24 Φεβρουαρίου 2012

Κ.Ο. Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ: Καταγγέλλει τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
Η Κ.Ο. Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική υλοποίησης προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γέφυρες στον Κόσμο, Νέστος Αναπτυξιακή, Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου). 

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που εμπορεύεται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, ενώ πλασάρεται ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας. Λες και αντίστοιχα άθλια μέτρα που έχουν παρθεί στο παρελθόν (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων -stage, κ.λπ.) μείωσαν την ανεργία. Το αντίθετο, η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά επειδή σχετίζεται άμεσα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και γιγαντώνεται από αυτόν. 
Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ μοιράζουν ψεύτικες ελπίδες στους χιλιάδες ανέργους που παλεύουν κυριολεκτικά να επιβιώσουν με απλήρωτους λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, τράπεζες. Υπενθυμίζουμε ότι μέσω των προγραμμάτων αυτών ο δήμος θα απασχολήσει για πέντε μήνες ανέργους, οι οποίοι θα αμείβονται έως 625 ευρώ το μήνα. Με χρήματα των εργαζομένων θα χρηματοδοτούνται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, από τον ΟΑΕΔ. Όμως οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με αυτά τα χρήματα για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. 
Ενεργό ρόλο σε αυτόν το μηχανισμό εκμετάλλευσης των ανέργων έχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς «Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα», μέσω των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις. Μάλιστα, για τον «κόπο τους» θα λάβουν 5% επί του μισθολογικού κόστους. Συνολικά περίπου 14 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ταμεία των «μη κερδοσκοπικών φορέων». Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι οι ΜΚΟ αποτελούν μοχλό προώθησης των αντεργατικών πολιτικών και εργαλείο χειραγώγησης των εργαζομένων και του λαού. 
Κύρια επιδίωξη και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας και τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας. Στην πράξη δημιουργεί μια ακόμα στρατιά πολύ φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα χτυπώντας ευθέως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 
Κανένας άνεργος δεν πρέπει να παγιδευτεί σε αυτές τις ψεύτικες ελπίδες που μοιράζει η κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου.Πρέπει να απορρίψουν όλα αυτά τα δουλεμπορικά προγράμματα που δεν αποτελούν ούτε καν φάρμακο της τεράστιας ανεργίας. Να δώσουν μια και μοναδική απάντηση: 
Αγώνας μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος για μόνιμη - σταθερή δουλειά με μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.

ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου