27 Ιουλίου 2015

Ονειρεμένη γιορτή για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα!

 Το Σάββατο 25 και την Κυριακή  26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής  Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό (Κωνωπίνα) και μέσα στη «καρδιά» του δάσους του Ξηρομέρου.






Πλήθος  προσκυνητών,  προσήλθαν  από την  ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Ελληνική επικράτεια, Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι  κλπ, το Σάββατο  25 Ιουλίου  για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως, χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου Δημητρίου Χαμαλέτσου και να προσευχηθούν στη χάρη της  Αγίας.
Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια πάνω από (400) άτομα παρακάθησαν σε φιλόξενο υπαίθριο τραπέζι,  όπου σερβιρίστηκε εξαιρετική ψητή προβατίνα κοντοσούβλι, συνοδευόμενη από τυρί, πίτες, γλυκά κλπ Ξηρομερίτικα εδέσματα.
Την παράσταση όμως έκλεψε το χορευτικό παίδων του  Συλλόγου Κωνωπίνιωτών Ξηρομέρου, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας κας Αθανασίας – Κάτρη Μπαλάφα, παρέδωσαν μαθήματα ‘’υποκριτικής τέχνης’’ και με περίσσιο ταλέντο αναπαράστησαν  υπό τους ήχους μουσικής υπόκρουσης, το δράμα του «Μενούση»,  δίνοντας ξεχωριστό στίγμα στην εκδήλωση, καταχειροκροτούμενα ζωηρά από το πλήθος, βάζοντας μεγάλη υποθήκη για το μέλλον του Συλλόγου  και του χωριού μας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Βασίλης Σκούρτας και ο Πρόεδρος του χωριού κ Χρήστος Τίγκας  καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους με περίσσια εγκαρδιότητα και τους ευχήθηκαν καλή διασκέδαση.
Ακολούθησαν χοροί του τόπου μας από τα παιδιά του χορευτικού μας, και στη συνέχεια όλος ο αύλιος χώρος της εκκλησίας έγινε ένα χοροστάσιο, όπου  ο κόσμος ξεφάντωσε χορεύοντας  μέχρι το πρωϊ!
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, γιορτάζεται με λαμπρότητα και μοναδικό τρόπο η γιορτή της Αγίας Παρασκευής.  
Αναβιώνουν  παράλληλα, παραδοσιακά, όμορφα έθιμα του τόπου μας, που αγκαλιάζονται και προστατεύονται από την τοπική κοινωνία, γιατί αποτελούν  όαση χαράς και πολιτισμού μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
Την επομένη Κυριακή 26-7-2015 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.




Όσοι «τυχεροί» παρευρέθηκαν θα έχουν να θυμούνται πως πέρασαν μια υπέροχη βραδιά στην Κωνωπίνα, σ’ ένα πανέμορφο μέρος (μέσα στο δάσος), υπό τη σκέπη της θαυματουργής Αγίας του λαού μας, της Αγίας Παρασκευής !

Το Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν - βοήθησαν με οιονδήποτε τρόπο (οικονομικά, υλικά, προσφορά εργασίας κλπ) για την  επιτυχή έκβαση της μεγάλης  αυτής  γιορτής .
Και του χρόνου με υγεία έχοντας προστάτιδα την θαυματουργή Αγία Παρασκευή !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου