10 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ 11 ΦΛΕΒΑΡΗ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΣΚΛΑΒΑΙΝΟΙΣ

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος ο Άγιος Βλάσιος στα Σκλάβαινα (Παλάιρου), με πλήθος πιστών από τα γύρω χωριά... 
Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας κ΄ Ακαρνανίας
Ιερός Ναός Αγίου Βλασίου Σκλαβαίνων

Πανήγυρις Ιερού Ναού
Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος
Εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός Σκλαβαίνων 


Κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012:
5:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας & Θείου Κυρήγματος
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012:

7.00 Όρθρος & Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Ποιμενάρχου Ημών Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Ο Ιερεύς κ΄ το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού Ναού

Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος ο Ακαρνάν. Μαρτύρησε στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας στις 11 Φεβρουαρίου τον 11ο αιώνα. Ο Άγιος καταγόταν από χωριό της Ακαρνανίας, πιθανώτατα από την παλαιά Κιάφα – Σκλάβαινα. Εμόνασε ως ηγούμενος στην ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή Βονίτσης και Ξηρομέρου. 
Υπέστη από τους Αγαρηνούς πειρατές μαρτυρικό θάνατο μαζί με πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομονάχους και τρεις μοναχούς αλλά και πολλούς χριστιανούς κατοίκους. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους απήχθησαν τότε ως σκλάβοι. Γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε Σκλάβαινα. 
Τα πάντα ήσαν άγνωστα μέχρι το 1923, οπότε ο ίδιος ο άγιος με εμφανίσεις του σε Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, έκανε γνωστό το μαρτύριό του και τον τάφο του. Κατά τις εμφανίσεις του έλεγε «Είμαι Ακαρνάν», «Είμαι ο άγιος Βλάσιος από την Σκλάβαινα», τους δε κατοίκους των Σκλαβαίνων ονόμαζε συχνά «πατριώτες του». 
Ο ίδιος απεκάλυψε το σημείο, άγνωστο ως τότε, του τάφου του, λέγοντας ότι τον έθαψαν εκεί αφού τον βασάνισαν. Όταν έσκαψαν, βρήκαν τα ιερά του λείψανα μέσα σε άρρητη ευωδία , ένα σιδερένιο σταυρό και πέντε καρφιά τα οποία είχαν καρφώσει οι βάρβαροι στο σώμα του. Στο σημείο εκείνο χτίστηκε και ο Ναός προς τιμήν του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου