17 Ιουλίου 2012

ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου: 13,5 χρόνια προσφοράς

Περισσότερες από 1.000 οικογένειες έχουν δεχθεί τις ευεργεσίες της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου… που σήμερα ασφυκτιά στο μικρό κτίριο της Μανδηλαρά. Ώριμη η μελέτη για την κατασκευή νέου κτιρίου σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Αγρινίου, επείγει η ένταξη στο ΕΣΠΑ. 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως ο πλέον αξιόπιστος ίσως φορέας αποκατάστασης. Με ιστορία 75 ετών και με παραρτήματα σε όλη τη χώρα, η ΕΛΕΠΑΠ υποστηρίζει την ανάπτυξη των παιδιών με κινητικές δυσκολίες – αναπηρίες, φροντίζοντας παράλληλα για τη στήριξη των οικογενειών τους. Στο Αγρίνιο το παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1999. Με πολύ αγάπη και με ατέλειωτες ώρες εθελοντικής προσφοράς, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι εργαζόμενοι και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών και ακόμη αυτό που απρόσωπα έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «τοπική κοινωνία», που ενσαρκώνεται όμως σε εκατοντάδες δωρητές που με τη μικρή ή μεγαλύτερη προσφορά τους συνέβαλαν… στο να γίνει το θαύμα (!), η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου κατάφερε γρήγορα να μετεξελιχθεί σ’ έναν φορέα ολιστικής παρέμβασης για τα παιδιά απ’ τη βρεφική τους ηλικία έως την ενηλικίωσή τους.  
Και είναι τέτοιου επιπέδου οι Ιατρικές Υπηρεσίες που προσφέρει, ώστε ακόμη και διευθυντές νοσοκομείων, όπως το «Αγλαΐα Κυριακού» και το «Αγία Σοφία», μαζί με παιδονευρολόγους, παιδοορθοπεδικούς, παιδοοφθαλμιάτρους κ.ά. ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται στο Αγρίνιο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι συνέβη και προχθές, όταν εκτός απ’ τα 130 παιδιά που σήμερα υπάρχουν στην ΕΛΕΠΑΠ, στο Αγρίνιο ήρθαν τρία παιδιά απ’ την Πάτρα, δύο απ’ την Άρτα, ένα ακόμη απ’ την Λευκάδα, συν τα μη μέλη της ΕΛΕΠΑΠ απ’ το Αγρίνιο, προκειμένου να δεχθούν τις υπηρεσίες. Τόση απήχηση έχει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου… Και το ίδιο ισχύει σε όλα τα Τμήματα. Και στην Εργοθεραπεία, στην Λογοθεραπεία, στην Ψυχολογική Υπηρεσία, στην Κοινωνική. Περισσότερες από 1.000 οικογένειες έχουν αυτά τα 13,5 χρόνια περάσει απ’ την ΕΛΕΠΑΠ, η οποία βέβαια άψογα συνεργάζεται και με άλλους φορείς, όπως λ.χ. το ΚΕΚΥΜΑΜΕΑ, η ΕΨΥΠΕΑ, το ΚΔΑΠμεΑ κ.ά.


Ο αριθμός των παιδιών όμως έχει τόσο αυξηθεί (επαναλαμβάνουμε… 130!) που ο χώρος που σήμερα στεγάζεται η ΕΛΕΠΑΠ δεν επαρκεί και δεν βοηθά τη λειτουργία της. Θυμίζουμε πως προ ετών η ΕΛΕΠΑΠ παραχώρησε μεγάλο μέρος του χώρου της ώστε να λειτουργήσει 2θέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο και 6θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παιδιών. Το πρόβλημα χώρου εντοπίστηκε νωρίς και ο Δήμος Αγρινίου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Διοικούσας Επιτροπής, παραχώρησε έκταση στην περιοχή των Δύο Ρεμάτων, ώστε εκεί να ανεγερθεί το νέο κτήριο της Εταιρείας. Η ΕΛΕΠΑΠ με δικά της έξοδα έκανε την μελέτη για το 2.000 τ.μ. κτήριο (στοίχισε περί τις 130.000 ευρώ), την οποία και υπέβαλε στην Περιφέρεια Δ.Ε. Η μελέτη έχει κριθεί ώριμη, το δε αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη ανάψει το πρώτο πράσινο φως, εκφέροντας θετική γνώμη για τη σκοπιμότητα του έργου. Κατά συνέπεια το μόνο που μένει είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, κάτι για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η Π.Δ.Ε. θα κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, σε χρόνο άμεσο. 

Από Εφημερίδα "Συνείδηση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου