22 Ιουλίου 2015

Οδηγίες για Capital Control

Γράφει ο Καραούλης Κωνσταντίνος
Θέλω να καλησπερίσω το κοινό που διαβάζει το blog και να μοιραστώ τις απόψεις μου με αυτό. Λόγω των ημερών και των γεγονότων είναι δύσκολο να μην υπάρχει συζήτηση στην καθημερινότητα μας όσον αφορά τις τράπεζες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον κόσμο. Ομολογώ πως ειδικός δεν είμαι αλλά έχω μια μικρή εμπειρία μιας και όταν η Κύπρος ήταν στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα του σήμερα, η αδερφή μου φοιτούσε εκεί.

Capital Control σημαίνει ότι το χρήμα κυκλοφορεί εντός χώρας και εντός των τραπεζών απαγορεύεται να βγει ειδικά στο εξωτερικό εκτός εξαιρέσεων εισαγωγής. Επίσης υπάρχουν όρια στις αναλήψεις, στην περίπτωση μας 60€ ημερησίως.
Καλό είναι όλα τα καταστήματα να προμηθευτούν από τις τράπεζες μηχανήματα χρέωσης καρτών. Όπως και να το κάνουμε βρισκόμαστε στο 2015 και ο τουρισμός για τα δεδομένα της περιοχής μας δεν είναι και λίγος. Είναι κρίμα λοιπόν να μην υπάρχει ένα απλό καθημερινό εργαλείο αλλά και όπλο την συγκεκριμένη εποχή. Όταν λέω όλα τα καταστήματα εννοώ όλα, από τις καφετέριες μέχρι τα συνεργεία αυτοκινήτων. Σε τι βοηθάνε τα μηχανήματα χρέωσης τα καταστήματα και την αγορά: ο πελάτης θέλει να ψωνίσει αλλά έχει τα χρήματα του στην τράπεζα και δεν μπορεί να τα βγάλει. Μπορεί όμως με την κάρτα του εφόσον έχει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό να κάνει αγορές μεγαλύτερες των 60€, το κατάστημα χτυπάει την κάρτα και τα χρήματα μπαίνουν στον λογαριασμό του την επόμενη ημέρα.
Αρχικά θα ξεκινήσω με την λέξη ψυχραιμία και θα ακολουθήσουν οδηγίες προς τα καταστήματα αλλά και τους καταναλωτές μιας και ο εμπορικός σύλλογος που κάποτε τέλεσα μέλος του ΔΣ δεν είδα να κάνει κάποια σχετική ανακοίνωση.
Όσο αφορά τους καταναλωτές τώρα, οι οδηγίες είναι παρόμοιες με των καταστημάτων. Ζητήστε από τις τράπεζες σας κάρτες ανάληψης μετρητών αλλά και internet banking. Συμβουλευτείτε ένα φιλικό πρόσωπο να σας δήξει για όσους δεν ξέρουν, πώς να χειρίζεται τα ATM είναι πολύ απλό. Οι αγορές γίνονται με τον τρόπο που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή δίνεις την κάρτα σου στο κατάστημα, την χρεώνει με το ποσό και τέλος. Με το internet banking μπορείτε να πληρώσετε τους περισσότερους δημοσίους οργανισμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ, να ανανεώσετε τον χρόνο ομιλίας στο κινητό σας να στείλετε χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων (εμβάσματα από τράπεζα σε άλλη τράπεζα κτλ) με πολύ μικρό κόστος συνήθως 1€ με 2 κλικ στον υπολογιστή σας και χωρίς να περιμένετε στην ουρά στο ταμείο. Στο youtube θα βρείτε βίντεο που θα σας βοηθήσουν να το χειριστείτε.
Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κάποιον λογαριασμό στην τράπεζα για τις ανάγκες τους. Καλό είναι να ενεργοποιήσουν το internet banking για να μπορούν να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς τους για να πληρώνουν τους προμηθευτές τους και όχι σε μετρητά. Πραγματικά πιστέψτε με ΔΕΝ χρειάζονται τα μετρητά.
Ελπίζω να βρείτε χρήσιμες τις οδηγίες μου και ευελπιστώ να σας βοηθήσουν να ξε - αγχωθείτε γιατί πραγματικά αν το σκεφτείτε από την καλή πλευρά δεν υπάρχει λόγος πέρα από ψυχολογικός να κυκλοφορούμε με πολλά μετρητά στην τσέπη, είναι πραγματικά ανούσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου