Στις 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η 2η εθελοντική αιμοδοσία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, με σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της τοπικής τράπεζας αίματος. Η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου του 2012 και είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκομιδή 30 φιαλών αίματος.
Το ότι αρκετές από αυτές χορηγήθηκαν σε συνανθρώπους μας, όλο αυτό το διάστημα μέχρι το περασμένο Ιανουάριο, μας γεμίζει ικανοποίηση και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή, που έχει ως απώτερο σκοπό τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη, είτε κατοικούν στο χωριό μας, είτε όχι. Έτσι, με γνώμονα την Ανθρωπιά και τον Πολιτισμό, ο Σύλλογός μας προγραμμάτισε την 2η αυτή εθελοντική αιμοδοσία, που μπορούμε να πούμε ότι αν και είχε μερική ανταπόκριση δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. 40 συγχωριανοί μας παρευρέθηκαν στο κοινοτικό ιατρείο την ημέρα εκείνη, εκ των οποίων μόνο οι 23 έδωσαν αίμα.
Χωρίς να πιέζουμε κανένα και χωρίς να κατηγορούμε την αρνητική στάση -εκ του αποτελέσματος ομιλώντας- των συγχωριανών μας, ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση του καθενός στο μέλλον, και τους προσκαλούμε με τη συμμετοχή τους, να καθιερώσουμε αυτή την πρωτοβουλία προς όφελος της υγείας όλων μας. Γιατί σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος σε κάποια φάση της ζωής του, οπότε ας φροντίσουμε όλοι μας και περισσότερο οι νέοι και οι νέες του χωριού μας να βρεθούμε προετοιμασμένοι. Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται να βρουν αίμα τη στιγμή που το χρειάζονται με αποτέλεσμα το άγχος και τον πανικό.
Τώρα για όσους τρέμουν μόνο και μόνο στην ιδέα της βελόνας καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι:
Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.
και:
α) Η αιμοδοσία αποτελεί δώρο ζωής για κάποιον που έχει ανάγκη από μετάγγιση αίματος.
β) Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, η δωρεά αίματος δεν περιέχει κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη, όπως μόλυνση με οποιαδήποτε ασθένεια, και είναι σχεδόν ανώδυνη.
γ) Τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί κάποιος ώστε να γίνει αιμοδότης είναι, να είναι τουλάχιστον 17 ετών, να έχει βάρος άνω των 50 κιλών, να είναι σε καλή κατάσταση υγείας και να μην παίρνει φάρμακα.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ – ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΩΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου