έχει προσδιοριστεί για το Νοέμβριο του 2011.
Ο τότε δήμαρχος Παλαίρου και σημερινός Ακτίου - Βόνιτσας Ν. Σολδάτος, είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα την περιοχή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΑΙΧΜΗΣ, ο κ. Σολδάτος εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν να αντιδρά, τονίζοντας ότι το έργο αυτό αφενός δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα που έχει δοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, και αφετέρου δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο.
Το έργο σχεδιάστηκε το 2001. Από τότε όμως μέχρι σήμερα, και κυρίως τώρα με τον Καλλικράτη, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Έχει διαφοροποιηθεί ο οδικός χάρτης, και τα οδικά δίκτυα, με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται, εξυπηρετούν καλύτερα την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγρινίου, παρά την δημιουργία ΣΜΑ σε διάφορα σημεία και από’κει τη μεταφορά στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Αυτό δημιουργεί αυξημένο κόστος λειτουργίας που καταστούν το έργο επισφαλές για τη βιωσιμότητά του.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή στο νέο σύνδεσμο, των δήμων Ακτίου - Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Όμως κάποια διαμερίσματά τους, εξυπηρετούνται καλύτερα από το ΧΥΤΑ Στράτου, λόγω της μικρότερης απόστασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προαναφερόμενοι δήμοι συμμετέχουν ήδη στον σύνδεσμο της 3ης γεωγραφικής ενότητας. Η κατασκευή του δρόμου Αμβρακία - Άκτιο πάντως θα δώσει τη δυνατότητα της μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αγρινίου σε πολύ λίγο χρόνο. Σήμερα τα σκουπίδια των δυο δήμων εναποτίθενται στις χωματερές Βόνιτσας και Αστακού, που λειτουργούν ακόμα. Έτσι για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται μη αναγκαία η κατασκευή και τέταρτου ΧΥΤΑ στο νομό.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ ΑΠΟ ΑΙΧΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου