15 Απριλίου 2015

Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης στην Εφημερίδα «Πρώτη» Ηλείας: «Δεν υπάρχει λύση στην Πάλαιρo, τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι»


Το ενδεχόμενο (ευσεβής πόθος) να μεταφερθούν τα σκουπίδια τoυ Πύργου στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας φαίνεται ότι –σε πρώτη φάση-απορρίπτεται και αυτό.
Η «Πρώτη» αναζήτησε τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιο-Θεόδωρο Αποστολάκη καθώς στη δικαιοδοσία του Δήμου του ανήκει ο ΧΥΤΑ (εμπλέκεται και ο Δήμος Ξηρομέρου, αλλά τον «πρώτο λόγο» έχει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας) για να μάθουμε εάν-όπως ακούστηκε-μπορούν μεταφερθούν τα απορρίμματα της πρωτεύουσας της Ηλείας στην Πάλαιρο. 
Με απορία ανταποκρίθηκε στο ερώτημά μας λέγοντας: «Απορώ πως κυκλοφόρησε κάτι τέτοιο. Δεν ισχύει τίποτα απ όσα ακούγονται». Στο ερώτημά μας εάν έχει μιλήσει με τον Δήμαρχο Πύργου ή άλλους αιρετούς για το θέμα, ο κ. Αποστολάκης μας είπε: «Βεβαίως και έχω μιλήσει αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Και με τον κ. Λιατσή μίλησα και με τον κ. Χριστοδουλόπουλο και με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα κ.ά. Και αν μπορώ να θέσω και εγώ ένα ερώτημα; Οι όμοροι με τον δήμο Πύργου δήμοι τι κάνουν; Είναι δυνατόν να αναζητούν λύση στον πιο μακρινό -από τους κοντινούς δήμους- ΧΥΤΑ, αυτόν της Παλαίρου;»
Αναφέραμε στον κ. Αποστολάκη το γεγονός της οικονομικής ωφέλειας του Δήμου του από την πιθανότητα της μεταφοράς κάποιων τόνων σκουπιδιών από τον Πύργο και του υπενθυμίσαμε πως όπως μάθαμε αυτό δε θα επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ διότι είναι μεγάλος.

«Τι σημαίνει μεγάλος; Ποιος το καθορίζει αυτό; Ακούστε με προσοχή. Δεν έχουμε κάνει καμία οικονομική συμφωνία και ούτε πρόκειται τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι. Έχουμε άλλα προβλήματα εμείς με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου στο ΧΥΤΑ και στον Βιολογικό του.
Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Μάλλον υπήρξε παρανόηση σε όλους σας από την ανακοίνωση που έσπευσε να βγάλει η αντιπολίτευση και έχει ξεσηκώσει τον κόσμο. Σας διαβεβαιώνω πως με τοζήτημα του Πύργου δεν έχει ασχοληθεί ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) της περιοχής μας».

Στην επιμονή μας αν και όταν ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα με τον ΧΥΤΑ της Παλαίρου μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό για τον Πύργο, ο Δήμαρχος μας ...αφόπλισε: «Αν είναι να γίνει κάτι θα το συζητήσω και θα κινηθώ μόνο για τον Περιφερειάρχη. Μόνο για τον Απόστολο Κατσιφάρα!»

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η Δημοτική Παράταξη ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας (Επικεφαλής Θύμιος Φερεντίνος) σχετικά με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου μιλά για μεθόδευση από την πλευρά της δημοτικής αρχής με το πρόσχημα της μη οικονομικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. 

Αναλυτικά :
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, την Κυριακή 5 Απρ. 2015, ΨΗΦΙΣΕ κατά πλειοψηφία Προγραμματική σύμβαση με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της 3ης Π.Ε Αιτ/νίας, σύμφωνα με την οποία :
Ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, οικειοθελώς αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων, μελετών και υπηρεσιών αρμοδιότητας του ΦΟΔΣΑ. Αναλαμβάνει επίσης τη διενέργεια δημοπρασιών έργων για τη διαχείριση των σκουπιδιών αρμοδιότητας ΦΟΔΣΑ.
Δηλώθηκε επίσης ότι ο ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι αντιοικονομικός όπως λειτουργεί σήμερα.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ
Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή για απροκάλυπτη μεθόδευση μεταφοράς στο ΧΥΤΑ Παλαίρου των σκουπιδιών από άλλους δήμους (όπως Λευκάδας, Πρέβεζας, ακόμα και Αχαΐας – Ηλείας) με το πρόσχημα της μη οικονομικής λειτουργίας του.
Καλούμε τους δημότες να υψώσουν φωνές διαμαρτυρίας και να είναι σε επαγρύπνηση για προστασία του περιβάλλοντός μας και ματαίωση ύποπτων μεθοδεύσεων και σχεδίων».

Νατάσσα Τραγουστή

natassatragousti@gmail.com
http://www.protinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου