29 Σεπτεμβρίου 2014

Υπόλογη και πάλι η Ελλάδα στην ΕΕ : καλείται να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν προστατεύει την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον από επικίνδυνα απόβλητα

Με πρόστιμο «μαμούθ» από τη Κομισιόν απειλείται η χώρα μας, αφού δεν έχει προβεί εδώ και ένα χρόνο σε καμία ενέργεια για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητά από το Δικαστήριο την επιβολή προστίμων, προτείνοντας ένα κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της προς τους ίδιους τους πολίτες της, αλλά και προς το περιβάλλον.

Τι έπρεπε να είχαμε κάνει για να είμαστε συνεπείς με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις;
·         να καταρτίσουμε κατάλληλο Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων
·         να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων (πχ. για την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση συσσωρευτών ή την ανάκτηση ορισμένων μετάλλων),
·         να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των παλαιών αποβλήτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά, έως ότου καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Ενέργειες δηλαδή αυτονόητες για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με οικολογική συνείδηση και μέριμνα για την προστασία του πολίτη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98 (και τις αποφάσεις 2000/532/ΕΚ και 2001/573/ΕΚ) για τα επικίνδυνα απόβλητα απαιτείται αυστηρότερο σύστημα ελέγχου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσθετη επισήμανση, τήρηση μητρώων, παρακολούθηση και έλεγχος από την παραγωγή των αποβλήτων έως την τελική διάθεση ή ανάκτηση.

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητά διευκρινίσεις για τις απαράδεκτη καθυστέρηση στη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που έχει ως αποτέλεσμα την διαπόμπευση της χώρας μας, για ακόμα μία φορά.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η τελική επιβολή του προτεινόμενου προστίμου, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ποιες από τις προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν γίνει;

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων και ποια τα βήματα για την άμεση εφαρμογή του.

Η παραμονή επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι άκρως επιβαρυντική και για την υγεία των πολιτών και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται άλλη κωλυσιεργία.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου