9 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Προς το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.



ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς το  Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.

Νομιμότητα   ή  Χάος.
Δημοκρατία ή Αυταρχισμός
Διαγωνισμοί ή Απευθείας αναθέσεις.


 Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Γράφει ο : Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
                   Μαθηματικός


Σε σας έτυχε ο κλήρος να παραλάβετε την 1-9-2014 έναν Δήμο σε κατάσταση χρεοκοπίας ή στα πρόθυρα οικονομικής επιτήρησης. Έναν Δήμο σε κατάσταση διάλυσης, ερείπιο, ανίκανο να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες των Δημοτών.
Άφαντη και χωρίς έργο ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή. Παράλληλα, πακτωλός χρημάτων με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων πήγε σε ημετέρους εντός του Δήμου και ανά την επικράτεια. Η μείζονα αντιπολίτευση ακολουθώντας την τακτική του ώριμου φρούτου (την άφησε ανεξέλεγκτη να πέσει από μόνη της) πέτυχε μεν το σκοπό της, παρέλαβε όμως το Δήμο σε τραγική κατάσταση.
Άρα, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τους Δημότες τι παρέδωσαν οι μεν και τι παραλάβατε εσείς. Συμφωνείτε ναι ή όχι ;

Έχετε υποχρέωση να επιβάλετε την επικράτηση της νομιμότητας. Να ελευθερωθούν άμεσα οι δύο κεντρικές πλατείες της Βόνιτσας από τα οχήματα. Η κατάσταση αυτή γελοιοποιεί όλους σας και δίνει την εντύπωση προς κάθε κατεύθυνση της ακυβέρνητης πολιτείας.

Δικαιούνται όλοι οι Δημότες να πίνουν άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό. Επί τέλους ήρθε η ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο  να συζητήσει το θέμα του νερού της Πογωνιάς και της ευρύτερης περιοχής. Έκανα μια πρόταση, βρείτε καλύτερη. Δώστε μια οριστική λύση στο θέμα.

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η καταδίκη της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Αναπληρωτή Δημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Διαβούλευσης. Τούτο πρέπει να τεθεί στο Δ.Σ. Είναι στάση αυταρχισμού και λογοκρισίας. Προφανώς, δεν ενόχλησε το γεγονός ότι έλεγα πολλά. Ενόχλησε τον Αναπληρωτή Δήμαρχο και τον παρόντα Δήμαρχο το περιεχόμενο της ομιλίας μου. Η παραμονή του κ. Στούπα στη θέση του Προέδρου αποτελεί πολιτικό ατόπημα ολκής για τον κ. Δήμαρχο. Οι τρείς Αντιδήμαρχοι που απουσίαζαν από την ψήφιση του  ισολογισμού -απολογισμού θα πάρουν επιτέλους θέση; Αν όχι, ο κ Δήμαρχος να τους αντικαταστήσει άμεσα. Δεν μπορεί να μην παίρνουν θέση σε τόσα σοβαρά θέματα. ΟΨΟΜΕΘΑ.

Ψηφίσατε κατά πλειοψηφία την προκλητική και άδικη αύξηση των δημοτικών τελών. Είναι πολιτικά απαράδεκτο στη σημερινή συγκυρία η αύξηση που ψηφίσατε. Είναι απαράδεκτο να οφείλουν διαχρονικά πολλοί Δημότες τεράστια ποσά στο Δήμο και εσείς να συζητάτε για αυξήσεις. Αν έχετε πολιτικό ανάστημα βγάλτε στη δημοσιότητα  ονόματα, ποσά και επάγγελμα του κάθε οφειλέτη πάνω από 2000 ευρώ. Τότε δεν θα έχουν πού να κρυφτούν πρώην και νυν δημοτικοί άρχοντες, ως προς την πολιτική τους ευθύνη. Η μη είσπραξη των οφειλών γίνονταν με την πολιτική ανοχή των δημοτικών αρχών.

Είστε υποχρεωμένοι να ενημερώσετε τους Δημότες αν, την 1-9-2014, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη των Διαμερισμάτων και μέλη των τοπικών συμβουλίων χρωστούσαν έστω και ένα ευρώ. Αν δεν χρωστάνε ακόμη, το θέμα κλείνει .
Αν χρωστάνε, εκπίπτουν του αξιώματος τους σύμφωνα με το νόμο. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ότι αυτός που χρωστά στο Δήμο, δεν μπορεί ταυτόχρονα να τον διοικεί. Αντικειμενικά, είναι ευάλωτος στις αποφάσεις του.

Όλοι οι αιρετοί και οι οικογένειες τους δεν μπορεί να έχουν οικονομικές συναλλαγές με το Δήμο. Εννοούμε, να είναι προμηθευτές, να παίρνουν εργασίες και εργολαβίες από το Δήμο. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο. Άλλο οι επιχειρήσεις σας, οι εργασίες σας   και άλλο ο Δήμος. Δυστυχώς, κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές συναλλαγές με το Δήμο.
Καλούμε το νυν Δήμαρχο να προβεί σε δημόσια δέσμευση ότι αυτό θα σταματήσει αμέσως.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις (απτές αποδείξεις) ότι δεν έχουν τηρηθεί οι όροι που έχουν οριστεί από τις εγκυκλίους, που αφορούν το έργο του Βιολογικού καθαρισμού Παλαίρου-Δέπος-Πογωνιάς. Τούτο, πέραν της αναπτυξιακής του διάστασης  έχει σχέση και με άλλες παραμέτρους.
Πρώην και νυν Δήμαρχε γίναμε κατανοητοί; Χρειάζεται άμεση συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του ΔΣ  και ο Δήμαρχος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, να θέσουν το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως ορίζει ο κώδικας.

Σταματήστε τη λογική της κατάτμησης έργων και προμηθειών. Προχωρήστε σε αδιάβλητους διαγωνισμούς και περιορίστε στο ελάχιστο τις απευθείας αναθέσεις. Με την πολιτική αυτή εξοικονομούνται πολλά χρήματα προς όφελος των δημοτών και καταργούνται οι πελατειακές σχέσεις. Προχωρήστε στη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης. Προχωρήστε στην απόκτηση κατάλληλων οχημάτων για την λειτουργία της. Πρέπει επιτέλους ο Δήμος να σταματήσει να νοικιάζει μηχανήματα με 350 ευρώ την ημέρα.

Θέσετε θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συντήρηση και επισκευή των αγροτικών δρόμων. Εδώ, πήγαν διαχρονικά τεράστια ποσά. Υπάρχουν  προτάσεις εξοικονόμησης πολλών χρημάτων και επιβολής της διαφάνειας.

Οι επιτροπές των αιρετών παραλαβής έργων και προμηθειών πρέπει να λειτουργούν με αυστηρά κριτήρια προς όφελος των δημοτών και προάσπισης του δημόσιου χρήματος. Οι εκθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για την σωστή εκτέλεση έργων και προμηθειών πρέπει να είναι σχολαστικές και ιδιαίτερα προσεγμένες. Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι εκτελεστικά όργανα αλλά οι εγγυητές της νομιμότητας .

Ο Δήμος στερείται διαχρονικά πολιτιστικής-αθλητικής  πολιτικής. Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ως μοναδικού θέματος (άνεση χρόνου) είναι αναγκαία προϋπόθεση αφύπνισης του πολιτιστικού χειμώνα της περιοχής. Η επένδυση στον τομέα αυτό έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και θωρακίζει κυρίως τη νέα γενιά που πρέπει να της δώσουμε διεξόδους δημιουργικής απασχόλησης και πνευματικής καλλιέργειας.

Προχωρήστε  στη δημιουργία δομών στην κατεύθυνση της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Σε καιρούς φτώχιας ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης, μακριά από λογικές ελεημοσύνης, στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Εδώ, προτείνουμε ως ξεκίνημα τη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου και κοινωνικού παντοπωλείου. Προτείναμε παραπάνω τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Πολιτική βούληση χρειάζεται .

Ζητείστε και επιβάλλετε με τη ψήφο σας τον Διαχειριστικό και οικονομικό διαχρονικό έλεγχο στο Δήμο. Απαιτείται νέο ξεκίνημα. Η χρηστή διοίκηση, ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η διαφάνεια, ο έλεγχος, ο σεβασμός της αντίθετης άποψης, η σύνθεση των απόψεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις του νέου ξεκινήματος. Οι ικανές συνθήκες έχουν αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση της περιοχής και όχι στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου, η συμμετοχή των Δημοτών με σεβασμό και ανιδιοτέλεια εξασφαλίζουν την επιτυχία της νέας Δημοτικής Αρχής.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Το κύριο μέρος του άρθρου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  << Ακαρνανικά Νέα >> του μηνός Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου