12 Μαρτίου 2012

Ένας εκκολαπτόμενος Αϊνστάιν από την Πάλαιρο. Α' Βραβείο στην τελική - τρίτη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού (Αρχιμήδης)

Το χρυσό μετάλλιο στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, το Α΄ Βραβείο στην τελική τρίτη φάση του πανελληνίου διαγωνισμού (Αρχιμήδης) έλαβε ένα δικό μας παιδί, ο Νέστορας Χαχάμης της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Παλαίρου. 

Ένας «μικρός Αϊνστάιν», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε κατά την εκδήλωση απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκαν ακριβώς μια εβδομάδα πριν σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. 
Ο Νέστορας Χαχάμης είχε και πέρυσι διακριθεί με το τρίτο βραβείο του πανελλήνιου διαγωνισμού «Αρχιμήδης». Η πρόοδος βέβαια που έκανε στο μεσοδιάστημα τον έφερε στην κορυφή και όσοι γνωρίζουν τον Νέστορα λένε ότι οι δυνατότητές του είναι τέτοιες που το παιδί αυτό απ’ την Πάλαιρο μπορεί να συνεχίσει τη μεγάλη παράδοση των σπουδαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων που έχουν ανοίξει δρόμους στη μαθηματική σκέψη.  
Ο Νέστορας γνωρίζει καλά βέβαια ότι τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αριθμοί και εξισώσεις. Είναι φιλοσοφία, είναι τρόπος σκέψης, είναι η δομή του σύμπαντος κόσμου. Σήμερα, στο 2ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο Νέστορας θα κάνει την πρώτη εισήγηση με αντικείμενο τη Χρυσή Τομή. 
Ο Νέστορας Χαχάμης λοιπόν αξίζει τον έπαινο… αλλά και της προσοχής μας. Σ’ αυτόν και στους ομοίους του είναι που η Ελλάδα στηρίζει τις ελπίδες της. Είναι ο Νέστορας και τα άλλα παιδιά που μας επιτρέπουν σήμερα να αισιοδοξούμε, είναι αυτά τα μυαλά που θα ήταν έγκλημα αν στην πορεία τους κλείναμε δρόμους… Συγχαρητήρια πολλά στον ίδιο, στην οικογένεια και στους καθηγητές του. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Αιτ/νίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, διευθυντής του 4ου Λυκείου Αγρινίου κ. Κώστας Γιαννακάς, ο οποίος βεβαίως έχει άριστη σχέση και συνεργασία με τον Νέστορα Χαχάμη και γνωρίζει καλά τις δυνατότητες αυτού του παιδιού, μέσω της «Συνείδηση» καταθέτει σκέψη του να τιμηθεί ο μαθητής απ’ το σχολείο και το δήμο, ως ένδειξη ηθικής επιβράβευσης. Και γιατί όχι, να ονομαστεί το Γυμνάσιο Παλαίρου…. Γυμνάσιο «Νέστορας Χαχάμης», ούτως ώστε να υπάρχει το ζωντανό θετικό παράδειγμα για όλους τους μαθητές και την τοπική κοινωνία.

Από Εφημερίδα "Συνείδηση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου