6 Ιουλίου 2012

Σφράγισαν τα «σπίτια»

Για διάφορες υγειονομικές παραβάσεις έκλεισαν και τους 3 οίκους ανοχής, που δικαστικά τώρα διεκδικούν την επανέναρξη λειτουργίας τους. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην αδήλωτη πορνεία. 

Όταν, με αφορμή τον εντοπισμό ιερόδουλων φορέων του AIDS που μετέδιδαν τον ιό σε πελάτες τους στην Αθήνα, κάναμε το σχετικό ρεπορτάζ για την καταγραφή της όλης κατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία, υποστηρίξαμε ότι η λειτουργία οίκων ανοχής είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, καθώς σ’ αυτούς γίνονται τουλάχιστον οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι. Και εξηγήσαμε ότι το πρόβλημα στο νομό μας δεν είναι οι νομίμως λειτουργούντες οίκοι ανοχής, αλλά η πιθανή παρουσία συγκεκαλυμμένων, παράνομων τέτοιων κέντρων αγοραίου έρωτα και φυσικά η σε έξαρση αδήλωτη πορνεία. 
Θυμίζουμε ότι στο νομό μας λειτουργούσαν τρεις οίκοι ανοχής, όλοι στο Αγρίνιο. Χρησιμοποιούμε βέβαια χρόνο παρελθοντικό, καθώς και οι τρεις οίκοι αυτοί «σφραγίστηκαν», έκλεισαν δηλαδή ύστερα απ’ τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, διαπιστώνοντας σειρά υγειονομικών παραβάσεων. Η Περιφέρεια είχε βιαστεί βέβαια μετά τα δημοσιεύματά μας να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε κανένα θέμα, οι έλεγχοι που η ίδια διενήργησε όμως έδειξαν το αντίθετο. Προς αποφυγή παρερμηνειών διευκρινίζουμε ότι το σφράγισμα των «σπιτιών» στο Αγρίνιο με κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ιερόδουλες φορείς του AIDS. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είχαν κυρίως να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οίκων. Εντοπίστηκε ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Συνείδηση» και περιπτώσεις που δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, όπως λ.χ. η παρουσία αδήλωτης εκδιδομένης γυναικός ή η εργασία ατόμου χωρίς να έχει περάσει απ’ τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις. Με τη βεβαίωση των παραβάσεων ο Δήμος, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, όφειλε να κλείσει τα σπίτια, όπως και έκανε. Κατά πληροφορίες μας οι υπεύθυνοι των οίκων ανοχής έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την επαναλειτουργία των «σπιτιών». Και έτσι θα γίνει, εφόσον οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν έχουν διευθετηθεί. Όπως και πριν σημειώσαμε άλλωστε, είναι προτιμότερο η πορνεία να λειτουργεί σ’ ένα ελεγχόμενο πλαίσιο (και χώρο), παρά να είναι κρυφή και άδηλη (και αδήλωτη), χωρίς κανόνες και χωρίς υγειονομικούς ή άλλους περιορισμούς. 
Το πρόβλημα άλλωστε, που έχει και σαφείς οικονομικές προεκτάσεις, δεν αποτελεί η 1 νόμιμη, δηλωμένη, με βιβλιάριο υγείας και τακτικές υγειονομικές εξετάσεις ιερόδουλη, …αλλά οι 100 παράνομες. Αυτή είναι η αναλογία στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών. Και απ’ την αναλογία αυτή, δεν ξεφεύγει η δική μας περιοχή. Ακόμη όμως κι αν θεωρηθεί υπερβολική η παραπάνω σχέση, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στην Αιτ/νία είναι περισσότερο περιορισμένα τα πράγματα, όπως και στο παρελθόν έχουμε σημειώσει, ο αγοραίος έρωτας αποτελεί πραγματικότητα που μπορεί κανείς να τη συναντήσει παντού. Η τεκμηρίωση της πράξης, η επ’ αμοιβή δηλαδή «παροχή υπηρεσιών», είναι αστυνομική υπόθεση, αλλά όχι εύκολη. Οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ γνώριζαν πάντως το τι ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία.

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου