1 Φεβρουαρίου 2012

Θετική απάντηση για φυσικό αέριο στον νομό

Είναι εφικτή η έλευση του το φυσικού αερίου στην Αιτωλ/νία μέσα σε δυο χρόνια, απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σαχίνης στον Ανδρέα Μακρυπίδη, στην συνεδρίαση της Επιτροπής των ΔΕΚΟ της βουλής. 

Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Αιτωλοακαρνανία. Η συγκεκριμένη θετική εξέλιξη προέκυψε ύστερα από παρεμβάσεις του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη στις δύο (2) συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ) της Βουλής. Στις συνεδριάσεις αυτές συμμετείχε διαδοχικά ο αρμόδιος Υφυπουργός για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε.), κ. Χάρης Σαχίνης, καθώς και ο Πρόεδρος της Διαχειρίστριας Εταιρείας Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ) κ. Πάνος Μαυροκέφαλος και ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας κ.Γιώργος Παπάρσενος. Η συζήτηση αφορούσε τη διαχείριση και πορεία των Εταιρειών παροχής Φυσικού Αερίου και την συζήτηση για τους στρατηγικούς εθνικούς σχεδιασμούς. 
Ο Βουλευτής αξιοποιώντας την ευκαιρία των δύο συνεδριάσεων ανέδειξε ότι είναι απαράδεκτο η Αιτωλοακαρνανία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο Φυσικού Αερίου με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονο ενεργειακό έλλειμμα στην περιοχή με αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού σήμερα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακριβότερες και μη φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. 
Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την λύση του σοβαρού αυτού θέματος. Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα ο Ανδρέας Μακρυπίδης είχε καταθέσει πρόσφατα σχετική Ερώτηση στη Βουλή αναφέροντας ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας με το να συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά στην καθημερινότητα τους το τίμημα αυτής της υστέρησης. 
Με την παρέμβαση του ο Βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σχετικά με τα όσα μας είπατε αρχικά και έχει να κάνει με το σχεδιασμό όσο αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος σταθμός στην Πάτρα που θα μπορεί από εκεί να εξυπηρετεί με αέριο την Αιτωλοακαρνανία και τις όμορες περιοχές. Θέλω να μου πείτε εάν αυτός ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί, καθώς και σχετικά με το κόστος και τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί.» 
Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. απαντώντας στον Βουλευτή δεσμεύτηκε ότι η έλευση Φυσικό Αερίου στον Νομό θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια αρχικά μέσω της δημιουργίας ενός υποσταθμού Φυσικού Αερίου στον Πατραϊκό κόλπο που θα διασφαλίζει τη συνεχή παροχή φυσικού αερίου και θα τροφοδοτεί την περιοχή, και ότι στη συνέχεια θα εξεταστεί το αίτημα για σύνδεση με τον αγωγό που θα διέρχεται από την Αλεξανδρούπολη προς την Ηγουμενίτσα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μελετάμε και αποκεντρωμένες χρήσεις φυσικού αερίου με LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) που θα βοηθήσουν περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Πελοπόννησος …Κάναμε την πρώτη μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα μόλις πήραμε, για την αποκεντρωμένη διανομή φυσικού αερίου. Θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το τι ακριβώς θα κάνουμε απ’αυτού, αλλά αυτή η αποκεντρωμένη διανομή φυσικού αερίου μπορεί να είναι και συνεχής. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν υπάρχει αγωγός δεν θα ήταν συνεχής… Μετά και αυτό εξαρτάται και από την κατανάλωση και πόσο θα έχει ανέβει, όταν θα περάσει ο αγωγός για Θεσπρωτία και Ιταλία, τότε θα δούμε αν είναι καλύτερα να συνεχίσουμε με την αποκεντρωμένη διανομή ή με αγωγό. Θα πάρουμε τότε την απόφαση, αλλά το θέμα είναι να καλύψουμε αυτές τις περιφέρειες. Εφόσον πάρουμε τις αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να έχει τεθεί σε λειτουργία.» 
Αντίστοιχα, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ ΑΕ κ.Παπάρσενος απάντησε στη δεύτερη συνεδρίαση σε σχετικές ερωτήσεις του Βουλευτή. Συγκεκριμένα τέθηκε από τον Ανδρέα Μακρυπίδη το εάν υπάρχει πρόβλεψη να γίνει διακλάδωση προς τη Δυτική Ελλάδα του κεντρικού Αγωγού που θα διέρχεται από τα Ιωάννινα. Ο κ. Παπάρσενος απαντώντας στον Βουλευτή είπε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προϋπόθεση είναι να θέσει βιώσιμη πρόταση κάποιος φορέας της περιοχής, όπως είναι το Επιμελητήριο, η Δ.Ε.Η. ή κάποια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και υποδομή όπως είναι το Λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού, αλλά και να δοθούν οι αντίστοιχες εγγυήσεις. Επίσης ο κ. Παπάρσενος επιβεβαίωσε και αυτός με την σειρά του την ύπαρξη μελέτης για την δημιουργία του υποσταθμού Φυσικού Αερίου στον Πατραϊκό, καθώς και ότι είναι εφικτό να γίνει σε δύο χρόνια.

ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου