6 Σεπτεμβρίου 2013

Δήλωση βουλευτών της ευρωπαϊκής Αριστεράς κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 6 Σεπτεμβρίου 2013 
«Η ανακοινωθείσα επίθεση των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά της Συρίας αποτελεί ένα θανάσιμο κτύπημα κατά του Χάρτη του ΟΗΕ και, ως εκ τούτου, κατά του Διεθνούς Δικαίου», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους βουλευτές της Αριστεράς που συμμετείχαν στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος. 

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι μια τέτοια επίθεση «δεν θα προωθήσει τη λύση, αλλά αντιθέτως θα οξύνει την κατάσταση, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «όπως πραγματοποιήσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο να αποφευχθεί η επέμβαση αυτή». Και τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής λύσης «συμφωνημένης από τους Σύριους, χωρίς κανενός τύπου ξένη παρέμβαση». 
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης, που υπογράφουν ο Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρίστος Δαμιανός, βουλευτής του ΑΚΕΛ Κύπρου, και ο Willy Meyer, ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, έχει ως εξής: 
Στο περιθώριο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ ΚΑΙ ΚΠΑΑ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων (και γερουσιών) των κρατών-μελών της ΕΕ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και έχοντας ακούσει τις παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Λιθουανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φοχ Ρασμούσεν, οι κάτωθι υπογράφοντες βουλευτές υπερασπιστήκαμε και δηλώνουμε τα πιο κάτω: 
1. Μπροστά στην επικείμενη, ανακοινωθείσα στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά της Σύριας, χωρίς τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνουμε πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ, με την εμπειρία του δράματος του Ι και ΙΙ Παγκόσμιου Πολέμου, αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση βίας για να αποτρέψει τη φρίκη του πολέμου. Τοποθετούμαστε υπέρ μιας πολιτικής λύσης συμφωνημένης από τους Σύριους χωρίς κανενός τύπου ξένη παρέμβαση. Η ανακοινωθείσα επίθεση των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά της Συρίας αποτελεί ένα θανάσιμο κτύπημα κατά του Χάρτη του ΟΗΕ και, ως εκ τούτου, κατά του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα προωθήσει τη λύση, κάθε άλλο. Θα οξύνει την κατάσταση με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Προεδρία του Συμβουλίου όπως πραγματοποιήσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο να αποφευχθεί η επέμβαση αυτή που βρίσκεται εκτός των όρων εντολής του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 
2. Καταγγέλλουμε τη χρήση χημικών όπλων ενάντια στον συριακό λαό, ανεξάρτητα από τον εκτελεστή αυτού του εγκλήματος. Απαιτούμε από την μία όπως δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, ενώ από την άλλη ζητούμε όπως ερευνηθούν οι πληροφορίες που υποδεικνύουν πως οι καλούμενες δυνάμεις των επαναστατών είχαν εφοδιαστεί με χημικά όπλα από τη Σαουδική Αραβία και, πιο συγκεκριμένα, από τον πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν μπιν Αμπντελαζίζ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, και απ’ ό,τι φαίνεται αποθήκευσαν τα χημικά σε δοχεία σε φόρμα σωλήνας και μεγάλων μπουκαλιών αερίου. Μια τέτοια έρευνα είναι απαραίτητη δεδομένου ότι η Κάρλα ντελ Πόντε, απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε σε μια άλλη χρονική στιγμή πως, σύμφωνα με μαρτυρίες που πήραν τα Ηνωμένα Έθνη, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα ήταν στην πραγματικότητα οι επαναστάτες και όχι το καθεστώς Αλ Άσσαντ. 
3. Δηλώνουμε την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση τεθεί επικεφαλής στη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για απαγόρευση και οικολογική καταστροφή ολόκληρου του παγκόσμιου οπλοστασίου όπλων μαζικής καταστροφής: πυρηνικών, χημικών και βακτηριολογικών. Τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν είναι καλά ή κακά σύμφωνα με την κυβέρνηση που τα αποθηκεύει: θα πρέπει όλα να απαγορευτούν και να καταστραφούν. Με αυτή την έννοια, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσπαθεί να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινή γνώμη ως μεγάλος υπερασπιστής του αγώνα ενάντια στα όπλα μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ υπήρξε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έριξε δύο ατομικές βόμβες κατά δύο πόλεων της Ιαπωνίας, που έριξε κατά του Βιετνάμ 76 εκατομμύρια λίτρα του «agent orange» που προκάλεσε 400.000 νεκρούς και τη γέννηση 500.000 παιδιών με παραμορφώσεις, και που, όπως έχει αποδειχτεί στον πρόσφατο πόλεμο κατά του Ιράκ το 2004, χρησιμοποίησε λευκό φωσφόρο κατά του πληθυσμού, στην επίθεση κατά της πόλης Φαλούτζιας. 
4. Απαιτούμε, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που στοχεύει στην αναθεώρηση της πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βασισμένο στην αποστρατιωτικοποίηση της ασφάλειας και των διεθνών σχέσεων, στην αυστηρή υπεράσπιση του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση συγκρούσεων, τη μη συμμετοχή σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, την εκφρασμένη παραίτηση από τη διατήρηση στρατιωτικών βάσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος που να μην είναι των κρατών-μελών στις αντίστοιχές τους χώρες, καθώς και την πορεία προοδευτικού αφοπλισμού για να δοθεί επείγουσα απάντηση στην καταστροφή των αποτελεσμάτων του κύριο όπλου μαζικής καταστροφής: της πείνας και της φτώχειας, που προκαλούν 70.000 νεκρούς καθημερινά στον πλανήτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου