30 Σεπτεμβρίου 2015

Έγιναν μαζί μας... παιδιά!

Περισσότεροι από πενήντα γονείς, μια μεγάλη ευχάριστη παρέα, έγιναν παιδιά στην ανοιχτή αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας, στην «Ημέρα για τους Γονείς στην Κατασκήνωση» (Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015) που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, με τη στήριξη του Γηροκομείου και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, στο φιλόξενο χώρο των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεών της «Η Φανερωμένη».

Άλλα τόσα παιδιά απόλαυσαν ένα παράλληλο πρόγραμμα, σε άλλους χώρους της Κατασκήνωσης, που ξαναγέμισε χαρούμενα πρόσωπα και ζωηρές φωνές για μερικές ώρες, λίγο πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας...
Η ουσιαστική αυτή συνάντηση ξεκίνησε με την εν Χριστώ κοινωνία των προσώπων στο ιερό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος.
Συνεχίστηκε στον, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, χώρο της Κατασκήνωσης με τη μεστή και περιεκτική ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βενετσιάνου, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Τα πέντε σχολεία της βίας». Ο πεπειραμένος κληρικός απαρίθμησε ως τέτοια την οικογένεια, το σχολείο, το διαδίκτυο, την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια· χώρους δηλαδή όπου το παιδί πρωτοέρχεται σε επαφή με το φαινόμενο της βίας «εξ απαλών ονύχων» και το αναπαράγει είτε ως ενήλικας είτε ήδη στην τρυφερή του ηλικία, αν δε δοθεί η δέουσα προσοχή. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη κοινή τράπεζα και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους, ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο τη μοναδική αυτή κατασκηνωτική εμπειρία.
Το απόγευμα εξειδικεύθηκε η προβληματική των «πέντε σχολείων της βίας» σε ομάδες συζήτησης – βιωματικά εργαστήρια, που εμψύχωσαν ο π. Αγαθάγγελος Καμβύσης (υπεύθυνος νεότητος Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης), η κ. Βάσω Κατωπόδη (ψυχολόγος - επιστ. υπεύθυνη του «Κέντρου Πρόληψης»), ο κ. Νίκος Ροντογιάννης (κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόληψης), η κ. Σόνια Vaghele (θεατρολόγος – ψυχολόγος) και η κ. Σοφία Μεσσήνη (ψυχολόγος –παιδοψυχολόγος).
Όλοι αποχωρίστηκαν με την ελπίδα μιας νέας τέτοιας συνάντησης το συντομότερο δυνατόν!
Μετά την αποχώρηση των γονέων, ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τους ενήλικες και τα παιδιά που βοήθησαν εθελοντικά στον καθαρισμό της Κατασκήνωσης και τον ευπρεπισμό των χώρων της στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να την απολαύσουν περιποιημένη τα παιδιά μας, εκφράζοντας την ευχαριστία της τοπικής μας Εκκλησίας για την προσφορά τους.
Βίντεο από την ομιλία του π. Συμεών Βενετσιάνου μπορεί κανείς να αναζητήσει στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=4pL0F_wrSHg .

Λευκάδα, 29 Σεπτεμβρίου 2015

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου