4 Δεκεμβρίου 2014

H "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" ετοιμάζεται να σας υποδεχθεί στη Λευκάδα!!!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Γαλιλαία των εθνών...»
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εναγώνια προσδοκία όλων των εθνών!
(Φουαγιέ νέου Θεάτρου Δ. Λευκάδος, 11 – 31 Δεκεμβρίου 2014)




Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει! Η Εκκλησία μας από τις 15 Νοεμβρίου κιόλας μας προετοιμάζει για τη μεγάλη συνάντηση!
Το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, θέλοντας να μας θυμίσει τη μεγάλη αλήθεια ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, στο πρόσωπο του Χριστού, για να καλέσει όλους τους ανθρώπους, απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κοντά Του, με τη βοήθεια των συνεργατών του, μικρών και μεγάλων, και με τη στήριξη επαγγελματιών της πόλης μας, μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας κάνει γνωστό πώς οι διάφοροι λαοί περίμεναν τον Απεσταλμένο του Θεού, από την αρχή της ανθρώπινης Ιστορίας μέχρις ότου ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου».

Περιγραφή
Μέσα από τα χέρια των παιδιών παίρνει σάρκα και οστά η εναγώνια προσδοκία της ανθρωπότητας!
Παρακολουθούμε το Θεό να δημιουργεί σε έξι «ημέρες» τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά και τους Πρωτοπλάστους να απολαμβάνουν τη χαρά του Παραδείσου που έχασαν, στη συνέχεια, εξαιτίας του εγωισμού τους.
Ακολουθούμε την ανθρωπότητα στην οδυνηρή περιπέτειά της. Την αντικρίζουμε να βυθίζεται στα νερά του Κατακλυσμού και να αντιμετωπίζει ύστερα τη σύγχυση της «Βαβέλ».
Με δέος κοιτάζουμε την πάλη του Ιακώβ, του κάθε ανθρώπου δηλαδή, με το Θεό και, παράλληλα, την «Κλίμακα» (σκάλα) που είδε στο όνειρό του ο ίδιος Πατριάρχης να συνδέει γη και ουρανό, όπως έκανε η Παναγία μας.
Στην ιστορία του Ιωνά αντιλαμβανόμαστε την πατρική αγάπη του Θεού που δε γνωρίζει σύνορα, αλλά αγκαλιάζει όλο τον κόσμο - ακόμη και τους, φαινομενικά άπιστους, κατοίκους της Νινευή, που σώθηκαν τελικά απ’ την καταστροφή.
Το ταξίδι μας περιλαμβάνει στάσεις σε διάφορους λαούς:
§  Στον «περιούσιο λαό του Θεού», τον Ισραήλ, τον οποίο προετοίμασαν με λόγια («προφητείες») και συμβολικά γεγονότα («προτυπώσεις») να υποδεχθεί το Χριστό, φωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα, οι απεσταλμένοι του Θεού, οι Πατριάρχες και οι Προφήτες, όπως ο Ησαΐας.
§  Στους Αρχαίους Έλληνες, που στηρίζουν την ελπίδα της λύτρωσης από τα δεινά στον Αναμενόμενο Απεσταλμένο των Θεών. Τον περιμένει ο Προμηθέας Δεσμώτης στα αφιλόξενα βράχια του Καυκάσου. Τον λατρεύουν οι Αθηναίοι, χωρίς να Τον γνωρίζουν, με το βωμό «Τω αγνώστω Θεώ». Τον περιγράφουν με τον «σπερματικό τους λόγο» «οι προ Χριστού Χριστιανοί» τραγικοί ποιητές και φιλόσοφοι.
§  Στους Ρωμαίους, όπου οι Σίβυλλες και οι ποιητές τους με την ίδια αγωνία προσδοκούν το «Θείον Βρέφος», για να μεταμορφωθεί το σύμπαν. Στην ανθρωπότητα, που γνώρισε μια πρώτη παγκοσμιοποίηση με την pax romana (ρωμαϊκή ειρήνη) του Αυγούστου, έρχεται ο «Άρχων Ειρήνης», ο Χριστός και το κήρυγμά του θ’ ακουστεί σ’ ολόκληρη την Οικουμένη.
§  Στη μακρινή Κίνα, όπου οι λαοί περιμένουν τον ειρηνικό «Άγιο από τη Δύση» και ο Κομφούκιος δηλώνει ικανοποιημένος όταν θα δει ένα Θεάνθρωπο.
§  Στη Βαβυλώνα των σοφών αστρονόμων, τέλος, όπου οι «Μάγοι» αναζητούν στον Ουρανό το πολυπόθητο Αστέρι, που θα τους οδηγήσει ταπεινούς προσκυνητές στο φτωχικό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου ανακλίνεται ο Βασιλεύς των Ουρανών και ποιητής των όλων.

Στοχοθεσία
Οργανώνοντας το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, επιδιώκουμε τα παιδιά:
Ø  να συνειδητοποιήσουν ότι ο Ένας Θεός, με τη σάρκωση του Υιού Του, με αγάπη απέρναντη και ενδιαφέρον στοργικό καλεί όλους τους ανθρώπους πάλι κοντά Του, αδιακρίτως χρώματος, γλώσσας ή εθνικότητας
Ø  να αντιληφθούν ότι η συλλογική μνήμη όλων των λαών διέσωσε την ελπιδοφόρα υπόσχεση («πρωτευαγγέλιο») του Ενός Αληθινού Θεού πως κάποιος απόγονος του Αδάμ και της Εύας θα νικήσει τον αίτιο της αποστασίας τους, το διάβολο και ότι για αναρίθμητα χρόνια καλλιεργήθηκε σε όλους τους λαούς η εναγώνια προσδοκία για τον Απεσταλμένο του Θεού, που θα λυτρώσει τον άνθρωπο από τα δεινά του
Ø  να αναγνωρίσουν στο Θεανδρικό Πρόσωπο του Χριστού το Μεσσία που περίμεναν με λαχτάρα όλες οι γενιές των ανθρώπων
Ø  να διακρίνουν καθαρά –πίσω από τα απολαυστικά τραπέζια και τις εκτυφλωτικές λάμψεις των αγορών- το κεντρικό πρόσωπο των επικείμενων Αγίων Ημερών, το Μεγάλο Αναμενόμενο για όλες τις μέχρι τότε ανθρώπινες γενιές, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Τεχνική
Ο σχεδιασμός και το στήσιμο της «Γαλιλαίας» βασίζεται στις τεχνικές του «μαύρου θεάτρου», στην κατάλληλη αξιοποίηση δηλαδή του φθορίζοντος υπεριώδους φωτισμού σε σκοτεινό φόντο.

Χώρος
Η «Γαλιλαία» θα στηθεί στο φουαγιέ του νέου Θεάτρου της πόλης, το οποίο ευγενικά μας διέθεσε και φέτος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Πρόγραμμα λειτουργίας
§   Θα αρχίσει να υποδέχεται οργανωμένες σχολικές ομάδες (μέχρι 30 παιδιά το πολύ η καθεμία), οι οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 1 ώρας, από την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου μέχρι την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 και τις πρωϊνές ώρες (8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.).
§   Από την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου μέχρι την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 η «Γαλιλαία» θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) καθημερινά και ώρες 6.00 - 8.00 μ.μ. για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!
§   Από την Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου μέχρι την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 η «Γαλιλαία» θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) καθημερινά, τις πρωινές ώρες από 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και τα απογεύματα από 6.00 – 8.00 μ.μ.

Επίσημη παρουσίαση
Η επίσημη παρουσίαση όμως για το κοινό, μικρούς και μεγάλους, θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου το πρω της Κυριακής, 14 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11.00 π.μ.

Οι εκπαιδευτικοί και οι κατηχητές που επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα τους στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας μέχρι την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 στα τηλέφωνα: 2645022415 (εσ.: 23) και 6974795265 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης).

Δε συμφωνείτε, λοιπόν, ότι αξίζει να επιχειρήσετε με την τάξη, την παιδική σας συντροφιά ή την οικογένειά σας ένα ταξίδι 21 αιώνων πίσω στο χρόνο;
Τολμήστε το μαζί μας! Σας περιμένουμε!
(Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης)
Ευχαριστούμε για την οικονομική στήριξή τους
το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης π. Θεόφιλο
και τους κάτωθι χορηγούς μας:
·     Τεχνικό Super MarketPROFI(Μ. Λιβιτσάνου -  Σ. Κυρίτσης – Καλλιγόνι Λευκάδας)
·     Αρτοποιείο ΑΡΓΥΡΟΣ (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος)
·     Βιβλιοπωλείο ΝΙΚ. ΤΣΙΡΙΜΠΑΣΗ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος)
·     Αρτοποιείο «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» (Ευστ. Κατωπόδης – Κεντρική Αγορά και Καλλιγόνι Λευκάδος)
·     Τεχνική Εταιρεία “ARCONS” (οδ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Τζεβελέκη – Λευκάδα)
·     Φωτογραφείο “STUDIOFLASH” (Νικ. Ζαμπέλης –πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος)
·     Η Ταβέρνα του George «ΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ» (νήσος Κάλαμος Λευκάδος)
·      Υαλικά ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος)
·     Πιτσαρία “OASIS” (Γ. Γαβρίλης – οδ. Σταδίου 2 – Λευκάδα) 
·     Super Market “EXPRESS” (1ο χλμ Λευκάδας – Νυδρίου – Σεχλιμπού Λευκάδος)
·     Ζαχαροπλαστείο “ZAMPELIS” (Γ. Ζαμπέλης – Βασιλική Λευκάδος)
·     Super Market ΣΟΛΔΑΤΟΣ (οδ. Πεφανερωμένης – Λευκάδα)
·     Τουριστικό Γραφείο “VLACHOS TOURS (οδ. Μητροπόλεως – Λευκάδα)
·     Πρατήριο υγρών καυσίμων “REVOIL” (Γ. Θεμελής – οδ. Αναπαύσεως – Λευκάδα)
·     Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΣΕΛΑΣΝΑ» (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος)
·      “MUSSES” (Βασ. Κακλαμάνη -οδ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Κων. Τσερέ – Λευκάδα)
·     Τυπογραφείο “Typocenter” (Γερ. Βεργίνης – οδ. Υπ. Αθ. Κατωπόδη -  Λευκάδα)
·     Οικοδομικά υλικά ΠΑΝ. ΧΑΡ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ (2ο χλμ. Λευκάδας -  Νυδριού -  Λευκάδα)
·     Ζαχαροπλαστείο “TULIP” (Γιώργος Φατούρος – Λευκάδα)
·     Βουλκανιζατέρ ΑΦΟΙ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ  (οδ. Καραβέλα – Περιβόλια Λευκάδος)
·     Ταχυμεταφορές “SPEEDEX” (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος)
·     Κρεοπωλείο ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ (οδ. Βαλαωρίτου 1 - πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος)
·     Εμπόριο και κατεργασία ξύλου «ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ Α.Ε.» (Μεγάλη Βρύση Λευκάδας)
·     Ζαχαροπλαστείο “SERANO” (Καπότης -  οδ. Καποδιστρίου 33 – Λευκάδα)
·     Ορθοπεδικά είδη ΚΑΤΩΧΙΑΝΟΣ (οδ. 8ης Μεραρχίας – έναντι Δικαστηρίων – Λευκάδα)
·     Κατάστημα λευκών ειδών και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Ν. & Σ. ΣΑΝΤΑΣ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος)
·      Kατάστημα ηλεκτρικών ειδών “ALIAGAS Lighting(οδ. Πεφανερωμένης και οδ. Ξ. Γρηγόρη – Λευκάδα)
·      Εμπόριο ποτών ΚΑΒΒΑΔΑΣ (2ο χλμ. Λευκάδας -  Νυδριού -  Λευκάδα)

Όποιος άλλος επιθυμεί να συμβάλει στις δαπάνες της διοργάνωσης, μπορεί ακόμη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί μας στα τηλ.: 2645022415, εσ.: 23 και 6974795265.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου