19 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ;

Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αλλά και με κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα της μη καταβολής νοσηλίου στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα και του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη». 


Σε πρόσφατο υπόμνημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει την άρνηση των ασφαλιστικών φορέων να αποδώσουν τα νόμιμα και αναιρεί το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΠΥ επιλέγει να μην τηρήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Παρότι , λοιπόν, διαφορετικά και ρητά ορίζουν οι σχετικοί νόμοι αλλά και η πρόσφατη ΚΥΑ  [ άρθρο 30 (παρ. 5) του νόμου 2072/1992 και άρθρο 46 του 3918/2011 που υλοποιούνται κανονιστικά με την ΚΥΑ Δ29α/Φ ΘΕΣΜ (Γ.Π. 26275/1048 ΦΕΚ Β’ 172/2014)] η άρνηση του ΕΟΠΠΥ και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων να αποδώσουν νοσήλιο-τροφείο για τους διαμένοντες σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ παραμένει.

Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι και το να αναγκαστεί η Στέγη στην Ναύπακτο να αναστείλει τη λειτουργία της και 7 συνάνθρωποί μας με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες να χάσουν μία «δομή ζωής», μια ευκαιρία ζωής.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης παράγουν σημαντικό κοινωνικό έργο που πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα και όχι να υπονομεύεται. Η ενίσχυσή τους αποτελεί μείζον ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Ζητάμε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό μια τεράστια αδικία, θεσμοθετημένη μάλιστα, για τους διαμένοντες σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.

                                                                                                                                  
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου