15 Απριλίου 2015

Θέλουν να υποχρεώσουν όλους τους ΧΥΤΑ να πάρουν σκουπίδια από τον Πύργο!

Τη στιγμή που η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Πύργο έχει φτάσει στο απροχώρητο πυροδοτώντας σοβαρές αντιδράσεις, μετέωρο εξακολουθεί να είναι το θέμα της εναπόθεσης των τεράστιων όγκων σκουπιδιών που έχουν σωρευτεί στους δρόμους της Ηλειακής πρωτεύουσας.
Με τον δήμο Αγρινίου και τον ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας (ΧΥΤΑ Στράτου) να είναι ο μόνος «πρόθυμος» να πάρει μέρος αυτών των σκουπιδιών, αναζητούνται λύσεις καιασκούνται πιέσεις, κυρίως προς την κατεύθυνση του ΧΥΤΑ Παλαίρου, που θεωρείται «ικανός», να πάρει μεγάλο μέρος των σκουπιδιών του Πύργου.
Από τον ΦΟΣΔΑ της περιοχής του ΧΥΤΑ Παλαίρου δύσκολα βγαίνει συμπέρασμα σχετικά με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής Ακτίου – Βόνιτσας αφού τις τελευταίες μέρες καταγράφεται η αντιπαραθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τα συνολικά ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που ακόμη δεν έχουν λυθεί (Δειτε σχετικές ανακοινώσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ). Και τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα ζητήματα,δυσκολεύει αρκετά η πιθανότητα να μεταφερθούν εκεί σκουπίδια από τον Πύργο προς το παρόν, αν και η δημοτική αρχή του Πύργου το επιθυμεί διακαώς, με βάση και όσα γράφονται απέ τα μέσα ενημέρωσης της Ηλείας.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως μπροστά στο αδιέξοδο ασκούνται πιέσεις ώστε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, με τη μορφή υπουργικής απόφασης, ώστε οι Φορείς Διαχείρισης των ΧΥΤΑ στη δυτική Ελλάδι, να υποχρεωθούν να πάρουν τα σκουπίδια του Πύργου, με μια μορφή επίταξης!
Για το ίδιο θέμα το ilialive γράφει:
Την Τρίτη του Πάσχα είχε αναφέρει ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και η δημοτική αρχή πως θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Και αυτό με δύο πιθανούς προορισμούς. Πρώτον στο ΧΥΤΑ Στράτου όπου υπάρχει η έγκριση για την μεταφορά 1500 τόνων, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων άλλων που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και των χωριών. Δεύτερον για το ΧΥΤΑ Παλαίρου που έχει γίνει σύμφωνα με τη δημοτική αρχή κρούση καθώς χωρά το σύνολο των απορριμμάτων του δήμου.
Με δεδομένα τα προηγούμενα επεισόδια στο σήριαλ των σκουπιδιών κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις. Πάντως μέχρι και χθες αυτό που γνώριζαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής ήταν πως θα φύγουν οι 1500 τόνοι για το ΧΥΤΑ Στράτου.
Από την άλλη υπάρχουν σε εξέλιξη δεκάδες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών που θα συνεχιστεί, οι πυρκαγιές σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών και τα σκόρπια – πλέον – σάπια σκουπίδια στους δρόμους, αποτελούν μια σειρά παραγόντων που δυσχεραίνουν εξαιρετικά την κατάσταση.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα πρέπει επίσης να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και οι γονείς είναι ανάστατοι με την κατάσταση που επικρατεί. Έχουν καλέσει ανοιχτά τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, να κρατήσει κλειστά τα σχολεία με εντολή του για λόγους υγείας αν δεν γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη και μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πλέον ύψιστο συναγερμό για τους υγειονομικούς κινδύνους στην ηλειακή πρωτεύουσα.

Από http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου