Η νέα περικοπή των εφάπαξ -παράλληλα με τη νεα φοροεπιδρομή αλλα και με το '' κούρεμα'' που έγινε σε μισθούς και συντάξεις- δεν ειναι μόνο σκληρή αλλά και άδικη. Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα στερηθούν τους κόπους μιας ζωής. Και μάλιστα χωρίς να εχουν καμία ευθυνη.
Η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του οδήγησε στην βαθειά κρίση τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν οφείλεται μόνο στην εισφοροδιαφυγή και στις παρενέργειες της ύφεσης αλλά ( πρωτίστως) στην χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το Κράτος και την χρησιμοποίηση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους. Και ας μη ξεχνάμε την πρόσφατη πολιτική επιλογή, για υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI οπου οι απώλειες σε ονομαστικές αξίες ειναι τα τάξης του 53% και σε πραγματικές άνω του 70%!
Oσον αφορά στο εφάπαξ σε περικοπές οδηγούνται τα ταμεία που καταβαλλουν μεγαλύτερο εφαπαξ (όχι μόνο στο δημοσιο) σε σχέση με τις εισφορές που εχουν καταβληθεί. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Ως γνωστόν με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Στο εφάπαξ που καταβάλει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλληλων(ΤΠΔΥ) θα γίνει νέα περικοπή ύψους 22.63%. Δηλαδή ως 10.820 ευρώ(αναλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας) θα χάσουν οι δημόσιοι υπαλληλοι. Τη νέα μείωση(στο ήδη μειωμένο κατά 20%) των εφάπαξ του δημοσίου(Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) κατά 22,63% ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει η περικοπή εως και 40% και σε άλλα ταμεία -απο το χώρο των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα-τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εχουν καταβληθεί. Η μείωση στο ΤΠΔΥ αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ. Τονίζεται οτι τα στοιχεία της Γενικης Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν οτι το ΤΠΔΥ χορηγεί μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εχουν καταβληθεί. Για παράδειγμα η σχετική αναλογιστική μελέτη δείχνει οτι με 29 έτη ασφάλισης και μέσο μισθό υπολογισμού εισφοράς τα 37.680 ευρω(μετα τις μειώσεις που έγιναν το 2011) το μέσο ποσό εισφορών είναι 29.140 ευρω, δηλαδή διαφορά κατα 22.67%. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή στο ΤΠΔΥ είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει πριν βγει η σχετική απόφαση. Το Ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων αναζητά δύο δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Σημειώνεται οτι σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ μετά από επτά έτη. Θα πρέπει να τονιστει οτι σε περικοπές οδηγούνται και τα ταμεία που καταβαλλουν μεγαλύτερο εφαπαξ (όχι μόνο στο δημοσιο) σε σχέση με τις εισφορές που εχουν καταβληθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασιας, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 21 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και τομείς που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%. Τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι: Δημοσίων υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιρειών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, Ορθόδοξων Εφημερίων Κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:
- Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο
-Υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κατά 42,3%,
- Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%,
-Η ΕΡΤ κατά 41,48%,
-Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%,
-Ο ΟΣΕ κατά 50,5%,
-Ο ΟΤΕ κατά 31,6%.
Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο ταμείο των Εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς οι εισφορές υπολείπονται των παροχών κατά 83%.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την μέγιστη αδικία με την πρωτοφανή φοροεπιδρομή. Τον Γολγοθά της Εφορίας ετοιμάζονται να ανέβουν σταδιακά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ. Το φετινό φορο-σοκ με την εκκαθάριση της δήλωσης δεν έχει προηγούμενο. Το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε απ' αυτή καθαυτήν τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματη επιβάρυνση 700 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, πέρυσι φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ ήταν πλήρως αφορολόγητος και είχε στο χέρι επιστροφή φόρου εξαιτίας των φοροαπαλλαγών αλλά και του μέτρου των αποδείξεων. Φέτος, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ξεκινά από τη βάση των 700 ευρώ (στο κλιμάκιο 5.000-12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%). Πάνω σε αυτή τη βάση ήρθε να προστεθεί σειρά μέτρων που έκαναν το φετινό εκκαθαριστικό βαρύ κι ασήκωτο:
1 Οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ. ψαλιδίστηκαν και καθιερώθηκε ενιαία έκπτωση μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Το δε ποσοστό της έκπτωσης μειώθηκε από το 20% στο 10%. Τη μεγαλύτερη «ήττα» υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων καθώς μέχρι πέρυσι δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.
2 Κόπηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για όσους δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και διατηρήθηκε μόνο η ποινή 10% έξτρα φόρου. Οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.
3 Μπήκαν στο εκκαθαριστικό έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος: 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος και από 1% έως 4% του εισοδήματος η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 (του 2012 παρακρατείται σε μηνιαία βάση) έδωσαν τη χαριστική βολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου