14 Απριλίου 2015

«Καλοβλέπει» το ΧΥΤΑ Παλαίρου ο δήμος Πύργου για τα σκουπίδια

Η Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» γράφει: 
   Ομως, όλες οι προσπάθειες για μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου σε γειτονικούς ΧΥΤΑ οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Η Δυτική Αχαΐα είπε «ναι» για να το πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα, το Αγρίνιο το σκέφτεται, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει. 
  Και η Βόνιτσα, 250 χιλιόμετρα μακριά, στην Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει μεγάλο ΧΥΤΑ και, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια –ακριβή είναι η αλήθεια– λύση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει. 
     Στα διερευνητικά τηλεφωνήματα που έχουν γίνει, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Αποστολάκης έχει απαντήσει κατ’ αρχάς αρνητικά.
       Παράγοντες της περιοχής έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την έκδοση ΚΥΑ που θα επιβάλει σε ΧΥΤΑ συγκεκριμένων δήμων να δεχθούν τα σκουπίδια του Πύργου, ώστε να μαζευτούν επιτέλους από τους δρόμους.
    Οχι μόνο Πάσχα, αλλά και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ατμόσφαιρα χωματερής είναι πολύ πιθανό να ζήσουν οι κάτοικοι του Πύργου. Η λύση που αναζητείται εδώ και ημέρες για την αποκομιδή των σκουπιδιών που εδώ και επτά μήνες βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και αποτελούν πλέον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών δεν έχει βρεθεί ακόμη.
     Η συντονιστική επιτροπή κατοίκων ανέστειλε για τις ημέρες του Πάσχα το σχέδιο κατάληψης του λιμανιού στο Κατάκολο, οπότε οι τουρίστες των 4 κρουαζιερόπλοιων που έχει προγραμματιστεί να φτάσουν τις ημέρες του Πάσχα θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, θαυμάζοντας παράλληλα και τα βουνά συσσωρευμένων απορριμμάτων στη διαδρομή.
    Ως επόμενο βήμα από την πλευρά φορέων της πόλης σχεδιάζεται να σταλεί «επιστολή απελπισίας» προς το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα ζητείται από τον υπουργό Νίκο Βούτση να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα.
        Μεγάλη Πέμπτη πρωί και ένα ακόμα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο έλαβε χώρα στο περικυκλωμένο από σκουπίδια Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Ηταν όλοι εκεί, ο δήμαρχος Γαβριήλ Λιατσής, εκπρόσωποι των επτά παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας), εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και φορέων της πόλης, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής (Ε. Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Δ. Μπαξεβανάκη, Γ. Μπαλαούρα), ο δήμαρχος Ηλιδας και προέδρος του ΦΟΣΔΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (του φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή) και βέβαια πολίτες. «Δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπίδια στους δρόμους δεν είναι αστείο πράγμα. Ούτε οι συγγενείς μας δεν μπορούν να έρθουν για Πάσχα», λέει η Κ.Σ. 
    Επειτα από τέσσερις ώρες συζητήσεων και αντεγκλήσεων σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «διαπιστώθηκε το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων και προτάθηκε ομόφωνα ως μοναδική και άμεση λύση η μεταφορά των αδιάθετων απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειάς μας».
     Ομως, όλες οι προσπάθειες για μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου σε γειτονικούς ΧΥΤΑ οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Η Δυτική Αχαΐα είπε «ναι» για να το πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα, το Αγρίνιο το σκέφτεται, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει. Και η Βόνιτσα, 250 χιλιόμετρα μακριά, στην Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει μεγάλο ΧΥΤΑ και, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια –ακριβή είναι η αλήθεια– λύση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται διατεθειμένη να βοηθήσει. Στα διερευνητικά τηλεφωνήματα που έχουν γίνει, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Αποστολάκης έχει απαντήσει κατ’ αρχάς αρνητικά.
     Παράγοντες της περιοχής έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την έκδοση ΚΥΑ που θα επιβάλει σε ΧΥΤΑ συγκεκριμένων δήμων να δεχθούν τα σκουπίδια του Πύργου, ώστε να μαζευτούν επιτέλους από τους δρόμους.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ NEWS: Σκουπίδια με πιθανούς προορισμούς ΧΥΤΑ Στράτου και ΧΥΤΑ Παλαίρου

      Σήμερα Τρίτη του Πάσχα με βάση τα λεγόμενα του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι δύο πιθανοί προορισμοί είναι στο ΧΥΤΑ Στράτου και στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Στο ΧΥΤΑ Στράτου υπάρχει η έγκριση για την μεταφορά 1500 τόνων. Στο ΧΥΤΑ Παλαίρου έχει γίνει σύμφωνα με τη δημοτική αρχή κρούση καθώς χωρά το σύνολο των απορριμμάτων του δήμου.

Πύργος: Μικρή ποσότητα σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου και το βλέμμα στο Πάλαιρο

       Την Τρίτη του Πάσχα είχε αναφέρει ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και η δημοτική αρχή πως θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Και αυτό με δύο πιθανούς προορισμούς. Πρώτον στο ΧΥΤΑ Στράτου όπου υπάρχει η έγκριση για την μεταφορά 1500 τόνων, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων άλλων που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και των χωριών. Δεύτερον για το ΧΥΤΑ Παλαίρου που έχει γίνει σύμφωνα με τη δημοτική αρχή κρούση καθώς χωρά το σύνολο των απορριμμάτων του δήμου.
     Με δεδομένα τα προηγούμενα επεισόδια στο σήριαλ των σκουπιδιών κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις. Πάντως μέχρι και χθες αυτό που γνώριζαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής ήταν πως θα φύγουν οι 1500 τόνοι για το ΧΥΤΑ Στράτου.
       Από την άλλη υπάρχουν σε εξέλιξη δεκάδες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών που θα συνεχιστεί, οι πυρκαγιές σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών και τα σκόρπια - πλέον - σάπια σκουπίδια στους δρόμους, αποτελούν μια σειρά παραγόντων που δυσχεραίνουν εξαιρετικά την κατάσταση.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα πρέπει επίσης να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και οι γονείς είναι ανάστατοι με την κατάσταση που επικρατεί. Έχουν καλέσει ανοιχτά τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, να κρατήσει κλειστά τα σχολεία με εντολή του για λόγους υγείας αν δεν γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη και μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πλέον ύψιστο συναγερμό για τους υγειονομικούς κινδύνους στην ηλειακή πρωτεύουσα.

Aπό ilialive.gr και Ξηρόμερο News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου