Η αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο για τη δημιουργία της απαραίτητης υπηρεσιακής περιφερειακής υποδομής για την υλοποίηση των προγραμμάτων που συμμετέχει, όσο και για τις προϋποθέσεις πρόσθετης εκχώρησης δράσεων προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ στελεχών του Υπουργείου και της ΠΔΕ που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο Συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα.
Ουσιαστικά, με ιδιαίτερη επιτυχία και με την εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Νέα Προγραμματική Περίοδος για την Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020, ευκαιρίες και προκλήσεις», στο οποίο συμμετείχαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολιτικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των Διαχειριστικών Αρχών. Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο συνέδριο έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ Βασίλης Μιχαλόπουλος και η Προϊσταμένη της Μονάδας Ελέγχου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ΠΔΕ Ιωάννα Φαναριώτου.
Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές τα χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ και το πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το τελικό σχέδιο του οποίου έχει αποσταλεί για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή και υλοποίησή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προκάλεσαν οι ομιλίες του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα μέτρα και οι δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 που εκχωρούνται για διαχείριση και υλοποίηση στις 13 Περιφέρειες της χώρας, όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, μικρομεσαία αρδευτικά, αναπλάσεις οικισμών υπαίθρου, ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας, αγροτική οδοποιία, αγροτικός εξηλεκτρισμός, δράσεις LEADER και ΟΠΑΑΧ, κ.λπ., που αντιστοιχούν στο 30-35% των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και ανέρχονται στο ποσόν των 1,8 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο προαναφερόμενο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι δράσεις για κατασκευή μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων και για προώθηση της έρευνας και καινοτομίας σε όλο το φάσμα της αγροτικής ανάπτυξης και της αγροδιατροφικής αλυσίδας, οι οποίες θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες μετά από διαπραγματεύσεις καθεμιάς από αυτές με το ΥΠΑΑΤ, ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας των υποβαλλόμενων προτάσεων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κ. Πλατανιάς, ο κ. Μιχαλόπουλος και η κυρία Φαναριώτου, είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις τόσο με την πολιτική ηγεσία, όσο και με τους Προϊσταμένους των αρμόδιων για το Πρόγραμμα Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ και των Ειδικών Υπηρεσιακών Διαχείρισης ΠΑΑ και ΠΑΑ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Πλατανιάς τόνισε: «Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήκει στην ομάδα των Περιφερειών με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υστέρηση και συνεπώς με το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης από το Πρόγραμμα, οι συνολικά χορηγούμενοι πόροι, από το Πολυτομεακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας, αναμένεται να είναι εφάμιλλοι εκείνων του νέου ΕΣΠΑ που εγκρίθηκαν για το Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας. Για να μπορέσουμε όμως να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των εκχωρούμενων δράσεων στην ΠΔΕ, αμέσως μετά την έγκριση του ΠΑΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουμε πρόσθετο χρόνο για να δημιουργήσουμε την υπηρεσιακή μας υποδομή, είναι απαραίτητο να οργανώσουμε δομικά και στελεχιακά τόσο τη Διαχειριστική μας Αρχή, που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σαν, συνεργαζόμενο με την Διαχειριστική Αρχή, ενδιάμεσο φορέα εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων και πράξεων του ΠΑΑ».
«Για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε με το ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να ξεκινήσει άμεσα ένας κύκλος συναντήσεων και ενημερώσεων με τα υπεύθυνα στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας μας, ώστε να υπάρξει μια διάχυση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας υλοποίησης του Προγράμματος που διαθέτει το Υπουργείο. Μην ξεχνάμε ότι οι τελικοί δικαιούχοι και ωφελούμενοι από το ΠΑΑ στη Δυτική Ελλάδα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες και επομένως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα του χρόνου υλοποίησης αλλά και ούτε ένα ευρώ από τους χορηγούμενους πόρους του ΠΑΑ στην περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Πλατανιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου